Καρκίνος Παχέος Εντέρου

Καρκίνος Παχέος Εντέρου

ΛΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

15 Φεβρουαρίου, 2016

Τι είναι ο καρκίνος παχέος εντέρου;

Πρόκειται για  κακοήθη όγκο  που αναπτύσσεται στο παχύ έντερο.

Το παχύ έντερο είναι το κατώτερο τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα. Αποστολή του είναι η απορρόφηση νερού και η μετατροπή των υπολειμμάτων των τροφών που δεν έχουν υποστεί την διαδικασία της πέψης, σε κόπρανα.

MyDoctors l clip image002 1

Που μπορεί να οφείλεται ο καρκίνος παχέος εντέρου;
Γενετικοί και διαιτητικοί παράγοντες μπορεί να συμβάλουν στην εμφάνισή του.  
Με τον όρο «γενετικοί παράγοντες» αναφερόμαστε σε άτομα που έχουν προσωπικό ιστορικό πολυπόδων ή καρκίνου παχέος εντέρου, σε άτομα με μακροχρόνια ελκώδη κολίτιδα ή νόσο του Crohn και σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου, αναφερόμαστε δηλαδή στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για εμφάνιση καρκίνου παχέος εντέρου.
Διαιτητικοί παράγοντες που θεωρείται ότι συμβάλουν στην ανάπτυξη αυτού του καρκίνου είναι οι εξής:
  • Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος (περισσότερες από 3-4 φορές την εβδομάδα) και ίσως  ζωικού λίπους.
  • Η παχυσαρκία και η απουσία σωματικής άσκησης.
  • Τέλος, οι καπνιστές θεωρείται πως διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;
Τα συμπτώματα που προκαλεί ο καρκίνος του παχέος εντέρου, σχετίζονται με την θέση του όγκου στο έντερο, το μέγεθός του και το βαθμό της αλλοίωσης που έχει προκαλέσει.
Αυτά μπορεί να είναι απόφραξη του εντέρου (δηλαδή ο όγκος να εμποδίζει την ροή του περιεχομένου του εντέρου), εμφάνιση επίμονης δυσκοιλιότητας ή εναλλαγής δυσκοιλιότητας/διάρροιας ενώ οι κενώσεις ήταν κανονικές (δηλαδή αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου), εντερικοί κολικοί, ζωηρά ερυθρό αίμα με τις κενώσεις, απώλεια βάρους χωρίς διευκρινισμένη αιτία, αίσθημα ότι το έντερο δεν αδειάζει τελείως μετά την κένωση, αδικαιολόγητη αναιμία κ.α.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Οι εξετάσεις που πραγματοποιούνται για να διαγνωστεί ο καρκίνος παχέος εντέρου είναι:
  • Κολονοσκόπηση και σιγμοειδοσκόπηση, οι οποίες γίνονται από γαστρεντερολόγο.
  • Δοκιμασία ανίχνευσης αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα, η οποία γίνεται εύκολα στο σπίτι (μικρή ποσότητα κοπράνων τοποθετούνται πάνω σε μια ειδική ταινία και γίνεται η ανίχνευση-ωστόσο χρειάζονται ειδικές οδηγίες πριν τη δοκιμασία, από τον θεράποντα ιατρό).
  • Ακτινογραφία παχέος εντέρου με βαριούχο υποκλυσμό, που γίνεται σε ακτινολογικό εργαστήριο.
Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος παχέος εντέρου;
Η θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι η χειρουργική αφαίρεση του όγκου (κολεκτομή).
Συγκεκριμένα, αφαιρείται το κομμάτι του εντέρου με τον όγκο και στη συνέχεια γίνεται συρραφή (αναστόμωση), ώστε να επανέλθει η συνέχεια στον γαστρεντερικό σωλήνα.
Το αν θα γίνει λαπαροσκοπικά ή όχι, όπως και η διάρκεια του χειρουργείου και της ανάρρωσης είναι κατά περίπτωση και εξαρτάται από αρκετές παραμέτρους.
Το ίδιο ισχύει και για τις επιπλοκές της κολεκτομής. Εξαρτώνται από το αν θα γίνει λαπαροσκοπικά ή όχι, κυρίως, και μπορεί να εμφανιστεί αιμορραγία, φλεγμονή, λοίμωξη του τραύματος κ.α., που όμως είναι σπάνιες στην περίπτωση της λαπαροσκοπικής κολεκτομής.  
Η συμπληρωματική θεραπεία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι η ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία, προ-, δια- και μετεγχειρητικά, οι οποίες όμως εφαρμόζονται κατά περίπτωση και όχι για όλους τους ασθενείς.
Ποια είναι η μετεγχειρητική παρακολούθηση;
Μετά την χειρουργική επέμβαση, ο ασθενής πρέπει να υποβάλλεται σε περιοδικό έλεγχο, πιο εντατικά για τα επόμενα 2 χρόνια, κάνοντας τις ακόλουθες εξετάσεις:
Φυσική εξέταση του ασθενούς από τον ιατρό, μέτρηση των ηπατικών ενζύμων στο αίμα, ακτινογραφία θώρακος, αξονική τομογραφία κοιλίας, κολονοσκόπηση και μέτρηση ορισμένων καρκινικών δεικτών στο αίμα όπως το CEA και το CA19-9.
Πώς μπορεί ο καρκίνος του παχέος εντέρου να προληφθεί ή να διαγνωσθεί έγκαιρα;
Για την πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου:
  • Καταναλώστε φρούτα, λαχανικά και ασβέστιο δρουν προστατευτικά.
  • Αποφύγετε το κάπνισμα και την καθιστική ζωή και ασκηθείτε τακτικά, π.χ. μισή ώρα περπάτημα την ημέρα.
  • Σημαντική είναι η αφαίρεση των πολυπόδων του παχέος εντέρου.
  • Άτομα >50 ετών πρέπει να επισκέπτονται γαστρεντερολόγο και να υποβάλλονται σε κολονοσκόπηση, η οποία επαναλαμβάνεται κάθε 10 χρόνια.
Στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου παχέος εντέρου καίριο ρολό παίζει ο προληπτικός έλεγχος των ευπαθών ομάδων με κολονοσκόπηση.
Απο τον Καθηγητή Χειρουργικής Δημήτρη Λινό

