Καρκίνος του μαστού

Καρκίνος του μαστού: Η ψυχολογία, το σεξ και η σχέση

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

26 Οκτωβρίου, 2016

“Η πολλαπλή απώλεια…”

Η Άννα διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού στα 35 της χρόνια, παρόλο που δεν υπήρχε ιστορικό της πάθησης στην οικογένειά της. Δεν πίστευε αυτό που άκουγε καθώς όπως όλοι μας, έτσι και εκείνη θεωρούσε ότι συμβαίνει …μόνο στους άλλους! Όπως η ίδια ανέφερε ένιωσε τον κόσμο να χάνεται κάτω από τα πόδια της, ενώ η σκέψη που κυριάρχησε το πρώτο καιρό ήταν πως και εκείνη θα πεθάνει, εφόσον “τον καρκίνο δεν τον νικάει κανείς!” Ήταν η σκέψη ή ίσως και η αντίληψη πολλών από εμάς για την επάρατη νόσο.

Σήμερα η Άννα είναι καλά μετά από την ολική μαστεκτομή, τις χημειοθεραπείες και τις ακτινοβολίες. Έκανε επίσης πλαστική επέμβαση για αποκατάσταση του μαστού της, αλλά και συνεδρίες ψυχοθεραπείας που την βοήθησαν να αντιμετωπίσει την ασθένεια αλλά και τις ψυχικές επιδράσεις. Καθοριστική ήταν επίσης η στάση του συζύγου της που προσπαθούσε όσο είναι δυνατόν να είναι δίπλα της και να ξεπεράσουν μαζί τις δυσκολίες.

“Μετά την μαστεκτομή αν και είχα «καινούργιο στήθος», δεν άντεχα να κοιτάζομαι στο καθρέφτη, στο μυαλό μου ερχόταν η ακρωτηριασμένη εικόνα μου… Η ερωτική μου ζωή ήταν ανύπαρκτη, δεν είχα καθόλου ερωτική επιθυμία, ντρεπόμουν για την εικόνα μου δεν μπορούσα να αφεθώ στο άγγιγμα του άνδρα μου… φοβόμουν ότι θα με αφήσει ή θα βρει άλλη!”

Έχουν περάσει 5 χρόνια, που όπως η ίδια αναφέρει κυρίως το πρώτο διάστημα ήταν γεμάτο αμφιθυμικά και αντιφατικά συναισθήματα που κυμαίνονταν από την πλήρη απαισιοδοξία και την παραίτηση στην αισιόδοξη αντιμετώπιση, από την αδυναμία και τον έντονο φόβο στη δύναμη, τη θέληση και τον αγώνα για επιβίωση.

“Πριν αρρωστήσω, δεν μπορούσα να καταλάβω που έβρισκαν τη δύναμη οι άνθρωποι να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο. Δεν μπορούσα να καταλάβω πως μπορούσαν και είχαν μία τόσο θετική στάση ζωής, πως γελούσαν, πως πίστευαν ότι θα γίνουν καλά, εφόσον κανείς δεν μπορεί να τα βάλει μαζί του! Όλα αυτά μέχρι την ώρα που και εγώ πέρασα στην αντίπερα όχθη…”

Η Άννα αισθάνθηκε πως η ζωή της ανατρέπεται, ήρθε αντιμέτωπη με το φόβο, τον ψυχικό πόνο, την απώλεια σε πολλές μορφές: του μαστού της και του συμβόλου της θηλυκότητάς της, της υγείας της, την πιθανή απώλεια της ζωής της!

Καρκίνος! Στο άκουσμα της λέξης και μόνο νιώθουμε μικροί και αδύναμοι. Σαν να έχουμε να τα βάλουμε με ένα θηρίο που θα μας κατασπαράξει. Και όμως, πολλές φορές βγαίνουμε νικητές σαν το Δαβίδ που τα έβαλε με τον τεράστιο Γολιάθ!

Στατιστικά και αριθμοί:

