Κατάψυξη Ωαρίων

Κατάψυξη Ωαρίων. Δεν είναι ανάγκη, είναι επιλογή!

ΠΑΡΤΣΙΝΕΒΕΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

25 Δεκεμβρίου, 2022

Αν και η κρυοσυντήρηση ωαρίων πρωτοεφαρμόστηκε σε γυναίκες, που διαγνώσθηκαν με καρκίνο και επρόκειτο να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, οι οποίες αναπόφευκτα θα μείωναν τα ωοθηκικά αποθέματα ωαρίων, ως μία λύση ανάγκης, σύντομα ο όρος «social egg freeze» ή αλλιώς κρυοσυντήρηση ωαρίων για κοινωνικούς λόγους βρήκε τη θέση του στη συνείδηση των σύγχρονων γυναικών και πέρασε στην καθημερινή πρακτική, για τη διατήρηση της γονιμότητας από επιλογή.

Ο Μαιευτήρας Γυναικολόγος Γεώργιος Παρτσινέβελος μας μιλάει για τη μέθοδο.

Τα τελευταία χρόνια, η ηλικία τεκνοποίησης των γυναικών παρουσιάζει αυξητική τάση. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;

Τα αίτια πίσω από αυτή τη διαπίστωση είναι ποικίλα. Ως πρώτη αιτία προβάλλεται η αδυναμία εύρεσης συντρόφου «κατάλληλου» για τη δημιουργία οικογένειας. Οι προσωπικές φιλοδοξίες και το «κυνήγι» της καριέρας, που προϋποθέτουν εκπαίδευση και μετεκπαίδευση και οι οικονομικές απαιτήσεις, που ταυτίζονται με τον γονεϊκό ρόλο, συμβάλουν και αυτές από την πλευρά τους στη μετάθεση της τεκνοποίησης στο μέλλον.

Επιπλέον, η αύξηση των διαζυγίων και των λύσεων των μακροχρόνιων σχέσεων προ της δημιουργίας οικογένειας, συχνά οδηγούν τις γυναίκες άτεκνες σε προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθούν και τα λανθασμένα πρότυπα, που άθελά τους, πολλές φορές τα μέσα μαζικής ενημέρωσης προβάλλουν, με τις celebrities, να αποκτούν παιδιά σε «ακραίες» αναπαραγωγικές ηλικίες (>45 έτη), δίχως να αναφέρεται το ενδεχόμενο δωρεάς ωαρίων, γεγονός που έχει σχολιαστεί έντονα από την επιστημονική κοινότητα.

Ιστορικά, η πρώτη γέννηση παιδιού από κατάψυξη ωαρίων ανάγεται στο 1986, με την τεχνική της βραδείας κατάψυξης. Αργότερα, το 1999, γεννήθηκε το πρώτο παιδί με την πρωτοποριακή τεχνική της ταχείας κατάψυξης (υαλοποίηση), που εφαρμόζεται σήμερα και έδωσε νέα ώθηση στην κατάψυξη ωαρίων.

Οι πιθανότητες μίας γυναίκας να συλλάβει καθώς μεγαλώνει πότε μειώνονται σημαντικά;

Η γονιμότητα μειώνεται στο χρόνο, με τη δυνατότητα απόκτησης τέκνου να αρχίζει να περιορίζεται μετά την ηλικία των 30 ετών και ακόμα περισσότερο μετά την ηλικία των 40 ετών. Μία κοπέλα ηλικίας 30 ετών δεν θα καταφέρει να τεκνοποιήσει λόγω υπογονιμότητας σε ποσοστό 6%, ενώ 40 ετών σε ποσοστό 35%! Tο ποσοστό γέννησης όμως στην περίπτωση της προγραμματισμένης κατάψυξης ωαρίων καθορίζεται από την ηλικία της γυναίκας, κατά την οποίαν τα ωάρια καταψύχθηκαν.

Ποια είναι η ιδανική ηλικία για να καταφύγει μια γυναίκα σε κρυοσυντήρηση ωαρίων;

Η ιδανική ηλικία είναι μέχρι τα 30 έτη, ενώ ένα ανώτερο ηλικιακό όριο για να θεωρηθεί αποτελεσματική είναι τα 37 έτη! Στην πράξη όμως φαίνεται ότι συχνά οι γυναίκες, που ενδιαφέρονται για την τεχνική αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερης ηλικίας.

Στην αρχή αυτή η πρακτική δέχτηκε έντονη κριτική… Τι δεν έχει γίνει σαφές;

Η πρακτική αυτή αρχικά δέχτηκε έντονη κριτική, με το αιτιολογικό ότι παροτρύνει τις γυναίκες να αναβάλλουν τη μητρότητα. Σαφώς «δεν είναι ανάγκη, είναι επιλογή»! Είναι επιλογή για τις γυναίκες, που ενδεχομένως δεν έχουν βρει τον κατάλληλο σύντροφο και δεν αποδέχονται τη δωρεά ωαρίων, στην περίπτωση που η φυσική σύλληψη ή η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σε ηλικίες πλησίον ή μεγαλύτερες των 40 ετών δεν αποδώσουν καρπούς. Είναι η επιλογή, που δύναται να παράσχει στη γυναίκα την αναπαραγωγική ελευθερία, που επιθυμεί, μετά από πλήρη ενημέρωση και συγκατάθεση. Αναμφίβολα, αποτελεί μια ρεαλιστική λύση για τη διατήρηση της γονιμότητας στη σύγχρονη εποχή.

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

Κατάψυξη Ωαρίων Κατάψυξη Ωαρίων. Δεν είναι ανάγκη, είναι επιλογή! - Αν και η κρυοσυντήρηση ωαρίων πρωτοεφαρμόστηκε σε γυναίκες, που διαγνώσθηκαν με καρκίνο και επρόκειτο να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, οι οποίες αναπόφευκτα θα μείωναν τα ωοθηκικά αποθέματα ωαρίων, ως μία λύση ανάγκης, σύντομα ο όρος «social egg freeze» ή αλλιώς κρυοσυντήρηση ωαρίων για κοινωνικούς λόγους βρήκε τη θέση του στη συνείδηση των […]