Καρκίνος του στομάχου

Καρκίνος του στομάχου. Πώς αντιμετωπίζεται χειρουργικά;

ΛΥΡΟΣ ΟΡΕΣΤΗΣ

16 Ιανουαρίου, 2023

Ο καρκίνος του στομάχου διακρίνεται για την «ύπουλη» εμφάνισή του, διότι δίνει συμπτώματα σε προχωρημένο στάδιο και για την επιθετικότητά του, διότι δίνει πρώιμα μεταστάσεις/υποτροπές. Η πραγματικότητα αυτή καθιστά την αντιμετώπιση της νόσου δύσκολη.

Ο Χειρουργός Δρ Ορέστης Λύρος μας μιλάει για τις εξελίξεις της χειρουργικής ογκολογίας, που συμβάλουν καθοριστικά στην παράταση της επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο στομάχου και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Ποια είναι τα τελευταία δεδομένα στη θεραπεία του καρκίνου του στομάχου;

Δεδομένα μεγάλων κλινικών μελετών έχουν καταδείξει ότι η σωστή θεραπεία του καρκίνου στομάχου οφείλει πλέον να είναι πολυτροπική. Δηλαδή ανάλογα με τον υπότυπο του καρκίνου, την εντόπισή του στο στομάχι, το μέγεθος του όγκου και την ύπαρξη ή όχι μεταστάσεων (λεμφαδενικών ή απομακρυσμένων) κρίνεται αν η ογκολογική χειρουργική επέμβαση θα συνδυαστεί και με κάποια πρόσθετη θεραπεία (π.χ. ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, ανοσοθεραπεία κλπ.) για τη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων της επέμβασης.

Συνεπώς, η θεραπεία του καρκίνου στομάχου δεν είναι πλέον ζήτημα ενός ιατρού ή μιας ειδικότητας, αλλά ομάδας ειδικών ιατρών (ογκολογική ομάδα). Η ομάδα αυτή οφείλει να εξατομικεύσει κάθε ασθενή, αλλά και καρκίνο και να σχεδιάσει τα θεραπευτικά βήματα. Άλλωστε είναι πλέον πεποίθηση ότι κάθε καρκίνος στομάχου δεν είναι ίδιος, όπως και κάθε ασθενής δεν είναι ίδιος.

Ισχύει πως δεν υπάρχει ίαση χωρίς χειρουργείο;

Δεν νοείται θεραπευτική προσέγγιση με στόχο την επίτευξη ίασης της νόσου, η οποία δεν συμπεριλαμβάνει το χειρουργείο. Ο εξειδικευμένος χειρουργός αποτελεί συνεπώς αναπόσπαστο κομμάτι της ογκολογικής ομάδας και οφείλει να γνωρίζει, τόσο τις νεότερες θεραπείες όσο και να κομίζει στη χειρουργική πρακτική του όλες τις σύγχρονες τεχνικές, οι οποίες καθιστούν ένα χειρουργείο ογκολογικά σωστό, ασφαλές αλλά και με την ελάχιστη επίπτωση στον ασθενή.

Ποιος ο ακριβής ρόλος του χειρουργού στην αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο στομάχου;

Ο χειρουργός οφείλει πέρα από τον κεντρικό συντονισμό των θεραπευτικών βημάτων να προβεί στις παρακάτω ενέργειες:

