Καρκίνος των Ωοθηκών: Ένας ύπουλος καρκίνος με υψηλή θνησιμότητα

ΒΛΑΧΟΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

30 Ιουνίου, 2024

Ο καρκίνος των ωοθηκών αποτελεί σε παγκόσμια κλίμακα τον τρίτο πιο συχνό καρκίνο και είναι η πρώτη αιτία θανάτου από γυναικολογικό καρκίνο. Η πλειονότητα των περιπτώσεων με καρκίνο των ωοθηκών θα διαγνωσθεί σε προχωρημένο στάδιο της νόσου και αυτό γιατί δεν υπάρχει κάποιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα που θα οδηγήσει την ασθενή άμεσα να επισκεφτεί τον γιατρό της. Επίσης δεν υπάρχουν προληπτικά πρωτόκολλα, όπως σε άλλες μορφές καρκίνου, που θα βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωσή του.

Ο Χειρουργός Γυναικολόγος – Ογκολόγος Δρ Ιωάννης Βλαχοδημήτρης απαντά στις ερωτήσεις μας.

Πότε εμφανίζεται συνήθως ο καρκίνος των ωοθηκών;

Εμφανίζεται συνήθως μετά την εμμηνόπαυση, ενώ λιγότερο συχνά μπορεί να εμφανιστεί και σε νεότερες ηλικίες ως αποτέλεσμα μετάλλαξης στο γονίδιο BRCA αλλά και άλλων γονιδίων, όπως τα RAD51C και RAD51D.

Ποιοι είναι οι επιβαρυντικοί παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες σε μια γυναίκα να νοσήσει;

Στους κυριότερους παράγοντες καρκίνου των ωοθηκών καταχωρούμε την ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών ή καρκίνου του μαστού, τον αριθμό των παιδιών που έχει γεννήσει μια γυναίκα (οι άτεκνες γυναίκες διατρέχουν δύο φορές υψηλότερο κίνδυνο), καθώς και την ενδομητρίωση.

Τι συμπτώματα παρουσιάζονται;

Τα κυριότερα συμπτώματα ασθενών με καρκίνο των ωοθηκών είναι ο κοιλιακός πόνος, το αίσθημα πληρότητας της κοιλιάς, διαταραχές αφόδευσης, αλλά και η απώλεια βάρους σε μικρό χρονικό διάστημα χωρίς να έχει ακολουθηθεί κάποια δίαιτα. Αυτά τα άτυπα συμπτώματα έχουν σαν αποτέλεσμα οι γυναίκες να επισκέπτονται γιατρούς άλλων ειδικοτήτων για τη διερεύνηση των συμπτωμάτων, μέχρι να καταλήξουν στον Γυναικολόγο – Ογκολόγο.

Πώς θεραπεύεται ο καρκίνος των ωοθηκών και τι ποσοστό επιβίωσης έχει;

Για τη θεραπεία του καρκίνου των ωοθηκών, θεμελιώδη ρόλο παίζει η χειρουργική αντιμετώπιση με ΠΛΗΡΗ αφαίρεση της νόσου. Η πλήρης αφαίρεση της νόσου μπορεί να οδηγήσει στην ίαση, αν πρόκειται για αρχικό στάδιο, ή στην αύξηση της επιβίωσης στις περιπτώσεις προχωρημένης νόσου. Υπολογίζεται ότι η πενταετής επιβίωση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι στο 43%. Σε περιπτώσεις προχωρημένου καρκίνου των ωοθηκών, προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης αφαίρεση του όγκου, απαιτείται συνήθως και η αφαίρεση και άλλων οργάνων που έχουν διηθηθεί, όπως του περιτοναίου, τμήματος του εντέρου, του διαφράγματος, του ήπατος και άλλων.

Γιατί χρήζει εξειδικευμένης αντιμετώπισης;

Η αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών είναι δύσκολη και απαιτητική. Απαιτεί εξειδικευμένη χειρουργική ομάδα, με έναν έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό, ογκολογική ομάδα, επεμβατικούς ακτινολόγους, ακτινοθεραπευτές και έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στις Η.Π.Α, αυτού του είδους τα περιστατικά αντιμετωπίζονται στην πλειονότητά τους από εξειδικευμένους Γυναικολόγους – Ογκολόγους. Αυτό, γιατί υπάρχουν πολυάριθμες μελέτες που έχουν αποδείξει πως, όταν γίνεται η αντιμετώπιση από εξειδικευμένη ιατρική ομάδα, τότε η έκβαση του χειρουργείου είναι εξαιρετικά καλύτερη και το προσδόκιμο ζωής αυξάνει αισθητά.

Ο Ιατρός Δρ Ιωάννης Βλαχοδημήτρης είναι εξειδικευμένος Γυναικολόγος Ογκολόγος, με υποειδικότητα στη Γυναικολογική Ογκολογία, την οποία απέκτησε μετά από 12ετή εκπαίδευση σε μεγάλα κέντρα Γυναικολογικής Ογκολογίας της Γερμανίας και είναι σε θέση με την εμπειρία του να παρέχει την καταλληλότερη θεραπεία για τις γυναίκες που πάσχουν από αυτή τη νόσο.

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors shutterstock 2269331345 Καρκίνος των Ωοθηκών: Ένας ύπουλος καρκίνος με υψηλή θνησιμότητα - Ο καρκίνος των ωοθηκών αποτελεί σε παγκόσμια κλίμακα τον τρίτο πιο συχνό καρκίνο και είναι η πρώτη αιτία θανάτου από γυναικολογικό καρκίνο. Η πλειονότητα των περιπτώσεων με καρκίνο των ωοθηκών θα διαγνωσθεί σε προχωρημένο στάδιο της νόσου και αυτό γιατί δεν υπάρχει κάποιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα που θα οδηγήσει την ασθενή άμεσα να επισκεφτεί τον γιατρό […]
MyDoctors Vlachodimitris shutterstock 1596162559 Καρκίνος του Ενδομήτριου και Χειρουργική Αντιμετώπιση - Ο καρκίνος του ενδομητρίου αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο νοσούν σχεδόν 90.000 γυναίκες, ενώ αποτελεί την έβδομη αιτία θανάτου γυναικών στις δυτικές χώρες. Ο Χειρουργός Γυναικολόγος – Ογκολόγος Ιωάννης Βλαχοδημήτρης μας μιλάει για τη γυναικολογική αυτή κακοήθεια που απαντάται συχνότερα σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Με ποια […]