Η αλλαγή του παραγωγικού και κοινωνικού προτύπου, οδήγησε τις γυναίκες των Δυτικών κοινωνιών να επενδύουν στην επαγγελματική τους εξέλιξη, σε βαθμό πρωτοφανή. Η χαλάρωση των κοινωνικών περιορισμών τους δίνει την ευκαιρία να διερευνήσουν τις επιλογές τους, με γνώμονα την επίτευξη της προσωπικής τους ολοκλήρωσης. Έτσι παρατηρείται μια συστηματική μετατόπιση της ηλικίας πρώτης εγκυμοσύνης από τα 27 στα 30 έτη και πλέον, ενώ το ποσοστό της πρώτης εγκυμοσύνης μετά τα 40 αυξήθηκε κατά 132%. Αυτή η κοινωνικοοικονομική μεταβολή, φέρνει περισσότερες γυναίκες με προϋπάρχοντα καρδιαγγειακά νοσήματα αντιμέτωπες με κινδύνους κατά την κύηση.
Για τα προβλήματα αυτά, μας μιλά ο Ειδικός Καρδιολόγος Νίκος Ανουσάκης Βλαχοχρήστου.
Η πρόοδος της Ιατρικής κατέστησε εφικτή την επιβίωση και επίτευξη κύησης σε γυναίκες με σοβαρά νοσήματα. Πέραν αυτών όμως, όλες έχουν πιθανότητα εμφάνισης κάποιου καρδιαγγειακού νοσήματος περί το 12% (λαμβανομένης υπόψιν και της υπέρτασης της κύησης).
Νεοεμφανιζόμενη Υπέρταση
Από τα πιο σημαντικά θέματα, η νεοεμφανιζόμενη υπέρταση που μπορεί να παρουσιαστεί στο 2ο τρίμηνο και να υποχωρήσει πλήρως μετά τον τοκετό ή να παραμείνει. Καθώς είναι συνήθως ασυμπτωματική, χρειάζεται απ’ όλες τις εγκύους η παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης προληπτικά και τακτικά, σύμφωνα με συγκεκριμένες οδηγίες από τον καρδιολόγο. Εφόσον η πίεση επίμονα ξεπερνάει τα 140/90 mmHg, θα πρέπει να συζητούνται τα επόμενα βήματα με τον θεράποντα ιατρό. Διότι η υπέρταση συνδέεται στενά με την προεκλαμψία, μια επιπλοκή μετά τις 20 εβδομάδες που χαρακτηρίζεται από βλάβη των μικρών αγγείων στον πλακούντα και το αγγειακό σύστημα της γυναίκας με πρωτεϊνουρία.
Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει μεταξύ άλλων σε πρόωρο τοκετό, καθυστέρηση ανάπτυξης του εμβρύου ή στην εκλαμψία, δηλαδή την εμφάνιση σπασμών με άμεσο κίνδυνο για τη ζωή της εγκύου και του εμβρύου. Θόλωση της όρασης, επίμονη κεφαλαλγία, φωτοφοβία, σύγχυση, εξεσημασμένο οίδημα κάτω άκρων, είναι συμπτώματα που πρέπει να εκτιμηθούν επειγόντως σε νοσοκομείο. Η κατάσταση μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί φαρμακευτικά ή με πρόκληση τοκετού.
Άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα, που χρήζουν παρακολούθησης
Γυναίκες με μέτριας έως σοβαρής βαρύτητας καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως ιστορικό συγγενούς καρδιοπάθειας, βαλβιδοπαθειών, εμφράγματος του μυοκαρδίου, μυοκαρδίτιδας, κάθε μορφής καρδιακής ανεπάρκειας, πνευμονικής υπέρτασης, αορτοπάθειας, χρήζουν προσεκτικής εκτίμησης από έμπειρη ιατρική ομάδα για τον καθορισμό της βέλτιστης διαχείρισης. Το ποσοστό αυτών των καρδιαγγειακών παθήσεων είναι περίπου 4%, αλλά σπανίως ο εκτιμώμενος κίνδυνος είναι τόσο υψηλός ώστε να οδηγηθεί η γυναίκα σε απαγόρευση ή τερματισμό της κύησης. Παρόλα αυτά, όλο και περισσότερες γυναίκες μπορούν να κυοφορήσουν μόνο υπό στενή καρδιολογική παρακολούθηση, σε τριτοβάθμιο ή εξειδικευμένο τεταρτοβάθμιο νοσοκομείο, όπου και θα γίνει η γέννα. Ο τοκετός στις περισσότερες περιπτώσεις είναι προτιμητέο να γίνεται με υποβοηθούμενο φυσιολογικό τρόπο και όχι καισαρική τομή, αναμένοντας να περάσουν ιδανικά 39 εβδομάδες, αν και ένα οργανωμένο σχέδιο πρέπει να υφίσταται από τις 32 εβδομάδες για έκτακτες περιπτώσεις.
Προληπτικός έλεγχος
Κάθε έγκυος γυναίκα πρέπει να εξετάζεται τουλάχιστον μια φορά κατά το 1ο τρίμηνο από καρδιολόγο για προληπτικούς λόγους. Οι γυναίκες με γνωστά καρδιαγγειακά προβλήματα πρέπει να αναζητήσουν βοήθεια πριν τη σύλληψη για την εκτίμηση του όποιου κινδύνου, τον καθορισμό του ορθού προγραμματισμού και την τροποποίηση της αγωγής που τυχόν λαμβάνουν.
Αντιμετώπιση
Σήμερα είναι δυνατόν να υποστηριχθεί η εγκυμοσύνη με επιτυχία στις περισσότερες περιπτώσεις. Καθώς η κοινωνία εξελίσσεται, ακολουθεί την εξέλιξη και η Ιατρική που μπορεί να επιτύχει στόχους που κάποτε ήταν αδύνατοι.
Από τον Ειδικό Καρδιολόγο Νικόλαο Ανουσάκη Βλαχοχρήστου