Καρκίνος του Mαστού

Καρκίνος του Mαστού: Σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση

ΚΑΛΛΕΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

6 Απριλίου, 2022

Ο Καρκίνος του Mαστού είναι η πρώτη σε συχνότητα κακοήθεια στις γυναίκες. Παρά την αύξηση της συχνότητάς του, η πρόγνωσή του είναι πλέον εξαιρετική, καθώς τόσο η έγκαιρη διάγνωση όσο και οι νεότερες θεραπείες έχουν βοηθήσει στο να καταστεί η νόσος αντιμετωπίσιμη.

O Χειρουργός Μαστού Βασίλειος Καλλές μας μιλάει για αυτές.

– Ποιος είναι ο στόχος της χειρουργικής θεραπείας;

Η χειρουργική θεραπεία αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, έχοντας όμως εξελιχθεί σημαντικά. Στόχος του σύγχρονου χειρουργού είναι βεβαίως το βέλτιστο ογκολογικό αποτέλεσμα, το οποίο όμως συνδυάζεται με το ελάχιστο τραύμα στο μαστό, την ταχεία ανάρρωση αλλά και τη μικρότερη δυνατή επίδραση στην ποιότητα ζωής της γυναίκας, τόσο σε λειτουργικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Έτσι, αναπτύχθηκαν και εφαρμόζονται σύγχρονες τεχνικές διατήρησης του μαστού, ή στην περίπτωση που ο μαστός δεν μπορεί να διατηρηθεί, άμεσης αποκατάστασης μετά από μαστεκτομή.

– Από τι κρίνεται η χειρουργική επιλογή;

Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του όγκου, τις επιθυμίες της ασθενούς αλλά και τη συμβουλή του χειρουργού, υπάρχει η δυνατότητα επιλογών μεταξύ ογκεκτομής (δηλαδή αφαίρεσης του όγκου μόνο, σε υγιή όρια) ή μαστεκτομής (αφαίρεσης ολόκληρου του μαστού) και κατόπιν, είτε ανασύστασης του μαστού στην πρώτη περίπτωση, δηλαδή αναδιαμόρφωσης του σχήματός του με ειδικές χειρουργικές τεχνικές, είτε στην περίπτωση αφαίρεσης όλου του στήθους, πλαστικής αποκατάστασης με χρήση ενθεμάτων ή κρημνών.

– Συνδυάζεται μια ογκολογική επέμβαση με ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα;

Σήμερα, στις επεμβάσεις διατήρησης του μαστού (ογκεκτομές), εφαρμόζονται χειρουργικές τεχνικές αισθητικής χειρουργικής, εξασφαλίζοντας τη σωστή αφαίρεση του όγκου, με ταυτόχρονη ανασύσταση του μαστού με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουμε και ένα όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα, πέρα από την – αδιαπραγμάτευτη – ογκολογική επάρκεια της επέμβασης. Έτσι, το «έλλειμμα» που δημιουργείται από την αφαίρεση του όγκου καλύπτεται με την ανάπλαση του μαστού, ενώ παράλληλα, στον ίδιο ή σε δεύτερο χρόνο, μπορεί να γίνει και επέμβαση συμμετρίας στον υγιή μαστό.

Αντίστοιχα, στις περιπτώσεις που απαιτείται να αφαιρεθεί ολόκληρος ο μαστός, η αποκατάστασή του μπορεί να ξεκινήσει ήδη από τον χρόνο της ογκολογικής επέμβασης (άμεση αποκατάσταση), χρησιμοποιώντας είτε απευθείας μόνιμα ενθέματα σιλικόνης (αποκατάσταση σε ένα στάδιο), είτε διατατήρες ιστών που τοποθετούνται αρχικά ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για την τοποθέτηση του μόνιμου ενθέματος, σε δεύτερο χρόνο (αποκατάσταση σε δυο στάδια).

– Τι πλεονεκτήματα έχει η αποκατάσταση του μαστού σε ένα στάδιο;

Τα πλεονεκτήματα είναι σημαντικά: το άμεσο και εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα συμβάλλει στη διατήρηση της αυτοεκτίμησης και της ποιότητας ζωής της γυναίκας σε μια τόσο σοβαρή στιγμή, αποφεύγουμε όμως και τη διενέργεια επιπλέον επεμβάσεων, με ότι συνεπάγεται αυτό από άποψη κόστους και ταλαιπωρίας για τη γυναίκα. Απαιτείται όμως, αφ’ ενός προσεκτική επιλογή των ασθενών και αφ’ ετέρου περισσότερος χειρουργικός χρόνος και μεγαλύτερο διάστημα νοσηλείας.

– Ποιο είναι το μήνυμά σας για τις γυναίκες;

Τα νέα δεδομένα μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι για άριστα ογκολογικά και αισθητικά αποτελέσματα, έχοντας όμως κάνει τα σωστά βήματα και το σωστό σχεδιασμό για τη θεραπεία της νόσου. Η σύγχρονη και ολοκληρωμένη χειρουργική αντιμετώπιση, μπορεί να προσφέρει ένα άρτιο ογκολογικό αποτέλεσμα, αλλά και να συμβάλλει σημαντικά στην αυτοπεποίθηση και τη θηλυκότητα της γυναίκας, που αποτελούν αναφαίρετα δικαιώματά της!

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

Καρκίνο του Μαστού Προφυλακτικές Παρεμβάσεις για τον Καρκίνο του Μαστού - Χημειοπροφύλαξη, Προφυλακτική Μαστεκτομή ή Παρακολούθηση; Στη σύγχρονη εποχή, τόσο η πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού όσο και η αντιμετώπισή του οφείλουν να εξατομικεύονται με βάση τα χαρακτηριστικά της κάθε γυναίκας. Στο μοντέλο που “συνθέτει” τον εξατομικευμένο προληπτικό έλεγχο, αλλά και την εξατομικευμένη αντιμετώπιση, συναξιολογούνται το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα ιδιαίτερα ευρήματα, αλλά και […]
MyDoctors shutterstock 719519635 Ινοκυστική Μαστοπάθεια: Τι πραγματικά είναι; - Η ινοκυστική μαστοπάθεια – ή καλύτερα η ινοκυστική εξαλλαγή του μαστού – είναι μια συχνή, καλοήθης πάθηση των μαστών που αποτελεί μια φυσιολογική παραλλαγή της σύστασης του μαστού. Είναι ιδιαίτερα συχνή στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, με ποσοστό εμφάνισης από 30 – 50%. – Γιατί εμφανίζεται η Ινοκυστική Μαστοπάθεια; Η αιτιολογία της ινοκυστικής μαστοπάθειας είναι εν γένει […]
Καρκίνος του Mαστού Καρκίνος του Mαστού: Σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση - Ο Καρκίνος του Mαστού είναι η πρώτη σε συχνότητα κακοήθεια στις γυναίκες. Παρά την αύξηση της συχνότητάς του, η πρόγνωσή του είναι πλέον εξαιρετική, καθώς τόσο η έγκαιρη διάγνωση όσο και οι νεότερες θεραπείες έχουν βοηθήσει στο να καταστεί η νόσος αντιμετωπίσιμη. O Χειρουργός Μαστού Βασίλειος Καλλές μας μιλάει για αυτές. – Ποιος είναι ο […]