MyDoctors 9582288082824246475Κάθε χρόνο στην Αμερική 200.000 γυναίκες μαθαίνουν ότι πάσχουν από καρκίνο του μαστού. Στη χώρα μας τα νέα κρούσματα φτάνουν τις 4.500 ενώ εκτιμάται πως 1 στις 12 γυναίκες θα νοσήσει σε κάποια φάση της ζωής της. Θεωρείται ή πιο συχνή μορφή γυναικείου καρκίνου. Υπολογίζεται πως παγκοσμίως πεθαίνουν κάθε χρόνο περίπου 400.000 γυναίκες, μεγάλος αριθμός που με την κατάλληλη όμως πρόληψη μπορεί να μειωθεί αισθητά. Σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, η θνησιμότητα των γυναικών που ελέγχονται προληπτικά με ψηφιακή μαστογραφία φτάνει μόλις το 4,7% σε σχέση με εκείνες που δεν ελέγχονται και που αγγίζουν το 56%. Φαίνεται πολύ καθαρά λοιπόν πως το σημαντικό είναι “να προλάβεις έγκαιρα και μετά να θεραπεύσεις”, καθώς η διάγνωση και θεραπεία που γίνεται σε πρώιμα στάδια έχει ποσοστά επιτυχίας πάρα πολύ υψηλά, με την επιβίωση να ξεπερνά το 90%. Μάλιστα στην Ευρώπη, το 60% των περιστατικών καρκίνου του μαστού διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο, δυστυχώς όμως στη χώρα μας το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο, γεγονός που σημαίνει πως η Ελληνίδα δεν είναι σωστά ενημερωμένη για τη πρόληψη και τη διαφύλαξη της υγείας της, φοβάται να πάει στο γιατρό, φοβάται να κάνει έστω και μία ψηφιακή μαστογραφία. Και όμως η πρόληψη σώζει ζωές!

Η επίδραση της μαστεκτομής στη σεξουαλικότητα της γυναίκας

MyDoctors karkinos tou mastou 650 800x547Παρόλα τα υψηλά ποσοστά αντιμετώπισης της νόσου, όταν μία γυναίκα μαθαίνει ότι έχει καρκίνο του μαστού – όπως συμβαίνει και στις άλλες μορφές καρκίνου – νιώθει ότι γκρεμίζεται ο κόσμος της. Ακόμα περισσότερο με τη συγκεκριμένη μορφή που έρχεται και απειλεί όχι μόνο τη ζωή της αλλά και την θηλυκότητά της αφού ο μαστός είναι το σύμβολο της ομορφιάς της, της γυναικείας της υπόστασης, της μητρότητας που δίνει ζωή μέσα από την τροφή των μικρών της αλλά και πηγή απόλαυσης και ευχαρίστησης στη σεξουαλικότητά της, καθώς είναι μία από τις βασικές ερωτογενείς ζώνες στις περισσότερες γυναίκες. Δεν είναι τυχαίο ότι το στήθος με τις θηλές παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα προκαταρκτικά παιχνίδια, καθώς αποτελεί πηγή ηδονής, προκαλώντας και διεγείροντας και τους δύο συντρόφους.

Η μερική ή ολική μαστεκτομή, η απώλεια των μαλλιών, οι αυξομειώσεις του βάρους, η αλλαγές στο δέρμα, αντανακλούν τη νέα της εικόνα στον καθρέφτη που την γεμίζει ανασφάλεια και ντροπή, μία “αίσθηση αναπηρίας”. Η ερωτική της επιθυμία επίσης επηρεάζεται λόγω των παρενεργειών της θεραπευτικής αντιμετώπισης αλλά και λόγω της ψυχικής της κατάστασης. Συχνά νιώθει ότι σεξουαλικά “παγώνει”, χάνει το σεξουαλικό της ρόλο εφόσον δεν είναι πλέον ελκυστική και ερωτική, βιώνει το φόβο της έκθεσης στα μάτια του συντρόφου της αλλά και της απόρριψης,δεν θα του αρέσει πια και δεν θα θέλει να την αγγίξει. Επιπλέον, χρειάζεται να αναφέρουμε περιπτώσεις όπου του αρνείται την σεξουαλική επαφή επειδή φοβάται ότι μπορεί να τον μολύνει. Όλα αυτά, μαζί με τα καταθλιπτικά συμπτώματα που μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους λόγω της θεραπείας αλλά και των αρνητικών συναισθημάτων της, την κάνουν να θυμώνει, να αρνείται, να αποτραβιέται να απογοητεύεται και να παραιτείται από την σεξουαλικότητά της, θεωρεί πως έχει στιγματιστεί.

Και ο άνδρας πως αντιδρά;

MyDoctors cancerΦαίνεται πως και εκείνος φοβάται ενώ πολλές φορές δεν ξέρει τι να κάνει, πώς να προχωρήσει. Δεν ξέρει αν θα φανεί εγωιστικό να της μιλήσει για το πώς αισθάνεται ο ίδιος ή ότι “είναι στον κόσμο” του αν της ζητήσει να βρεθούν σεξουαλικά. Σίγουρα στην αρχή δεν είναι το σεξ αυτό που έρχεται πρώτο αλλά η συναισθηματική επαφή. Η θετική στάση του συντρόφου μέσα από την στήριξη και την συμπαράσταση είναι αυτό που εκείνη έχει ανάγκη, παρά το γεγονός πως και για εκείνον είναι μία εξίσου δύσκολη περίοδος. Η ζεστή αγκαλιά του μπορεί να της δώσει κουράγιο και δύναμη τον πρώτο καιρό τουλάχιστον.

