ωαρίων

Κατάψυξη ωαρίων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

ΑΣΚΟΞΥΛΑΚΗ ΜΑΡΙΛΗ

22 Δεκεμβρίου, 2021

Είναι πια αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι από την ηλικία των 40 ετών μιας γυναίκας αρχίζει να παρατηρείται μείωση των πιθανοτήτων επίτευξης εγκυμοσύνης. Η φύση δυστυχώς, δεν κατανοεί τις ανάγκες της σύγχρονης γυναίκας και ενώ η αυτοπεποίθηση με την επαγγελματική καταξίωση βρίσκονται στο απόγειο, η γονιμότητα της αρχίζει να φθίνει.

Αυτό συμβαίνει καθώς με το πέρασμα των χρόνων αφενός μειώνεται σταδιακά ο αριθμός των ωαρίων της κάθε γυναίκας, με αποτέλεσμα να ελαττώνεται το απόθεμα στις ωοθήκες της και αφετέρου μειώνεται η ποιότητα τους. Η επιστήμη όμως σήμερα, έχει την λύση! Κρυοσυντήρηση ή αλλιώς κατάψυξη ωαρίων!

Η Μαιευτήρας-Γυναικολόγος Αναπαραγωγής, Μαριλή Ασκοξυλάκη μας αναλύει διεξοδικά τη μέθοδο.

– Τι είναι η κατάψυξη ωαρίων γιατρέ και πότε ενδείκνυται να γίνει;

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μια μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κατά την οποία καταψύχονται τα ωάρια από εξειδικευμένους γυναικολόγους, έτσι ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και αρκετά χρόνια αργότερα, τη στιγμή που η ίδια η γυναίκα θα νιώθει έτοιμη ψυχικά και κοινωνικά να προχωρήσει στην επίτευξη μιας κύησης.

Βασικός σύμμαχος της διαδικασίας αυτής είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή, κάτι που σημαίνει ότι όσο πιο νέα είναι μια γυναίκα, τόσο πιο αυξημένες είναι οι πιθανότητες να καταψυχθούν περισσότερα ωάρια αλλά και η ποιότητα τους να οδηγήσει σε επιτυχή γονιμοποίηση αργότερα.

– Ποια διαδικασία ακολουθείται;

Η διαδικασία για να καταψυχθούν τα ωάρια χωρίζεται σε διάφορα στάδια. Αρχικά η θεραπεία περιλαμβάνει τη διέγερση των ωοθηκών με ορμονικά σκευάσματα διαρκείας περίπου 9-11 ημερών, ώστε η γυναίκα να παράγει τον κατάλληλο αριθμό ωαρίων που θα καταψυχθούν. Ο αριθμός που θεωρείται ιδανικός είναι τα 10-15 ωάρια.

Η γυναίκα παρακολουθείται υπερηχογραφικά κατά τη διάρκεια της θεραπείας και η λήψη των ωαρίων γίνεται με τη μέθοδο της ωοληψίας. Η επέμβαση γίνεται με μια ελαφριά νάρκωση, ώστε να είναι ανώδυνη και διαρκεί μερικά λεπτά. Η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει στις επαγγελματικές της ασχολίες την ίδια ημέρα. Αφού γίνει η λήψη, τα ωάρια στη συνέχεια καταψύχονται στο εργαστήριο με τη μέθοδο της υαλοποίησης, όπου και μπορούν να παραμείνουν για πολλά χρόνια (περίπου δέκα χρόνια) χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητα τους.

Όταν η γυναίκα επιθυμεί να τεκνοποιήσει, τα ωάρια αποψύχονται και προετοιμάζονται για να γονιμοποιηθούν στο εργαστήριο μαζί με το σπέρμα του άνδρα. Τα έμβρυα που προκύπτουν τοποθετούνται στη μήτρα με μια απλή διαδικασία χωρίς νάρκωση (εμβρυομεταφορά).

