Η κακοήθεια του μαστού θα εμφανισθεί στο 13% περίπου των γυναικών και αποτελεί ένα από τα περισσότερο μελετημένα πεδία της χειρουργικής ογκολογίας. Οι ολοένα και περισσότερες σύγχρονες τεχνικές που εφαρμόζονται τόσο στην χειρουργική, όσο και στη συμπληρωματική θεραπεία του καρκίνου του μαστού, προσφέρουν σχεδόν άριστη πρόγνωση και ποιότητα ζωής, ιδιαίτερα αν η νόσος διαγνωστεί έγκαιρα.
Ο Χειρουργός Μαστού, Απόστολος Μητρούσιας, μας μιλάει για τις τελευταίες εξελίξεις.
– Τι νεότερο υπάρχει στη χειρουργική θεραπεία;
Η χειρουργική αντιμετώπιση παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού προσφέροντας, αναλόγως του σταδίου, το 70-90 % της θεραπείας. Η εξέλιξη και ποικιλία των χειρουργικών τεχνικών που εφαρμόζονται από τους χειρουργούς μαστού έχουν ως αποτέλεσμα τη δυνατότητα διατήρησης του μαστού στην πλειονότητα των περιπτώσεων της νόσου, προσφέροντας ένα άκρως ικανοποιητικό αισθητικό αποτέλεσμα.
Ακόμα όμως και στις περιπτώσεις που, λόγω εκτεταμένης νόσου, ο αδένας δε μπορεί να διατηρηθεί, διενεργούνται επεμβάσεις αποκατάστασης με χρήση ενθεμάτων ή ιστού από το ίδιο το σώμα της γυναίκας, διατηρώντας τη θηλυκότητά της και διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο τόσο στην ψυχολογία όσο και στην καθημερινότητά της.
– Ποιες είναι οι εξελίξεις στη συμπληρωματική θεραπεία;
Στη σύγχρονη χειρουργική ογκολογία του μαστού, σε περιπτώσεις μεγάλου όγκου ή ορισμένων επιθετικών υπότυπων της νόσου, τόσο η χημειοθεραπεία όσο και η ορμονοθεραπεία μπορούν να χορηγηθούν προεγχειρητικά για 3-6 μήνες, ώστε να ελαττωθεί το μέγεθος και η έκταση της βλάβης και να υπάρχει δυνατότητα διατήρησης του μαστού διενεργώντας μικρότερης βαρύτητας επεμβάσεις. Επιπρόσθετα, η προσθήκη μονοκλωνικών αντισωμάτων, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να δρουν στοχευμένα στην κακοήθεια, είτε μόνα είτε σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες θεραπείες, έχει αποδειχθεί πολλαπλώς από μελέτες πως βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της συμπληρωματικής αντιμετώπισης.
– Τι είναι το γονιδιακό αποτύπωμα του όγκου;
Αποτελεί μια σύγχρονη τεχνική αποτύπωσης της συμπεριφοράς των κυττάρων της κακοήθειας μέσω του γονιδιώματός της, που προσδίδει τη δυνατότητα να καθορίζεται εξατομικευμένα η μορφή της επικουρικής αντιμετώπισης σε κάθε ασθενή. Με αυτόν τον τρόπο η κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται ξεχωριστά, περισσότερο στοχευμένα, χωρίς η γυναίκα να υποβάλλεται σε είδη θεραπείας που δεν έχουν όφελος, αποφεύγοντας παράλληλα και τις αντίστοιχες παρενέργειες της κάθε μεθόδου.
– Πώς βοηθάει η απεικόνιση στη σύγχρονη αντιμετώπιση του καρκίνου στον μαστό;
Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει συμβάλει καθοριστικά στην αναβάθμιση των μέσων και της ποιότητας της απεικόνισης, με αποτέλεσμα την έγκαιρη αναγνώριση των βλαβών του μαστού μέσω του προληπτικού ελέγχου, όπως γίνεται με την ψηφιακή τομοσύνθεση ή το τρισδιάστατο υπερηχογράφημα. Με τη συμβολή τους εντοπίζονται βλάβες λίγων χιλιοστών πριν ακόμα προλάβουν να εξαπλωθούν, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις η μόνη παρέμβαση που απαιτείται να αφορά στη χειρουργική αφαίρεση της βλάβης, χωρίς την ανάγκη χορήγησης επικουρικών μορφών θεραπείας.
Επιπλέον, μέσω των απεικονιστικών μέσων και κυρίως της μαγνητικής μαστογραφίας προσφέρεται η δυνατότητα παρακολούθησης του όγκου κατά τη διάρκεια της προεγχειρητικής χημειοθεραπείας, ώστε να ελέγχεται η ανταπόκριση και να υπάρχει αποτελεσματικότερος σχεδιασμός της μετέπειτα χειρουργικής επέμβασης.