markopoulos-photo1-min.jpg

Καρκίνος του Πνεύμονα: Πως τον διαχειριζόμαστε;

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

23 Νοεμβρίου, 2021

Καρκίνος του πνεύμονα: Πρώτος σε συχνότητα από όλους τους καρκίνους

Είναι αλήθεια ότι στο άκουσμα και μόνον της διάγνωσης “καρκίνος του πνεύμονα”, μέσα σε μία οικογένεια για κάποιο μέλος της, προκαλεί φόβο, δέος και αναστάτωση. Αμέσως μετά έρχεται η αναζήτηση εξειδικευμένου κέντρου, οι απορίες, η ενημέρωση και η έναρξη της θεραπείας που ταιριάζει στον ασθενή, διότι ο καρκίνος του πνεύμονα, ανάλογα με τον ιστολογικό τύπο και το στάδιο έχει διαφορετική αντιμετώπιση.
Ο Δρ Μαρκόπουλος εξειδικευμένος στη Χειρουργική Θώρακος και Αγγείων, με επιστημονική εμπειρία ετών και αντιμετώπιση δύσκολων και οριακών περιστατικών, απαντά στις ερωτήσεις μας για τον πρώτο σε θανάτους Καρκίνο στην Ελλάδα!

-Γιατρέ, ο καρκίνος του πνεύμονα έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις στη χώρα μας. Ποιοι είναι οι επιβαρυντικοί παράγοντες;

Πράγματι, η στατιστική αποκαλύπτει ότι κάθε έτος εμφανίζονται 10.000 νέα περιστατικά καρκίνου πνεύμονα στην Ελλάδα, που είναι από τους πρωτοπόρους, δυστυχώς, σε συχνότητα μαζί με την Ουγγαρία και την Πολωνία στην Ε.Ε. Από αυτά, άμεσα χειρουργήσιμα είναι μόνον λιγότερα από τα μισά και το 1/3 απαιτεί προεγχειρητική χημειοθεραπεία για να καταστούν χειρουργήσιμα. Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο μοναδικός με τόσο μεγάλα ποσοστά δύσκολα εγχειρήσιμων όγκων και τον ανταγωνίζεται μόνο ο καρκίνος στον εγκέφαλο που είναι εξαιρετικά σπάνιος. Οι παράγοντες κινδύνου έχουν να κάνουν με το μακροχρόνιο κάπνισμα, την περιβαλλοντική μόλυνση, την επαφή με βαρέα μέταλλα, ιδίως τον αμίαντο, τις ιώσεις και ασφαλώς τις γενετικές αλλοιώσεις.

-Ποια είναι η στρατηγική αντιμετώπισής του;

Η αντιμετώπισή του είναι πρόβλημα προς επίλυση μιας ομάδας διαφορετικών ειδικοτήτων, όπως πνευμονολόγος, θωρακοχειρουργός, ειδικός ογκολόγος και ακτινοθεραπευτής, απαραίτητοι για να συναποφασίζουν τη στρατηγική και να ορίσουν το πρωτόκολλο θεραπείας. Οι παραπάνω ειδικότητες συνιστούν “το ογκολογικό συμβούλιο” και είναι αυτό που θα αποφασίσει, κάτι το οποίο δεν τηρείται πάντα, αν και θα έπρεπε, διότι αυτό είναι το ορθό. Η ποθητή και ζητούμενη θεραπεία είναι η αφαίρεση του όγκου, ακόμα και ολόκληρου του πνεύμονα αν είναι εφικτό και των συνοδών λεμφαδένων. Αυτό βέβαια, αφορά στο πρώτο ή και το δεύτερο στάδιο ανάπτυξης του όγκου. Σε πιο προχωρημένες καταστάσεις απαιτείται προεγχειρητική χημειοθεραπεία (neo-adjuvant), ώστε να μειωθεί το μέγεθος του όγκου ή να μειωθεί το block των λεμφαδένων που μπορεί να εμποδίζει την τελική και ολοκληρωμένη αφαίρεση.