Παρόλα αυτά, η γυναίκα χρειάζεται να γνωρίζει πως η σεξουαλική της διέγερση στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και ο οργασμός της εξακολουθούν να υπάρχουν.Επιπλέον, η επέμβαση δεν μειώνει την αισθητικότητα της περιοχής. Για αυτό το λόγο,προτείνεται η άμεση αποκατάσταση του μαστού με πλαστική επέμβαση αμέσως μετά την αφαίρεση, έτσι ώστε να ενισχυθεί πιο γρήγορα η αυτοεκτίμησή της και η συμφιλίωση με τη νέα της εικόνα, αφού και η αποκατάσταση της εικόνας της είναι άμεση.

Το περιβάλλον στήριξης;

Ας μην ξεχνάμε επίσης πόσο σημαντικό είναι το περιβάλλον στήριξης της γυναίκας που νοσεί αλλά και πόσο σημαντική είναι επίσης η ψυχολογική υποστήριξη από ειδικό που θα την βοηθήσει όχι μόνο να αντιμετωπίσει τον καρκίνο αλλά και να συμφιλιωθεί με την εικόνα που η ίδια έχει για το σώμα της αλλά και με την εικόνα που πιστεύει πως οι άλλοι έχουν για αυτή, να προσαρμοστεί δηλαδή στη νέα αυτή κατάσταση.

Σε περίπτωση μάλιστα που πρόκειται για ζευγάρι, η βοήθεια του ειδικού είναι απαραίτητη καθώς θα έρθουν στην επιφάνεια και θα εξωτερικευτούν σκέψεις και συναισθήματα φόβου, αμηχανίας και ντροπής που προκαλεί η ιδέα της σεξουαλικής επαφής και από τους δύο συντρόφους, στοχεύοντας στη συναισθηματική τους ανακούφιση, στην καλή επικοινωνία αλλά και στη διεκδίκηση της σεξουαλικής τους ζωής.

Από την Μαρίνα Μόσχα του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.

 

