Καρκίνος του μαστού

Καρκίνος του μαστού: Πώς τον αντιμετωπίζουμε σήμερα

ΜΠΟΥΤΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

21 Δεκεμβρίου, 2021

Ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται σε κάθε χώρα και σε γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας μετά την εφηβεία, με αυξανόμενα ποσοστά στη μετέπειτα ζωή. Το 2020, υπήρχαν 2,3 εκατομμύρια γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού και 685.000 θάνατοι παγκοσμίως. Μέχρι το τέλος του 2020, ζούσαν 7,8 εκατομμύρια γυναίκες με καρκίνο του μαστού, καθιστώντας τον, ως τον πιο διαδεδομένο καρκίνο στον κόσμο.

Ο Δρ Ιωάννης Μπούτας, εξειδικευμένος στις παθήσεις και στη χειρουργική του μαστού, απαντά στις ερωτήσεις μας…

– Θεραπεύεται ο καρκίνος του μαστού, σήμερα;

Η θεραπεία του καρκίνου του μαστού μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματική, επιτυγχάνοντας πιθανότητες επιβίωσης 90% ή υψηλότερες, ιδιαίτερα όταν η νόσος εντοπιστεί έγκαιρα. Η χειρουργική επέμβαση εξακολουθεί να είναι απαραίτητη σήμερα για τη θεραπεία κακοήθων όγκων του μαστού. Όμως, ενώ η διάγνωση του καρκίνου του μαστού μέχρι τη δεκαετία του 1980 σήμαινε συνήθως τη ριζική αφαίρεση του μαζικού αδένα, σήμερα η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι πιο συντηρητική προσφέροντας τη δυνατότητα διατήρησης του μαστού.
Η επέμβαση συνήθως ακολουθεί αμέσως μετά τη διάγνωση. Μερικές φορές όμως μπορεί να προηγείται η χημειοθεραπεία, προκειμένου να συρρικνωθεί ο όγκος. Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι να αφαιρεθούν όλα τα καρκινικά κύτταρα. Στην επακόλουθη ιστολογική εξέταση, εξετάζονται τα κομμένα άκρα για να διαπιστωθεί εάν περιέχουν καρκινικά κύτταρα. Εάν όχι, μπορεί να υποτεθεί ότι ο όγκος έχει αφαιρεθεί εντελώς.

– Κάτω από ποιες προϋποθέσεις η γυναίκα που χειρουργείται μπορεί να «σώσει» τον μαστό της;

Οι επεμβάσεις διατήρησης του μαστού δεν θέτουν υψηλότερο κίνδυνο υποτροπής απ’ ότι η ριζική αφαίρεση, εφόσον ο όγκος αφαιρεθεί εντελώς (υγιής ιστός στην άκρη της τομής στη μικροσκοπική εξέταση) και στη συνέχεια ακτινοβοληθεί ο μαστός. Το αν μπορεί να γίνει χειρουργική επέμβαση διατήρησης μαστού εξαρτάται από κάποιους παράγοντες:

1. Ο όγκος δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλος σε σχέση με το στήθος.
2. Οι μύες του θώρακα, του θωρακικού τοιχώματος και το δέρμα, πρέπει να είναι ελεύθεροι καρκινικών κυττάρων.
3. Δεν πρέπει να υπάρχουν άλλοι όγκοι στο στήθος που να απέχουν μεταξύ τους.
4. Δεν πρέπει να συνυπάρχουν άλλες διάχυτες προκαρκινικές αλλοιώσεις.

Τελικά, η απόφαση πρέπει να εξατομικεύεται με βάση τα απεικονιστικά ευρήματα, τα παθολογικά χαρακτηριστικά και την κλινική εξέταση.

– Πότε ενδείκνυται γιατρέ, η μαστεκτομή;

Μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις πρέπει να αφαιρείται ολόκληρος ο μαστός. Ωστόσο, επί ενδείξεων το δέρμα μπορεί να διατηρηθεί «υποδόριος μαστεκτομή», και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να διατηρηθεί και η θηλή (μαστεκτομή με διατήρηση θηλής). Μια μαστεκτομή είναι απαραίτητη εάν:
● ο όγκος είναι πολύ μεγάλος σε σχέση με τον μαστό
● αναπτύσσεται σε πολλά σημεία του μαστού
● το δέρμα επηρεάζεται
● οι προκαρκινικές αλλοιώσεις είναι διάχυτες
● σε προηγούμενη επέμβαση ο όγκος δεν μπόρεσε να αφαιρεθεί εντελώς και δεν είναι δυνατή μια επανεπέμβαση διατήρησης του μαστού
● η ασθενής έχει αντενδείξεις να λάβει ακτινοθεραπεία
● κατόπιν αιτήματος της ασθενούς.

Οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται για τις επιλογές αποκατάστασης του μαστού, ειδικά πριν από μαστεκτομές, επειδή τα πρώτα βήματα αποκατάστασης μπορούν ήδη να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Από τον Δρ Ιωάννη Μπούτα, Μαιευτήρα – Γυναικολόγο, Χειρουργό Μαστού

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

Καρκίνος του μαστού Καρκίνος του μαστού: Πώς τον αντιμετωπίζουμε σήμερα - Ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται σε κάθε χώρα και σε γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας μετά την εφηβεία, με αυξανόμενα ποσοστά στη μετέπειτα ζωή. Το 2020, υπήρχαν 2,3 εκατομμύρια γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού και 685.000 θάνατοι παγκοσμίως. Μέχρι το τέλος του 2020, ζούσαν 7,8 εκατομμύρια γυναίκες με καρκίνο του μαστού, καθιστώντας τον, ως τον […]
κύστεις μαστού Πόσο επικίνδυνες είναι οι κύστεις μαστού; - Οι κύστεις μαστού αποτελούν μια από τις συνήθεις καλοήθεις παθήσεις του μαστού. Πρόκειται για μορφώματα που μοιάζουν με μικρούς «σάκους» γεμάτους με υγρό. Ενδέχεται να εμφανιστούν είτε στον ένα είτε και στους δύο μαστούς (αμφοτερόπλευρες κύστεις). Μάλιστα, είναι πιθανό να διαγνωσθούν παραπάνω από μια κύστεις σε κάθε μαστό (πολλαπλές κύστεις). Παρόλο που δεν σχετίζονται άμεσα […]