-Ποια είναι τα «εργαλεία» σας για τη διαχείριση του όζου-σκιάς;

Η αξονική τομογραφία με ενδοφλέβιο σκιαγραφικό θα μας δώσει όλες τις πληροφορίες για την υφή του όγκου που εμφανίζεται σαν σκιά. Στο 80% τα ερωτήματα έχουν λυθεί. Στη συνέχεια απαιτείται βιοψία, η οποία γίνεται είτε α) μέσω βρογχοσκοπίου με εξέταση των εκκρίσεων ή και τμήματος όγκου αν φθάσει το βρογχοσκόπιο μέχρι τον όγκο, β) παρακέντηση με καθοδήγηση του αξονικού τομογράφου και λήψη επιμήκους τμήματος του όγκου με ειδική βελόνα, γ) σε σπάνιες περιπτώσεις μέσω θωρακοσκοπίου απευθείας από τον πνεύμονα με χρήση κάμερας.
Η βιοψία είναι απαραίτητη διότι ο καρκίνος μικροκυτ- ταρικού τύπου δεν χειρουργείται και αποτελεί το 15% των περιστατικών. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις επιλέγουμε ταχεία βιοψία, αποτέλεσμα βιοψίας και αφαίρεση όγκου, σε έναν χειρουργικό χρόνο.
Συγχρόνως κάνουμε λεμφαδενικό καθαρισμό, ακόμα και αν δεν υπάρχουν ορατά διηθημένοι λεμφαδένες για σταδιοποίηση. Η μετεγχειρητική ιστολογική εξέταση, μας δίνει έκταση της νόσου, ανοσοϊστοχημική συμπεριφορά καρκίνου και αυτά καθορίζουν τη μετέπειτα διαχείριση με ή χωρίς χημειοθεραπεία, με ή χωρίς ακτινοβολίες, με ή χωρίς ανοσοθεραπεία.

-Υπάρχουν και ανεγχείρητοι καρκίνοι του πνεύμονα. Αυτούς πώς τους διαχειρίζεστε;

Πρόκειται για μια βαριά εκδοχή του καρκίνου. Όταν δεν έχει απομακρυσμένες μεταστάσεις, η τοπική ανάπτυξή του μέσα στον θώρακα κάνει την αφαίρεσή του καταρχήν αδύνατη. Στις περιπτώσεις αυτές πάντα στέλνουμε Pet scan, που είναι υπολογιστική τομογραφία ποζιτρονίων και ελέγχει σε όλο το σώμα (πλην εγκεφάλου) τον αυξημένο μεταβολισμό των καρκινικών κυττάρων. Έτσι, διαπιστώνουμε αν υπάρχουν απομακρυσμένες μεταστάσεις και ακόμα, αν όλα όσα ανώμαλα διαπιστώνουμε στον θώρακα είναι καρκίνος ή συνοδός φλεγμονής. Με οδηγό το pet scan αποφασίζει το ογκολογικό συμβούλιο αν έχει θέση μια επιθετική χημειοθεραπεία με στόχο τη σμίκρυνση του καρκίνου ή αν ο ασθενής θα τεθεί σε παρηγορητικό σχήμα θεραπείας με ή χωρίς ακτινοβολίες ή ανοσοθεραπεία. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο όγκος καθίσταται χειρουργήσιμος, ωστόσο στον πνεύμονα, στην πλειοψηφία του δεν έχει τόσο μεγάλη ανταπόκριση όσο θα θέλαμε, για να φθάσουμε στην ολική και ριζική εξαίρεση.