  • Διενέργεια διερευνητικής λαπαροσκόπησης προ θεραπείας. Η διερεύνηση της κοιλιακής χώρας μέσω λαπαροσκόπησης, δηλαδή την είσοδο κάμερας μέσω μικρών οπών στην κοιλία για επισκόπηση και με δυνατότητα λήψης βιοψιών, οφείλει να γίνεται μετά τη διάγνωση στο πλαίσιο της σταδιοποίησης, συνεπικουρικά με την αξονική τομογραφία. Στόχος είναι να αποκλειστούν με βεβαιότητα πιθανές μεταστάσεις εντός της κοιλιάς (περιτοναϊκές εμφυτεύσεις), οι οποίες εύκολα «ξεφεύγουν» της αξονικής τομογραφίας. Δεδομένου ότι στο 20-25% των ασθενών με καρκίνο στομάχου εντοπίζονται περιτοναϊκές εμφυτεύσεις με τη διάγνωση, η λαπαροσκόπηση αποτελεί αναγκαίο βήμα της σταδιοποίησης.
  • Τοποθέτηση καθετήρα έγχυσης χημειοθεραπείας. Σε περίπτωση που απαιτείται ενδοφλέβια χημειοθεραπεία, τοποθετείται προηγουμένως από τον χειρουργό ένα σύστημα port, ένας ειδικός καθετήρας δηλαδή, σε μια μεγάλη φλέβα του σώματος, ο οποίος χρησιμοποιείται στην έγχυση των φαρμάκων.
  • Διενέργεια ογκολογικής γαστρεκτομής, δηλαδή της χειρουργικής εκτομής του στομάχου με τον όγκο. Η επέμβαση αυτή μπορεί να είναι ολική ή υφολική γαστρεκτομή ανάλογα με τη θέση του όγκου και στοχεύει στον ριζικό λεμφαδενικό καθαρισμό (ριζική αφαίρεση όλων των λεμφαδένων) της περιοχής του στομάχου και των αγγείων που το τροφοδοτούν (D2 λεμφαδενεκτομή) αλλά και στην αφαίρεση του όγκου με συγκεκριμένα υγιή όρια.

Ποιες είναι οι σύγχρονες εξελίξεις στη χειρουργική του στομάχου;

Οι ογκολογικές γαστρεκτομές πραγματοποιούνται σήμερα και λαπαροσκοπικά (μέσω λαπαροσκόπησης), ή και ρομποτικά, με ασφάλεια αλλά και πολλά οφέλη για τον ασθενή μέσω της ελαχιστοποίησης του τραύματος. Με χρήση ειδικών εργαλείων υπερήχων διενεργούνται αναίμακτα, ενώ σε συνδυασμό με την εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας μπορούμε με ειδικές απεικονιστικές μεθόδους να ορίσουμε τον όγκο και τις λεμφαδενικές μεταστάσεις, να βελτιστοποιήσουμε την οπτική του χειρουργικού πεδίου κατά τη διάρκεια της επέμβασης και να γίνουμε πιο ακριβείς και ασφαλείς στην αφαίρεση του όγκου.

Τι εξασφαλίζει την επιτυχία της επέμβασης;

Η επιτυχία της επέμβασης δεν κρίνεται απλά από την πραγματοποίηση της εκτομής του στομάχου, αλλά από τη σωστή διενέργειά της, με τρόπο ριζικό, που να συνάδει με τις βασικές αρχές της χειρουργικής ογκολογίας. Η ευλαβική τήρηση των αρχών αυτών από έμπειρο χειρουργό επηρεάζει σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών με καρκίνο στομάχου.

 Από τον Γενικό Χειρουργό Δρ Ορέστη Λύρο, (www.lyros-surgery.gr)

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

Καρκίνος του στομάχου Καρκίνος του στομάχου. Πώς αντιμετωπίζεται χειρουργικά; - Ο καρκίνος του στομάχου διακρίνεται για την «ύπουλη» εμφάνισή του, διότι δίνει συμπτώματα σε προχωρημένο στάδιο και για την επιθετικότητά του, διότι δίνει πρώιμα μεταστάσεις/υποτροπές. Η πραγματικότητα αυτή καθιστά την αντιμετώπιση της νόσου δύσκολη. Ο Χειρουργός Δρ Ορέστης Λύρος μας μιλάει για τις εξελίξεις της χειρουργικής ογκολογίας, που συμβάλουν καθοριστικά στην παράταση της επιβίωσης των […]