– Μπορεί να γίνει κρυοσυντήρηση και με φυσικό κύκλο;

Για τις γυναίκες που δεν επιθυμούν να γίνει ωοθηκική διέγερση με ορμονικές ενέσεις, θα μπορούσε να γίνει η κρυοσυντήρηση και με το φυσικό κύκλο, να συλλέγεται δηλαδή το ένα ωάριο που παράγεται κάθε μήνα. Ωστόσο είναι μια χρονοβόρα διαδικασία μέχρι να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα ωάρια. Κλείνοντας, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η επιστήμη σήμερα στέκεται σύμμαχος στις γυναίκες δίνοντας τους μια πίστωση χρόνου για να γίνουν μητέρες. Η κατάψυξη ωαρίων αποτελεί μια επιλογή τολμηρή αλλά συνάμα σωτήρια.

Ας μην ξεχνάμε πως με την κρυοσυντήρηση καταφέρνουμε να παγώσουμε το χρόνο για να μπορεί η κάθε γυναίκα να αποκτήσει το παιδί της όταν η ίδια το επιθυμεί και όχι όταν «πρέπει». Εξάλλου η επιλογή αυτή είναι ίσως το καλύτερο δώρο που μπορεί μια γυναίκα να κάνει στον εαυτό της.

Από την Μαιευτήρα – Γυναικολόγο Αναπαραγωγής, Μαριλή Ασκοξυλάκη

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors shutterstock 2009885258 min 1 Καλοκαιρινές απορίες μιας εγκύου - Η εγκυμοσύνη είναι ένα γεγονός στη ζωή της γυναίκας που τη γεμίζει χαρά αλλά και ανασφάλεια. Ένα από τα ερωτήματα που γεννά η νέα αυτή κατάσταση είναι το αν μπορεί να απολαύσει το καλοκαίρι, ούσα έγκυος. Η απάντηση είναι φυσικά ναι, υπό προϋποθέσεις! Γράφει η Μαιευτήρας Γυναικολόγος Αναπαραγωγής, Μαριλή Ασκοξυλάκη – Μπορώ να κολυμπήσω άφοβα; ​Μια […]
Εξωσωματική Μύθοι και Αλήθειες για την Εξωσωματική Γονιμοποίηση - 1. Μύθος: Όσο μεγαλύτερη είναι η γυναίκα, τόσο μειώνεται η επιτυχία της εξωσωματικής. Αλήθεια: Η ποιότητα των ωαρίων και η ωοθηκική εφεδρεία (τα ωάρια που διαθέτουν ακόμα στις ωοθήκες των γυναικών) φθίνουν πολύ γρήγορα μετά τα 35 και ιδιαίτερα μετά τα 40 έτη. Ωστόσο, η μήτρα δεν φθίνει με την ηλικία και γι’ αυτό η […]
ωαρίων Κατάψυξη ωαρίων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε - Είναι πια αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι από την ηλικία των 40 ετών μιας γυναίκας αρχίζει να παρατηρείται μείωση των πιθανοτήτων επίτευξης εγκυμοσύνης. Η φύση δυστυχώς, δεν κατανοεί τις ανάγκες της σύγχρονης γυναίκας και ενώ η αυτοπεποίθηση με την επαγγελματική καταξίωση βρίσκονται στο απόγειο, η γονιμότητα της αρχίζει να φθίνει. Αυτό συμβαίνει καθώς με το πέρασμα των […]
Κύηση Κύηση μετά τα 35 – Πώς θα μείνω έγκυος; - Μεταξύ των 20 και των 30 είναι ηλικία που μια γυναίκα έχει τις  περισσότερες πιθανότητες να συλλάβει, καθώς τότε είναι στο αποκορύφωμα η αναπαραγωγική της ικανότητα. Μετά τα 35 ή 40 φθίνει σημαντικά τόσο η ποιότητα όσο και η ποσότητα των ωαρίων. 10 συμβουλές που μπορεί να ακολουθήσει μια γυναίκα για να αυξήσει τις πιθανότητες […]