-Γιατρέ, μιλήστε μας για τις νέες τεχνικές αντιμετώπισης…

Η εξέλιξη της αντιμετώπισης του καρκίνου του πνεύμονα την τελευταία 20ετία έχει υποβοηθηθεί πολύ, χάρη στην πρόοδο της μοριακής βιολογίας και της ιατρικής τεχνολογίας στα εξής ζητήματα:
1. Ανοσοθεραπεία: Είναι η κατευθυνόμενη αύξηση της αμυντικής λειτουργίας του οργανισμού ώστε να αντιμετωπίσει, ακόμα και να “σκοτώσει” το καρκινικό κύτταρο. Η επιτυχία έγκειται στο ότι μπορούμε από πριν να γνωρίζουμε αν και κατά πόσο αποτελεσματική θα είναι η ανοσοθεραπεία πριν την ξεκινήσουμε.
2. Βρογχοσκόπηση EBUS- TBNA. Πρόκειται για κατευθυνόμενη βιοψία όγκου ή λεμφαδένων, μέσω βρογχοσκοπίου με οδηγό τους υπερήχους. Συμβάλλει στη διάγνωση όταν δεν υπάρχει ενδοβρογχικός όγκος.
3. Θωρακοσκόπηση: Πρόκειται για είσοδο κάμερας στον θώρακα χωρίς μεγάλη τομή και μέσω αυτής γίνεται βιοψία, αφαίρεση όγκων, λύση συμφύσεων κλπ. Μικραίνει τον μετεγχειρητικό πόνο και τη νοσηλεία.
4. Laser ή “φωτοδυναμική θεραπεία”. Πρόκειται για τη χρήση ειδικής ενέργειας με ορατή ακτινοβολία που καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα. Ειδικά στη φωτοδυναμική θεραπεία η είσοδος στον όγκο γίνεται υπό αξονικό τομογράφο.
Όλα τα παραπάνω έχουν αυξήσει τις παρεμβατικές μας δυνατότητες και έχουν χαρίσει ζωή με καλή ποιότητα στους ασθενείς μας. Κάθε μέθοδος χρησιμοποιείται όταν πρέπει, με συγκεκριμένο στόχο και με αναμονή περιγραφόμενου αποτελέσματος.
Το συμπέρασμα είναι ότι η αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα είναι πολυσυστηματική προσπάθεια και απαιτεί βαθιά γνώση, καλό εξοπλισμό και κυρίως πεποίθηση συνεργασίας με άλλες ειδικότητες. Στον καρκίνο του πνεύμονα δε χωράει επιστημονική αλαζονεία. Ένα καλό χειρουργείο και μια άρτια ενημερωμένη ομάδα ιατρών στις σύγχρονες μεθόδους χαρίζει ζωή με βάθος και ποιότητα.

-Η έγκαιρη διάγνωση μας δίνει ελπίδα;

Η έγκαιρη διάγνωση είναι πάντα η καλύτερη εκδοχή για όλους τους καρκίνους και ασφαλώς για τον πνεύμονα. Η έγκαιρη διάγνωση απαιτεί μόνο απλή ακτινογραφία θώρακος σε όλους άνω των 50 ετών και σε όσους καπνίζουν πάνω από 15 χρόνια ανεξαρτήτως ηλικίας. Δυστυχώς, δε γίνεται στην Ελλάδα με τη μικρότερη, σχεδόν μηδενική, δαπάνη για προληπτικό έλεγχο. Απαιτεί κινητοποίηση όλων των οικογενειακών ιατρών και όλων των ιατρών εργασίας. Έγκαιρη διάγνωση σημαίνει διάσωση ζωής και διάσωση πόρων αν ο καρκίνος είναι προχωρημένος.

 

