Καλοκαιρινές απορίες μιας εγκύου

ΑΣΚΟΞΥΛΑΚΗ ΜΑΡΙΛΗ

20 Ιουλίου, 2022

Η εγκυμοσύνη είναι ένα γεγονός στη ζωή της γυναίκας που τη γεμίζει χαρά αλλά και ανασφάλεια. Ένα από τα ερωτήματα που γεννά η νέα αυτή κατάσταση είναι το αν μπορεί να απολαύσει το καλοκαίρι, ούσα έγκυος. Η απάντηση είναι φυσικά ναι, υπό προϋποθέσεις!

Γράφει η Μαιευτήρας Γυναικολόγος Αναπαραγωγής, Μαριλή Ασκοξυλάκη

MyDoctors l askoxylaki 2 1

– Μπορώ να κολυμπήσω άφοβα;

Μια έγκυος γυναίκα που βιώνει μια φυσιολογική εγκυμοσύνη χωρίς προβλήματα (χωρίς αιμορραγία, χωρίς πρόωρες συστολές, κλπ), μπορεί να κάνει μπάνιο στη θάλασσα, αποφεύγοντας όμως τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τα ταραγμένα και τα ακάθαρτα νερά. Επίσης δεν απαγορεύεται, αντίθετα ενθαρρύνεται μια ήπιας μορφής άσκηση στη θάλασσα (χαλαρό κολύμπι). Οι κινήσεις μέσα στο νερό θα πρέπει να είναι ήπιες και η έγκυος να μην κάνεi βουτιές. Aυτό που πρέπει να προσέξετε όταν πηγαίνετε στη θάλασσα είναι να μπαίνετε σταδιακά στο νερό, για να αποφύγετε απότομες αλλαγές θερμοκρασίας. Αν δεν έχετε τη δυνατότητα να βρεθείτε κοντά σε παραλία, μπορείτε να πάτε σε κάποια πισίνα αρκεί να τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις καθαριότητας και ασφάλειας.

– Μπορεί να κολλήσω κάποιο μικρόβιο από τη θάλασσα ή την πισίνα;

Έχει ιδιαίτερη σημασία η παραλία ή η πισίνα που θα κολυμπήσουμε. Να έχει καθαρά νερά. Διαλέξτε μια καθαρή θάλασσα στην οποία δεν συχνάζει πολύς κόσμος. Οι «γαλάζιες σημαίες» θα σας οδηγήσουν στην πλέον κατάλληλη. Η άμμος είναι η κυριότερη πηγή μόλυνσης και όχι τόσο το θαλασσινό νερό. Στις πισίνες τα τελευταία χρόνια δεν χρησιμοποιείται χλώριο ως μέσον απολύμανσης αλλά μέθοδοι πιο φιλικές και προς το περιβάλλον και προς εμάς, όπως το όζον. Το βασικό μέλημα της εγκύου θα πρέπει να είναι η αλλαγή του μαγιό μετά το μπάνιο ώστε να αποφεύγεται η υπερβολική υγρασία στη γεννητική περιοχή διότι το βρεγμένο μαγιό δημιουργεί υπόστρωμα για την ανάπτυξη μυκήτων.

– Μπορώ να κάνω ηλιοθεραπεία;

Η επιδερμίδα της εγκύου είναι εξαιρετικά ευαίσθητη. Έτσι η παρατεταμένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα. Επίσης, μπορεί να επιδεινώσει την έκταση και ένταση των μελαγχρωματικών βλαβών που μπορεί να υπάρχουν λόγω της εγκυμοσύνης, που ενδέχεται να γίνουν μόνιμες (πανάδες). Από την άλλη, η παρατεταμένη έκθεση της κοιλιάς της εγκύου στον ήλιο ενδέχεται να επηρεάσει σοβαρά την αιμάτωση του εμβρύου από τον πλακούντα. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις  και πρόωρο τοκετό.
Η έκθεση στον ήλιο πρέπει να γίνεται με μέτρο, τις πρωινές ή τις απογευματινές ώρες και πάντοτε με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, δηλαδή παραμονή κάτω από ομπρέλα, χρήση καπέλου, γυαλιών ηλίου και αντηλιακού με υψηλό δείκτη. Η κατανάλωση αρκετών υγρών είναι ενδεδειγμένη. Η σωστή συμπεριφορά προϋποθέτει την αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο κατά τις μεσημεριανές ώρες (12.00 – 16.00).

– Πόσο ασφαλή είναι τα αντηλιακά στην εγκυμοσύνη;

Η χρήση του αντιηλιακού στην περίοδο της κύησης είναι απαραίτητη, καθώς προστατεύουν από τις ακτίνες του ήλιου, ωστόσο γίνεται μεγάλη απορρόφηση από το δέρμα. Η έγκυος λοιπόν πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στον τύπο του αντηλιακού που θα χρησιμοποιήσει. Δηλαδή να έχει μεγάλο δείκτη προστασίας και τις λιγότερες χημικές ουσίες. Μερικά αντηλιακά περιέχουν οξυβενζόνη, µια χηµική ουσία που συνδέεται µε µειωµένο βάρος σε µωρά. Ωστόσο, χρησιμοποιώντας ένα αντηλιακό µε φυσικά φίλτρα οξειδίου του ψευδαργύρου και διοξειδίου του τιτανίου είναι 100% ασφαλής, καθώς αυτά τα συστατικά φιλτράρουν τις ακτίνες UV και δεν απορροφώνται από το δέρµα. Βασικό μέλημα της ωστόσο πρέπει να είναι η ανανέωση του σε τακτά χρονικά διαστήματα.

