Καρκίνος του Νεφρού: Πλεονεκτήματα της ρομποτικής έξω περιτοναϊκής αντιμετώπισης

ΚΟΜΝΗΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

5 Φεβρουαρίου, 2024

Ο καρκίνος του νεφρού αποτελεί το 3% όλων των καρκίνων και εμφανίζεται συνήθως στην έκτη δεκαετία της ζωής του ατόμου. Παράγοντες κινδύνου εμφάνισης της νόσου είναι η παχυσαρκία, η υπέρταση και το κάπνισμα.

Ο Δρ Χρήστος Κομνηνός, Διευθυντής Κλινικής Ρομποτικής και Προηγμένης Χειρουργικής Ουρολογίας και Ανδρολογίας, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών τονίζει πως κλινικά, οι περισσότεροι όγκοι του νεφρού δεν δίνουν συμπτώματα αλλά ανευρίσκονται τυχαία στο πλαίσιο προληπτικού υπερηχογραφικού ελέγχου.

Θεραπεία των όγκων

Η θεραπεία των όγκων γίνεται χειρουργικά με μια επέμβαση που λέγεται μερική νεφρεκτομή, όπου σκοπός είναι να αφαιρεθεί ο όγκος και να διασωθεί ο υπόλοιπος υγιής νεφρός. Η χειρουργική τεχνική εξελίχθηκε σημαντικά με την εμφάνιση και τη χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας, η οποία προσφέρει σημαντικά οφέλη στην αντιμετώπιση του όγκου, ακόμη και σε πολύ δύσκολα περιστατικά. Όταν είναι αδύνατο να διασωθεί ο νεφρός με ογκολογική και χειρουργική ασφάλεια, τότε τον αφαιρούμε ριζικά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η αντιμετώπιση των όγκων του νεφρού με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος γίνεται διαπεριτοναϊκά, δηλαδή διαμέσου μικρών οπών που γίνονται στην κοιλιά.

Σημαντικό πρόβλημα όμως, παρουσιάζεται σε ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε προηγούμενα χειρουργεία στην κοιλιά, με αποτέλεσμα να έχουν πολλαπλές συμφύσεις, καθιστώντας κάποιες φορές την πραγματοποίηση της επέμβασης αδύνατη.

Ρομποτική έξω περιτοναϊκή προσπέλαση

Λύση στο πρόβλημα αυτό δίνει η εξωπεριτοναϊκή προσπέλαση, κατά την οποία μέσω μικρών τομών στη ράχη έχουμε τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε το νεφρό από την οπίσθια επιφάνεια, αποφεύγοντας τις συμφύσεις του εντέρου με το κοιλιακό τοίχωμα. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στις δυνατότητες που μας δίνει το ρομποτικό σύστημα τελευταίας γενιάς Da Vinci Xi, που διαθέτουμε στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται από λίγες ομάδες και σε λίγα κέντρα σε παγκόσμιο επίπεδο και η «Κλινική Ρομποτικής και Προηγμένης Χειρουργικής Ουρολογίας και Ανδρολογίας» του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών είναι μία από αυτές.

Πλεονεκτήματα της επέμβασης

Τα πλεονεκτήματα της επέμβασης είναι πολλά, καθώς αποφεύγοντας να προσεγγίσουμε το νεφρό διαμέσου της κοιλιάς, μηδενίζουμε τον κίνδυνο να εμφανιστούν επιπλοκές από το πνευμο-περιτόναιο και το κοιλιακό τοίχωμα, όπως καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, κακώσεις ενδοκοιλιακών οργάνων και μετεγχειρητικές κήλες.

Επιπλέον δε, με αυτή την τεχνική μπορούμε εύκολα να προσεγγίσουμε και να αφαιρέσουμε τους όγκους που εντοπίζονται στην οπίσθια επιφάνεια του νεφρού, χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερη κινητοποίηση του οργάνου.

Κατά συνέπεια, η ανάρρωση του ασθενούς είναι ταχεία, η απώλεια αίματος είναι ελάχιστη, η επάνοδος στις δραστηριότητες είναι πολύ γρήγορη, ο πόνος είναι ελάχιστος και η έξοδος από το νοσοκομείο γίνεται δύο με τρεις μέρες μετά την επέμβαση.

Επιπλέον, στην πλειονότητα των περιπτώσεων αφαιρούμε μόνο τον όγκο, διασώζοντας τον υπόλοιπο νεφρό, ανεξάρτητα αν έχουν προηγηθεί χειρουργικές επεμβάσεις στην κοιλιά.

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors shutterstock 735344134 komninos Καρκίνος του Νεφρού: Πλεονεκτήματα της ρομποτικής έξω περιτοναϊκής αντιμετώπισης - Ο καρκίνος του νεφρού αποτελεί το 3% όλων των καρκίνων και εμφανίζεται συνήθως στην έκτη δεκαετία της ζωής του ατόμου. Παράγοντες κινδύνου εμφάνισης της νόσου είναι η παχυσαρκία, η υπέρταση και το κάπνισμα. Ο Δρ Χρήστος Κομνηνός, Διευθυντής Κλινικής Ρομποτικής και Προηγμένης Χειρουργικής Ουρολογίας και Ανδρολογίας, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών τονίζει πως κλινικά, οι περισσότεροι […]
MyDoctors shutterstock 1702417429 min 1 Rezum: Πρωτοποριακή μέθοδος για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη - Ο προστάτης είναι ένας αδένας, ο οποίος βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη με σχήμα και μέγεθος κάστανου. Από το κέντρο του προστάτη περνάει ένα τμήμα της ουρήθρας και σε περίπτωση αύξησης του μεγέθους του (διόγκωση του προστάτη), αποφράσσεται η ουρήθρα με αποτέλεσμα την εκδήλωση συμπτωμάτων κατά την ούρηση. Η κατάσταση αυτή καλείται καλοήθης υπερπλασία […]