Ο καρκίνος του στομάχου αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα, αφού στις δυτικές κοινωνίες εξακολουθεί να είναι στην πρώτη δεκάδα από πλευράς συχνότητας.
Στην Ελλάδα κάθε χρόνο παρουσιάζονται περίπου 1800 περιστατικά νέων ασθενών με μια αναλογία 60% στους άνδρες.
Ο Χειρουργός – Ογκολόγος, κος Ιωάννης Σπηλιώτης μας αναλύει διεξοδικά την πάθηση.
– Τι προκαλεί τον καρκίνο του στομάχου;
Ο πιο συχνός τύπος καρκίνου του στομάχου είναι το αδενοκαρκίνωμα και τα αίτια που συσχετίζονται με την εμφάνιση του είναι το φύλλο (άρρεν), η ομάδα αίματος (τύπου Α), η ηλικία (>55 ετών), η διατροφή, η λήψη αλκοόλ, η λοίμωξη με Ηpylori και η έκθεση σε φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα, αμίαντο και νικέλιο.
– Τι συμπτώματα παρουσιάζει;
Τα συμπτώματα είναι ήπια και «ύπουλα». Μια επιτεινόμενη δυσπεψία, ένα αίσθημα βάρους στο επιγάστριο, έμετοι, καούρες πίσω από το στέρνο και αργότερα απώλεια βάρους και αναιμία.
– Ποιοι επιβάλλεται να κάνουν προληπτικές εξετάσεις και με ποια εξέταση τεκμηριώνεται ο καρκίνος του στομάχου;
Κάθε άνθρωπος που έχει επιβαρυντικούς παράγοντες κινδύνου, όπως και κάθε άνθρωπος που είναι άνω των 50 ετών, καθώς και οποιοσδήποτε έχει κάποιο επίμονο σχετικό σύμπτωμα, έστω και ήπιο, θα πρέπει να επισκέπτεται τον ειδικό ιατρό, ο οποίος αφού τον εξετάσει, θα καθορίσει αν πρέπει να υποβληθεί σε προληπτική γαστροσκόπηση ή κάποια άλλη εξέταση.
Η διάγνωση γίνεται με γαστροσκόπηση και βιοψία επί ύποπτων βλαβών.
– Στην περίπτωση θετικών βιοψιών ποιο είναι το θεραπευτικό πρωτόκολλο;
Επί θετικών βιοψιών γίνεται απεικονιστική διερεύνηση για σταδιοποίηση και λήψη θεραπευτικών αποφάσεων. Οι απεικονιστικές εξετάσεις μπορεί να συμπεριλάβουν:
- Αξονικές τομογραφίες, ενδοσκοπικό υπέρηχο και pet ct scan.
- Οι εργαστηριακές εξετάσεις εκτός του γενικού ελέγχου περιλαμβάνουν και ειδικούς καρκινικούς δείκτες (tumor marquers).
- Τέλος, σε ορισμένες ενδείξεις μπορεί να χρειασθεί η διενέργεια διαγνωστικής λαπαροσκόπησης.
Οι θεραπευτικές αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με το ΣΤΑΔΙΟ της νόσου, μέσα από μια διαδικασία ογκολογικού συμβουλίου που συμμετέχουν ο παθολόγος – ογκολόγος, ο χειρουργός – ογκολόγος, ο ακτινοδιαγνώστης, ο γαστρεντερολόγος, ο ακτινοθεραπευτής – ογκολόγος και ο παθολογοανατόμος.
– Με ποιους τρόπους αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του στομάχου;
Η θεραπεία στα αρχικά στάδια είναι χειρουργική. Σε πρώιμο γαστρικό καρκίνο (occult) αρκεί ενδοσκοπικά βλεννογονεκτομή. Δυστυχώς στις δυτικές χώρες το ποσοστό αυτό δεν υπερβαίνει το 3%, σε αντίθεση με τις χώρες της ανατολής (Ιαπωνία, Κορέα, Κίνα) που το ποσοστό αυτό φθάνει το 30% και συνήθως συνοδεύεται με πλήρη ίαση.
Σε αρχικά στάδια (Ι) συνήθως γίνεται γαστρεκτομή και κατόπιν ανάλογα με την ιστολογική μπορεί να εξακολουθήσει συμπληρωματική χημειοθεραπεία. Στα υπόλοιπα στάδια η πιο ΣΩΣΤΗ τακτική είναι να ξεκινάμε με νέα επικουρική χημειοθεραπεία και ανάλογα με την ανταπόκριση να ακολουθήσει το χειρουργείο. Η επιβίωση εξαρτάται από το στάδιο της νόσου, αλλά τα τελευταία χρόνια με τα νέα φάρμακα και τις νέες τεχνικές έχει αυξηθεί σημαντικά.
– Από τι εξαρτάται η βέλτιστη ανάρρωση του ασθενή με καρκίνο του στομάχου;
Εξαρτάται από την ηλικία του ασθενή, τη γενικότερη φυσική του κατάσταση, το στάδιο της νόσου κατά τη διάγνωση, την ιστολογική εξέταση που έχει ληφθεί κατά την ενδοσκόπηση, καθώς επίσης και από την κατάσταση του HER2, ενός γονιδίου, που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης, η οποία επηρεάζει την ανάπτυξη και τη μετανάστευση των καρκινικών κυττάρων.