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

χωρισμού Οι 10 πιο σημαντικοί λόγοι χωρισμού - Τι συμβαίνει και διαλύεται μία σχέση, ένας γάμος; Πως από εκεί ψηλά βρισκόμαστε στα χαμηλά; Πως από την ευτυχία οδηγούμαστε στην συντροφική απομάκρυνση και αποξένωση; Τι γίνεται και αλλάζουν όλα εκείνα τα συναισθήματα που είχαμε ο ένας για τον άλλον; Τι συμβαίνει και αποφασίζουμε να βαδίσουμε σε ξεχωριστούς πλέον δρόμους; Παρακάτω ακολουθούν 10 από τους […]
Καρκίνος του μαστού Καρκίνος του μαστού: Η ψυχολογία, το σεξ και η σχέση - “Η πολλαπλή απώλεια…” Η Άννα διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού στα 35 της χρόνια, παρόλο που δεν υπήρχε ιστορικό της πάθησης στην οικογένειά της. Δεν πίστευε αυτό που άκουγε καθώς όπως όλοι μας, έτσι και εκείνη θεωρούσε ότι συμβαίνει …μόνο στους άλλους! Όπως η ίδια ανέφερε ένιωσε τον κόσμο να χάνεται κάτω από τα πόδια […]
κατάθλιψη Σεπτέμβρης! Βοήθεια, έχω κατάθλιψη! - Ήρθε το φθινόπωρο. Αναρωτιόμαστε πότε πέρασε το καλοκαίρι, πόσο γρήγορα. Οι περισσότεροι γυρίσαμε από τις καλοκαιρινές μας διακοπές, περάσαμε όμορφα, χαλαρώσαμε, ξεκουραστήκαμε, απολαύσαμε τις βουτιές μας στα γαλανά νερά της πατρίδας μας, τα ταβερνάκια με τις θαλασσινές τους ποικιλίες και τους ουζομεζέδες, το Αυγουστιάτικο φεγγάρι και τις καυτές νύχτες… Θεωρητικά, γυρίσαμε ξεκούραστοι, ανανεωμένοι, έχοντας γεμίσει […]
love.jpg Πως ερωτευόμαστε; - Συχνά ακούμε γύρω μας ή ίσως και εμείς οι ίδιοι αναρωτιόμαστε: Πως ερωτευόμαστε; Τι είναι αυτό που μας ελκύει σε έναν συγκεκριμένο άνθρωπο και όχι σε κάποιον άλλο; Τι βρίσκουμε στο σύντροφό μας; Με ποια κριτήρια επιλέγουμε το ταίρι μας; Τι θεωρούμε ελκυστικό και τι όχι; Αν παρατηρήσουμε το ζωικό «βασίλειο», θα δούμε τις πιο θορυβώδεις ποικιλίες ερωτικής συμπεριφοράς […]
upl557142f866789.jpg Έρχεται το γυναικείο ροζ βιάγκρα! - Είναι γεγονός ότι η επιστήμη ασχολήθηκε αλλά και ασχολείται πολύ περισσότερο με την ανδρική σεξουαλικότητα, δημιουργώντας φαρμακευτικές παρεμβάσεις. Το ντεμπούτο έγινε το 1998 με το γνωστό σε όλους μας Viagra, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν αλλά δύο φάρμακα καθώς και ένα τέταρτο ακόμα που κυκλοφόρησε τελευταία και που βοηθούν στην στυτική δυσλειτουργία. πιτέλους, μετά από τόσες […]
Ομοφυλοφιλία Πώς να μιλήσω στο παιδί μου για την Ομοφυλοφιλία; - Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες του γονιού είναι το τι θα πει στο παιδί του αν τον ρωτήσει τι είναι η ομοφυλοφιλία και πως θα την περιγράψει. Χρειάζεται λοιπόν πρώτα ο γονιός να έχει ενημερωθεί ο ίδιος – και λέμε να έχει ενημερωθεί, επειδή πολλά λέγονται και πολλά ακούγονται για ένα τόσο λεπτό θέμα. Ομοφυλοφιλία […]
Ύπνος Ο ύπνος ανεβάζει την σεξουαλική επιθυμία! - Ύπνος, σεξ και γυναικεία ερωτική επιθυμία Η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας μπορεί να αποτελέσει πλήγμα στη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού. Όλοι μας έχουμε ακούσει τις γνωστές δικαιολογίες που προέρχονται περισσότερο από τα γυναικεία στόματα: «δεν μπορώ, είμαι κουρασμένη, …έχω πονοκέφαλο…». Είναι γεγονός ότι η γυναίκα λειτουργεί περισσότερο εγκεφαλικά και πως η μείωση της σεξουαλικής της επιθυμίας […]
7e20d109-70cc-411d-85ac-bdf22c0e18a9.jpg Κόκκινο κρασί, οξειδωτικό στρες και στυτική δυσλειτουργία - Τα καρδιαγγειακά οφέλη από την καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας κόκκινου κρασιού είναι ευρέως γνωστά. Την τελευταία δεκαετία πειραματικές παρατηρήσεις έδειξαν ότι ουσίες που περιέχονται στο κρασί (αιθανολικά και μη αιθανολικά στοιχεία) ενεργοποιούν προστατευτικούς μηχανισμούς του τοιχώματος των αρτηριών και του μυοκαρδίου. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε: αύξηση του μονοξειδίου του αζώτου και ελάττωση της ενδοθηλίνης, ελάττωση της […]
680teens-.jpg Το νέο διαδικτυακό λεξικό των εφήβων και μία μικρή αποκωδικοποίησή του - Ζούμε σε μία σύγχρονη εποχή, όπου η τεχνολογία έχει διεισδύσει για τα καλά πλέον στη ζωή σχεδόν όλων μας. Οι περισσότεροι από εμάς, κυρίως οι πιο νέοι ηλικιακά, πιστεύουμε ότι “βρισκόμαστε μέσα στο τεχνολογικό ρεύμα” της εποχής μας. Είναι όμως έτσι; Μπορεί ένας νέος σε ηλικία γονιός να παρακολουθήσει την “διαδικτυακή γλώσσα” του παιδιού του; […]
schoolyardbully640.jpg Το παιδί μου παρενοχλεί άλλα παιδιά. Τι να κάνω; - Έχουμε μάθει να μιλάμε περισσότερο για το γονιό το θύματος, για το πώς μπορεί να αναγνωρίσει αν το παιδί του έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού, πως θα το βοηθήσει. Τι γίνεται όμως στην αντίθετη πλευρά; Πως αντιμετωπίζει ο γονιός το παιδί του αν καταλάβει ή αν του πουν (από το σχολικό κυρίως περιβάλλον) ότι παρενοχλεί […]
2175450-.jpg ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ - Η Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Μαρτίου, μετά από και πρωτοβουλία. του Υπουργείου Παιδείας. Στόχος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα, των γονιών αλλά κυρίως των παιδιών, μαθαίνοντας να λένε ΟΧΙ στα αγγίγματα στο σώμα τους και πως το σώμα τους είναι δικό τους […]