Καρκίνος και Διατροφή

Καρκίνος και Διατροφή: Ένα θέμα που θα έπρεπε να απασχολεί κάθε άτομο της κοινωνίας

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΔΑΥΙΔ

2 Οκτωβρίου, 2023

Καθώς ο καρκίνος τείνει πλέον να ξεπεράσει τα καρδιαγγειακά συμβάντα σαν πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως (μάλιστα σε ορισμένες χώρες αυτό έχει ήδη συμβεί) πληθώρα πληροφοριών κατακλύζουν το διαδίκτυο αναφορικά με το ποια είναι η προσωπική ευθύνη του καθενός. Ένας από τους πιο σημαντικούς και διαχειρίσιμους παράγοντες της καθημερινής ζωής είναι η διατροφή.

Για ποιο λόγο όμως είναι τόσο σημαντικό αυτό το θέμα;

Αρχικά η αύξηση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) σχετίζεται με διάφορα είδη καρκίνου. Για παράδειγμα σύμφωνα με έρευνα στο πανεπιστήμιο Harvard μια αύξηση του ΔΜΣ κατά 5 μονάδες αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο ενδομητρίου κατά 50%, τον κίνδυνο για καρκίνο οισοφάγου κατά 48% και για καρκίνο μαστού σε γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση κατά 12%. Η παχυσαρκία συνεπώς επηρεάζει σημαντικά και στατιστικά την πιθανότητα διάγνωσης συγκεκριμένων ειδών καρκίνου. Αυτό λοιπόν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου όχι μόνο στην επιστημονική κοινότητα αλλά και στην κοινωνία άμεσα, αφού είναι θέμα του κάθε ατόμου προσωπικά.

Τί σημαίνει όμως να φροντίσουμε να διατηρούμε σε φυσιολογικά πλαίσια τις διατροφικές μας συνήθειες;

Αρχικά η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα εμφάνισης καρκίνου σε φάρυγγα, λάρυγγα, στον οισοφάγο, ήπαρ, παχύ έντερο και μαστό. Καθημερινή κατανάλωση 10 γραμμαρίων αιθανόλης επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης των ανωτέρω ειδών καρκίνου κατά 4-25%. Αυτό σημαίνει πως ανεξάρτητα το είδος αλκοολούχου ποτού που καταναλώνεται, η σημασία έγκειται στη συνολική ποσότητα αιθανόλης.

Συνεχίζοντας, διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, φρούτα, λαχανικά και όσπρια οφείλει να αποτελεί τη βάση της διατροφής σε κάθε σπίτι, αφού φαίνεται από διάφορες μελέτες πως ασκεί προστατευτική δράση στον καρκίνο του παχέος εντέρου και έμμεσα μέσω διατήρησης του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα και σε άλλα είδη καρκίνου, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα. Η κατηγορία τροφίμων fast-food όσο γευστικά είναι τόσο υψηλού θερμιδικού κινδύνου είναι, καθώς ο λεγόμενος δυτικός τρόπος διατροφής είναι πλούσιος σε σάκχαρα, κόκκινο κρέας και λίπος τα οποία έχουμε ήδη αποσαφηνίσει πώς επηρεάζουν την εμφάνιση καρκίνου. Το κόκκινο κρέας αποτελεί σημείο αμφιλεγόμενο σε πολλές περιπτώσεις όμως ας δούμε ποια είναι η ισορροπία στο θέμα αυτό. Το κόκκινο κρέας στις διάφορες μορφές του (καθώς κυκλοφορεί και σε μορφές με πολλά συντηρητικά) έχει συσχετισθεί με την εμφάνιση καρκίνου παχέος εντέρου σε ποσοστό 12% περίπου. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να βγει από το εβδομαδιαίο διαιτολόγιο, αλλά να περιοριστεί η χρήση του καθώς είναι πηγή χρήσιμων συστατικών, όπως η βιταμίνη Β12, ο σίδηρος και πρωτεΐνες (τις οποίες σε ένα βαθμό λαμβάνουμε και από θαλασσινά).

Τέλος, η ζάχαρη που περιλαμβάνεται σε γλυκά επιβαρύνει από τη μεριά της τον συνολικό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, όμως αυτό συμβαίνει έμμεσα. Η άποψη πως τα καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιούν την προσλαμβανόμενη ζάχαρη για την επιβίωση τους είναι σαφώς λανθασμένη. Η αρνητική επιρροή των γευμάτων πλούσιων σε ζάχαρη έγκειται στην αύξηση του σωματικού βάρους με ότι αυτό συνεπάγεται στο θέμα του καρκίνου, όπως αναλύσαμε προηγουμένως.

Καταλήγοντας, κάθε άνθρωπος προσωπικά ας ευαισθητοποιηθεί στο θέμα της διατροφής, καθώς διαπιστώνεται η σημασία της στην υγεία μας. Είναι στο χέρι μας να διαφυλάξουμε στο μέρος που μας αναλογεί την προστασία του οργανισμού μας. Από εκεί και πέρα αναλαμβάνει η επιστήμη, με τις συνεχείς εξελίξεις στον τομέα της θεραπείας των διαφόρων μορφών καρκίνου να μας αφήνουν αισιόδοξους για το μέλλον.

Από τον Ογκολόγο – Παθολόγο Δρ. Δαυίδ Συμεωνίδη (www.david-symeonidis.gr)

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors shutterstock 2055019133 Πώς βοηθάει η άσκηση στην πρόληψη του καρκίνου; - Μη σταματάτε να κινείστε λένε μεγάλα Πανεπιστήμια στην Αμερική, καθώς η άσκηση αποτελεί μέρος της πρόληψης αρκετών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου. Η άθληση αποτελεί σημαντικό θεραπευτικό κομμάτι στη νόσο που λέγεται καρκίνος. Καθώς τα ποσοστά νέων διαγνώσεων καρκίνου όλο και αυξάνονται, νέα ερωτήματα αναδύονται ως προς το τι μπορούμε να κάνουμε προστατευτικά. Η στάση […]
MyDoctors shutterstock 1196187574 Το άγχος και η σχέση του με τον καρκίνο - Ζούμε σε μια εποχή έντονης κινητικότητας, με διάφορα θέματα να μας πιέζουν σε οικονομικό, κοινωνικό επίπεδο και όλα προσφέρουν στην αύξηση του άγχους στην καθημερινότητα μας. Το stress δεν έχει άμεσα συσχετισθεί με την εμφάνιση κάποιου είδους καρκίνου, όμως επηρεάζει την ποιότητα ζωής σε σημαντικό βαθμό μετά τη διάγνωση κάποιας εξεργασίας. Επίσης, συμβάλλει με έμμεσο […]
Καρκίνος και Διατροφή Καρκίνος και Διατροφή: Ένα θέμα που θα έπρεπε να απασχολεί κάθε άτομο της κοινωνίας - Καθώς ο καρκίνος τείνει πλέον να ξεπεράσει τα καρδιαγγειακά συμβάντα σαν πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως (μάλιστα σε ορισμένες χώρες αυτό έχει ήδη συμβεί) πληθώρα πληροφοριών κατακλύζουν το διαδίκτυο αναφορικά με το ποια είναι η προσωπική ευθύνη του καθενός. Ένας από τους πιο σημαντικούς και διαχειρίσιμους παράγοντες της καθημερινής ζωής είναι η διατροφή. Για ποιο λόγο […]