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors shutterstock 2378150595 Υγεία οστών και αγγείων: Ποιο σύνδρομο την απειλεί; - Σοβαρά προβλήματα με τα οστά και τα αγγεία τους είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν τα άτομα με σύνδρομο Cushing. Οι πάσχοντες, των οποίων τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα τους είναι πάνω από το φυσιολογικό, λόγω ενδογενών παραγόντων, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν κατάγματα και δυσκαμψία των αρτηριών, η οποία αποτελεί παράγοντα καρδιαγγειακών παθήσεων. Στο συμπέρασμα […]
Νόσος Graves Νόσος Graves και εγκέφαλος - Συρρίκνωση της αμυγδαλής και του ιππόκαμπου προκαλούν τα αυξημένα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών, λόγω της νόσου Graves. Ωστόσο, όταν αυτά επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα, το ίδιο συμβαίνει και με το μέγεθος των συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου. Αυτό το πολύ σημαντικό εύρημα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ προστίθεται στη γνώση για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν […]
Θυρεοειδής Θυρεοειδής: Πότε προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα; - Πολλαπλές είναι οι επιπτώσεις των παθήσεων του θυρεοειδούς αδένα στην αναπνευστική λειτουργία. Ο υποθυρεοειδισμός, ο υπερθυρεοειδισμός, η οζώδης βρογχοκήλη και ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ένα ευρύ φάσμα αναπνευστικών προβλημάτων που κυμαίνονται από ήπια δύσπνοια έως εμφανή αναπνευστική ανεπάρκεια. Ο υποθυρεοειδισμός είναι συχνό κλινικό πρόβλημα, με τον επιπολασμό του σε κοινότητες […]
MyDoctors l vitamin d 1 Θυρεοειδής: Ποιος ο ρόλος της βιταμίνης D; - Σημαντικός παράγοντας για την υγεία του μυοσκελετικού συστήματος και την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων και του εγκεφάλου είναι η βιταμίνη D. Από πρόσφατες μελέτες, όμως, φαίνεται να διαδραματίζει κι έναν ιδιόμορφο ρόλο στη διαμόρφωση των ανοσολογικών αποκρίσεων. Τα αποτελέσματά τους δείχνουν ότι η βιταμίνη αυτή δρα στην εκ γενετής και επίκτητη ανοσία και […]
Καρκίνος Παχέος Εντέρου Καρκίνος Παχέος Εντέρου - Τι είναι ο καρκίνος παχέος εντέρου; Πρόκειται για  κακοήθη όγκο  που αναπτύσσεται στο παχύ έντερο. Το παχύ έντερο είναι το κατώτερο τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα. Αποστολή του είναι η απορρόφηση νερού και η μετατροπή των υπολειμμάτων των τροφών που δεν έχουν υποστεί την διαδικασία της πέψης, σε κόπρανα. Που μπορεί να οφείλεται ο καρκίνος παχέος […]
Καρκίνος του Θυρεοειδούς Καρκίνος του Θυρεοειδούς - Τι είναι ο Καρκίνος του Θυρεοειδούς; Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται χαμηλά στο μπροστινό μέρος του λαιμού μας, κάτω από το λάρυγγα. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς συνήθως εμφανίζεται στην περιοχή του τραχήλου (ή λαιμού) σαν ένα οζίδιο ή μια μάζα, που δεν προκαλεί πόνο. Η αναλογία εμφάνισης σε γυναίκες και άνδρες είναι 2,5 προς 1 αντίστοιχα. […]
παχυσαρκίας Τύποι χειρουργικής αντιμετώπισης της παχυσαρκίας - Γαστρικός Ρυθμιζόμενος Δακτύλιος H τεχνική της τοποθέτησης ενός δακτυλίου γύρω από την αρχή του στομάχου, ο οποίος μάλιστα στο εσωτερικό του έχει ένα άλλο μπαλόνι που μπορεί να φουσκώνει και να περιορίζει περαιτέρω τη δίοδο των τροφών από τον οισοφάγο στο υπόλοιπο στομάχι, είναι γνωστή στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια, ενώ στις ΗΠΑ πρόσφατα […]