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors Markopoulos Kon shutterstock 148 Νόσος των καρωτίδων - Οι καρωτίδες είναι οι δύο αρτηρίες που αιματώνουν τον εγκέφαλο και το προσωπικό κρανίο. Η αξία των καρωτίδων είναι εξαιρετικά μεγάλη, διότι η καλή ροή τους εξασφαλίζει καλή αιμάτωση, άρα και καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Η νόσος των καρωτίδων ευθύνεται για το 30% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και είναι μια νόσος συμβατή με την εποχή […]
markopoulos-photo1-min.jpg Καρκίνος του Πνεύμονα: Πως τον διαχειριζόμαστε; - Καρκίνος του πνεύμονα: Πρώτος σε συχνότητα από όλους τους καρκίνους Είναι αλήθεια ότι στο άκουσμα και μόνον της διάγνωσης “καρκίνος του πνεύμονα”, μέσα σε μία οικογένεια για κάποιο μέλος της, προκαλεί φόβο, δέος και αναστάτωση. Αμέσως μετά έρχεται η αναζήτηση εξειδικευμένου κέντρου, οι απορίες, η ενημέρωση και η έναρξη της θεραπείας που ταιριάζει στον ασθενή, […]
καρωτίδων Νόσος των καρωτίδων- Κίνδυνοι και θεραπεία - Οι καρωτίδες είναι οι δύο αρτηρίες που αιματώνουν τον εγκέφαλο και το προσωπικό κρανίο. Εκφύονται από την αορτή (η αριστερή) και την υποκλείδιο αρτηρία (η δεξιά) και διανύουν το πλάγιο τραχηλικό τοίχωμα πριν εισέλθουν στο κρανίο. Οι παλμοί του ψηλαφώνται στο πλάγιο τραχηλικό τοίχωμα και η πίεση και στις δύο συγχρόνως προκαλεί βραδυκαρδία και μείωση […]
56dab2b3675237b0ba79395c67ee9ae4_l.jpg Αισθητική φλεβολογία: όμορφα πόδια χωρίς πόνο - Υπάρχει μία κατηγορία γυναικών κυρίως, και σπανιότερα ανδρών, που εμφανίζουν στα πόδια ή ακόμα και στο πρόσωπο πολλαπλές συρρέουσες λεπτές νηματοειδείς φλέβες (ευρυαγγείες). Και μπορεί για τους άντρες αισθητικά το πρόβλημα να είναι ανεκτό, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις καλύπτεται από την τριχοφυΐα, για τις περισσότερες γυναίκες όμως, είναι μια μη αποδεκτή κατάσταση, καθώς επηρεάζει σημαντικά […]
c8d8d5b43cd0e64aba17c59e4f08113d57b6d737r1-1080-567v2_hq-1024x537.jpg Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Η σύγχρονη αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα - Η 4η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ένωση κατά του Καρκίνου (UICC) ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με τη σημασία της πρόληψης, καθώς μεγάλο μέρος των θανάτων από καρκίνο μπορούν να αποφευχθούν μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης. Δυστυχώς, έχει παρατηρηθεί ότι παρά τις […]
121779748_2830340997190806_3797666093889316678_o.png Καρκίνος του πνεύμονα: Τι θεραπείες επιλογής έχουμε σήμερα - Τι σημαίνει η φωτοδυναμική θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα; Είναι μια μέθοδος που βασίζεται στην συμπεριφορά της φωτοευαίσθητης ουσίας Porfimer Sodium (οικογένεια φωτοπορφυρινών, σκεύασμα Photofrin), η οποία “σκοτώνει” τα καρκινικά κύτταρα (φωτο 1). Για την ακρίβεια η είσοδος της ουσίας γίνεται ενδοφλεβίως και αυτή επιλεκτικά εισέρχεται μόνο στα καρκινικά κύτταρα, φθάνοντας σε μεγάλη συγκέντρωση […]
Στένωση Στένωση καρωτίδας. Πόσο επικίνδυνη είναι; - Οι καρωτίδες είναι δύο αρτηρίες που αιματώνουν τον εγκέφαλο του ανθρώπου και είναι ευνόητο πόσο σημαντικές είναι για τη ζωή μας. Οι καρωτίδες παίρνουν αίμα από την αορτή και το μεταφέρουν στον εγκέφαλο διατρέχοντας στα δύο πλάγια του τραχήλου. Είναι εύκολο να τις ψηλαφίσουμε πιέζοντας το δάκτυλό μας κάτω από τη γωνία της κάτω γνάθου […]