Καρκίνος του Μαστού: Είναι αντιμετωπίσιμος;

ΒΛΑΧΟΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

21 Μαΐου, 2024

O καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες. Εκτός από τον τρόπο ζωής, οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τις ορμόνες, την ηλικία και τα γονίδια. Χάρη στην έγκαιρη διάγνωση και στην εξατομίκευση των θεραπειών, το ποσοστό ίασης είναι 80%.

O Παθολόγος – Ογκολόγος Δρ Παναγιώτης Βλαχοστέργιος μας καταθέτει ελπιδοφόρα μηνύματα.

Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε γυναίκα.

Το μόνο που απαιτείται είναι μια αλλαγή σε κάποια κύτταρα του μαζικού αδένα. Αρχικά, αυτά τα κύτταρα ξεκινούν να μεγαλώνουν ανεξέλεγκτα και τελικά σχηματίζουν ένα ογκίδιο στο μαστό.

Τα ποσοστά ίασης είναι υψηλότερα με την πρώιμη διάγνωση και θεραπεία.

Ένας συνδυασμός θεραπειών μπορεί να αντιμετωπίσει τη νόσο με επιτυχία και είναι πιθανό να την οδηγήσει σε πλήρη ύφεση.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία κατά του Καρκίνου (American Cancer Society), ίαση σημαίνει ότι η θεραπεία έχει εξαφανίσει τον καρκίνο από το σώμα. Σημαίνει επίσης ότι η ασθενής δεν χρειάζεται περισσότερη θεραπεία και ότι οι γιατροί δεν περιμένουν ότι ο καρκίνος θα υποτροπιάσει.

Είναι σπάνιο να είναι κανείς βέβαιος ότι ο καρκίνος μιας ασθενούς δεν θα υποτροπιάσει. Αντιθέτως, χρησιμοποιούνται συχνά ο όρος «ανταπόκριση» ή «ύφεση». «Μερική ανταπόκριση» σημαίνει ότι ο καρκινικός όγκος έχει μειωθεί σε διαστάσεις, αλλά δεν έχει εξαλειφθεί τελείως. «Πλήρης ανταπόκριση» σημαίνει ότι τα σημεία και συμπτώματα του καρκίνου έχουν πλήρως υποχωρήσει και οι διαθέσιμες εξετάσεις δεν καταδεικνύουν την παρουσία καρκίνου.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο των Η.Π.Α. και τις κατευθυντήριες οδηγίες πολλών επιστημονικών εταιρειών που ασχολούνται με τον καρκίνο στην Ευρώπη και την Αμερική, μια ασθενής μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει ιαθεί εφόσον η νόσος της δεν είναι ανιχνεύσιμη μετά από 5 χρόνια σε πλήρη ύφεση.

Η έκβαση μιας ασθενούς μετά τη θεραπεία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες:

  • τον ιστολογικό τύπο καρκίνου του μαστού
  • το στάδιο της νόσου
  • τον βαθμό διαφοροποίησης του καρκίνου
  • αν ο καρκίνος του μαστού είναι θετικός ή αρνητικός στην έκφραση των υποδοχέων των οιστρογόνων, προγεστερόνης και HER2
  • το είδος της θεραπείας

Οι θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού μπορεί να περιλαμβάνουν, ανάλογα με το στάδιο, ένα συνδυασμό από: χειρουργείο, χημειοθεραπεία, στοχεύουσες θεραπείες, ακτινοθεραπεία, ή/και αντι-ορμονική θεραπεία.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ιάσιμος σε πρώιμα στάδια και η έκβαση είναι εξαιρετικά θετική.

Οι απομακρυσμένες μεταστάσεις δεν είναι ιάσιμες στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο η θεραπεία συμβάλλει αποφασιστικά:

  • στη συρρίκνωση του καρκίνου
  • στη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης του καρκίνου
  • στην ανακούφιση των συμπτωμάτων
  • στην παράταση της επιβίωσης, η οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι κάποια χρόνια.

