Καρκίνος του Θυρεοειδούς

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

9 Μαΐου, 2022

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα εμφανίζει μία ραγδαία αύξηση της συχνότητάς του τα τελευταία έτη. Η αύξηση αυτή αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη συχνότερη διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων του τραχήλου για κάποια άλλη πάθηση, σε σχέση με το παρελθόν.

Ο Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων Κωνσταντίνος Αποστόλου μας ενημερώνει για την αιτιολογία, τα συμπτώματα και την αντιμετώπιση του καρκίνου του θυρεοειδούς.

– Πού οφείλεται ο καρκίνος του θυρεοειδούς;

Η αιτιολογία του θυρεοειδικού καρκίνου περιλαμβάνει διάφορους γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, με κυρίαρχους την ακτινοβόληση του τραχήλου κατά την παιδική ηλικία, τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto (για τον θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς) καθώς και γενετικούς παράγοντες, ιδιαίτερα στο πλαίσιο γενετικών συνδρόμων, όσον αφορά το μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς αδένα.

– Με ποια εξέταση τον βρίσκουμε;

O καρκίνος του θυρεοειδούς παρουσιάζεται συνήθως ως ένας όζος, ο οποίος αποτελεί μία διακριτή ογκόμορφη βλάβη εντός του θυρεοειδούς, που αφορίζεται σαφώς από τον παρακείμενο θυρεοειδικό ιστό. Συνηθέστερα ο όζος ανακαλύπτεται με το υπερηχογράφημα στο οποίο υποβάλλεται ο ασθενής, είτε για έλεγχο του θυρεοειδούς αδένα ή συχνά για κάποιο διαφορετικό λόγο (π.χ. για έλεγχο των καρωτίδων), ενώ σπανιότερα, ένας όζος μεγάλου μεγέθους, μπορεί να είναι ψηλαφητός ή ακόμη και ορατός. Οι σύγχρονες συσκευές υπερήχων έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύσουν όζους διαμέτρου λίγων μόλις χιλιοστών.

Η πλειοψηφία των ασθενών με καρκίνο του θυρεοειδούς εμφανίζει φυσιολογικά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών (Τ3, Τ4, TSH) και συνεπώς φυσιολογική θυρεοειδική λειτουργία. Η διάγνωση, λοιπόν, του καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα πραγματοποιείται συνήθως στο πλαίσιο διερεύνησης μίας ύποπτης βλάβης στο υπερηχογράφημα και επιβεβαιώνεται διά της κυτταρολογικής εξέτασης του υλικού της παρακέντησης της βλάβης δια λεπτής βελόνης (FNA θυρεοειδούς). Την επιβεβαίωση της διάγνωσης του θυρεοειδικού καρκίνου ακολουθεί η διενέργεια υπερηχογραφήματος του τραχήλου (χαρτογράφηση του τραχήλου), στοχεύοντας στον εντοπισμό πιθανής διασποράς της νόσου στους τραχηλικούς λεμφαδένες.

– Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ιάσιμος;

Σε αντίθεση με άλλους τύπους κακοήθειας, ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα παραμένει σε μεγάλο ποσοστό ιάσιμος, το οποίο μεταφράζεται σε οριστική απαλλαγή του ασθενούς από κάθε πιθανό κίνδυνο της νόσου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των άριστων αυτών αποτελεσμάτων αποτελεί η ορθή θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του θυρεοειδούς, ακρογωνιαίο λίθο της οποίας αποτελεί η χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου με τη διενέργεια ολικής θυρεοειδεκτομής (ολικής αφαίρεσης του θυρεοειδούς αδένα). Σε περιπτώσεις διαπιστωμένης λεμφαδενικής διασποράς της νόσου διενεργείται επίσης σύγχρονος λεμφαδενικός καθαρισμός του τραχήλου στα τραχηλικά διαμερίσματα που περιλαμβάνουν τους προσβεβλημένους από τη νόσο λεμφαδένες.

Ο ασθενής μετά την χειρουργική επέμβαση τίθεται σε τακτική παρακολούθηση από τη θεράπουσα ενδοκρινολογική ομάδα για την φαρμακευτική υποκατάσταση των θυρεοειδικών ορμονών.

– Τι θα θέλατε να συμβουλεύσετε τους αναγνώστες μας, γιατρέ;

Για την επίτευξη του βέλτιστου θεραπευτικού αποτελέσματος και την οριστική ίαση του ασθενούς, η αρχική χειρουργική αντιμετώπιση θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ριζική. Καθίσταται, συνεπώς, εξαιρετικά σημαντικό η επέμβαση να πραγματοποιείται από εξειδικευμένο χειρουργό ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς, παραθυρεοειδών και επινεφριδίων) που μπορεί να επιλέξει την ορθή χειρουργική προσέγγιση και να την εκτελέσει με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors Apostolou shutterstock 1203029524 Καρκίνος του Θυρεοειδούς - Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα εμφανίζει μία ραγδαία αύξηση της συχνότητάς του τα τελευταία έτη. Η αύξηση αυτή αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη συχνότερη διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων του τραχήλου για κάποια άλλη πάθηση, σε σχέση με το παρελθόν. Ο Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων Κωνσταντίνος Αποστόλου μας ενημερώνει για την αιτιολογία, τα συμπτώματα και την αντιμετώπιση του […]
Όζοι θυρεοειδούς Όζοι θυρεοειδούς - Τι είναι; Πως εκδηλώνονται; Ποια ευρήματα εγείρουν υπόνοιες ενδεχόμενης κακοήθειας; Πότε χρήζουν χειρουργικής θεραπείας; Οι όζοι θυρεοειδούς συνιστούν μία εντοπισμένη διόγκωση (μάζα) του θυρεοειδούς αδένα, με μέγεθος που μπορεί να κυμαίνεται από 1 mm έως αρκετά εκατοστά. Αποτελούν πολύ συχνό εύρημα στο γενικό πληθυσμό, με επιδημιολογικές μελέτες να αναδεικνύουν την παρουσία τους έως και στο […]
MyDoctors brogxokili shutterstock 1847359042 Βρογχοκήλη – Τι είναι; Σε τι οφείλεται; Πώς εκδηλώνεται; Πότε ενδείκνυται η χειρουργική επέμβαση; - Από τον Dr. Κωνσταντίνο Αποστόλου, Εξειδικευμένο Χειρουργό Θυρεοειδούς – Παραθυρεοειδών και Επινεφριδίων