Η βάση δεδομένων Επιδημιολογικής Επιτήρησης των Η.Π.Α. (Surveillance Epidemiology and End Results, SEER) καταγράφει τα ποσοστά 5-ετούς επιβίωσης για ασθενείς με καρκίνο του μαστού στις Η.Π.Α. ανάλογα με τον βαθμό εξάπλωσης του καρκίνου. Ταξινομεί τους καρκίνους σε εντοπισμένους, τοπικά προχωρημένους, και με απομακρυσμένες μεταστάσεις.

Τα δεδομένα μεταξύ 2012 και 2018 δείχνουν ότι η 5-ετής επιβίωση για τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού είναι 90.6%.

Τα ποσοστά επιβίωσης ανά στάδιο με βάση τα δεδομένα της SEER, έχουν ως ακολούθως:

MyDoctors 48SEL

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι για μια ασθενή που ανήκει σε κάποιο από τα παραπάνω στάδια, αυτά τα ποσοστά είναι εκτιμήσεις.

Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται τον γιατρό της, ώστε να σχηματίσει μια καλύτερη εικόνα για το πώς θα την επηρεάσει η διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Συνολικά η επιβίωση είναι άριστη και οι υπάρχουσες και νεότερες αντικαρκινικές θεραπείες συνεχίζουν να βελτιώνουν την έκβαση των ασθενών.

Από τον Παθολόγο – Ογκολόγο Δρ. Παναγιώτη Βλαχοστέργιο

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors vlachostergios 2 shutterstock 221969041 Καρκίνος του Μαστού: Είναι αντιμετωπίσιμος; - O καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες. Εκτός από τον τρόπο ζωής, οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τις ορμόνες, την ηλικία και τα γονίδια. Χάρη στην έγκαιρη διάγνωση και στην εξατομίκευση των θεραπειών, το ποσοστό ίασης είναι 80%. O Παθολόγος – Ογκολόγος Δρ Παναγιώτης Βλαχοστέργιος μας καταθέτει ελπιδοφόρα μηνύματα. Ο καρκίνος του […]
Μελάνωμα Μελάνωμα του δέρματος. Όσα πρέπει να γνωρίζουμε - Γράφει ο Δρ Παναγιώτης Ι. Βλαχοστέργιος M.D., Ph.D., Παθολόγος – Ογκολόγος, Επιμελητής Ογκολογικής Κλινικής ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, τ. Επίκουρος Καθηγητής Παν/μίου Cornell, ΗΠΑ. Το δέρμα αποτελείται από 3 κύριες στιβάδες, την επιδερμίδα (εξωτερική), τη δερμίδα (εσωτερική) και την υποδερμίδα (περιέχει λίπος). Το βαθύτερο στρώμα της επιδερμίδας, ακριβώς πάνω από τη δερμίδα, περιέχει τα μελανοκύτταρα που είναι υπεύθυνα για το χρώμα […]
Κολοορθικό Καρκίνο Νεότερα Δεδομένα για τον Κολοορθικό Καρκίνο - Γράφει ο Δρ Παναγιώτης Ι. Βλαχοστέργιος M.D., Ph.D., Παθολόγος – Ογκολόγος, Επιμελητής Ογκολογικής Κλινικής ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, τ. Επίκουρος Καθηγητής Παν/μίου Cornell, ΗΠΑ. Μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης Κλινικές μελέτες εξετάζουν συγκεκριμένες δίαιτες, συμπληρώματα διατροφής και φαρμακευτικούς παράγοντες που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης του κολοορθικού καρκίνου. Για παράδειγμα, η ασπιρίνη μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της […]
Καρκίνος των Όρχεων Καρκίνος των Όρχεων: Η Διεπιστημονική αντιμετώπισή του - Ο καρκίνος των όρχεων είναι η πιο συχνή κακοήθεια σε νέους άνδρες 15-40 ετών. Θεωρείται η πλέον θεραπεύσιμη μορφή καρκίνου του ουροποιητικού συστήματος και τα ποσοστά επιβίωσης ακόμα και σε προχωρημένα στάδια αγγίζουν το 100%. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συνεργασία Ουρολόγου και Παθολόγου – Ογκολόγου σε Κέντρο αναφοράς, ώστε να εξασφαλιστεί η βέλτιστη θεραπεία και παρακολούθηση. Για […]