– Επιτρέπονται τα ταξίδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τα ταξίδια στην εγκυμοσύνη δεν απαγορεύονται, εκτός λίγων εξαιρέσεων, έτσι η μελλοντική μητέρα μπορεί να χαρεί τις διακοπές της. Όταν η έγκυος σχεδιάζει ένα ταξίδι θα πρέπει να γνωρίζει ορισμένα σημαντικά πράγματα πριν την αναχώρησή της.  Η ασφαλέστερη περίοδος για να ταξιδέψει μία επίτοκος είναι το δεύτερο τρίμηνο  (18-24 εβδομάδες). Η επιλογή της απόστασης από τα αστικά κέντρα πρέπει να είναι σε συνάρτηση με την ηλικία της εγκυμοσύνης. Αυτό που πρέπει να προσέχουν όλες οι έγκυες είναι να πηγαίνουν διακοπές σε μέρη όπου υπάρχει νοσοκομείο, ώστε να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, σε περίπτωση που εκδηλωθεί κάποιο πρόβλημα. Μετά την 30ή εβδομάδα, καλό είναι να αποφεύγετε τις μακρινές μετακινήσεις ή τις περιοχές όπου δεν έχετε εύκολη πρόσβαση σε ιατρικό κέντρο. Σε κάθε περίπτωση πριν από το σχεδιασμό κάποιου ταξιδιού, η επίτοκος  θα πρέπει να συμβουλεύεται τον θεράποντα ιατρό της και να καθοδηγείται σε εξατομικευμένο επίπεδο. Φροντίστε από πριν να έχετε μάθει τα τηλέφωνα και την διεύθυνση κάποιου κοντινού νοσοκομείου στο μέρος που έχετε επιλέξει να παραθερίσετε. Θυμηθείτε επίσης να έχετε μαζί σας όλα τα τηλέφωνα επικοινωνίας του γιατρού σας, για να μπορείτε να τον βρείτε οποιαδήποτε στιγμή τον χρειαστείτε.

MyDoctors shutterstock 114630592 min 1

​- Ποιο μεταφορικό μέσο να επιλέξω;

Το ταξίδι με αεροπλάνο δεν θέτει σε επί πλέον κίνδυνο ούτε την έγκυο ούτε το έμβρυο. Οι υγιείς έγκυες με μονήρεις κυήσεις είναι δυνατόν να ταξιδέψουν αεροπορικώς με ασφάλεια μέχρι την 36η εβδομάδα κύησης, δηλαδή μέχρι τον όγδοο μήνα. Οι διάφορες αεροπορικές εταιρείες έχουν η κάθε μια τους δικούς της κανονισμούς. Πολλές εταιρείες πλέον ζητούν άδεια γιατρού από την 28η εβδομάδα και μετά, ενώ κάποιες αρνούνται στις εγκύους να ταξιδέψουν στο εξωτερικό μετά την 28η εβδομάδα για λόγους αναψυχής. Η έκθεση της εγκύου στην ακτινοβολία του ελέγχου ασφάλειας των αεροδρομίων είναι μηδαμινή και δε σχετίζεται με ανεπιθύμητες ενέργειες στο έμβρυο. Είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας ότι πρόκειται να ταξιδέψετε και να ακολουθήσετε τις συμβουλές του. Ζητήστε να είναι η θέση σας στο διάδρομο, ώστε να έχετε περισσότερο χώρο για τα απλώσετε τα πόδια σας, αλλά και να μπορείτε να σηκώνεστε συχνά για να περπατάτε, ώστε να εξασφαλίσετε καλή κυκλοφορία του αίματος. Η φουσκωμένη σας κοιλιά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λόγο μη χρήσης της ζώνης ασφαλείας. Απλά, φροντίστε να την τοποθετήσετε κάτω από την κοιλιά, κατά μήκος του πάνω μέρους των γοφών σας. Μην παραλείπετε να πίνετε αρκετά υγρά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, καθώς τα χαμηλά ποσοστά υγρασίας στην καμπίνα μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση.

Το ταξίδι με καράβι δεν απαγορεύεται εν τούτοις επειδή πολλές έγκυες παίρνουν μέρος σε κρουαζιέρες πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους τους κινδύνους από τις λοιμώξεις όπως γρίπη, γαστρεντερίτιδα και άλλα νοσήματα που συναντώνται σε χώρους όπου υπάρχουν πολλοί άνθρωποι  μαζί όπως στα κρουαζιερόπλοια

Το ταξίδι με το αυτοκίνητο θεωρείται ασφαλέστερο μέσον μεταφοράς από άποψη έκθεση της εγκύου σε ακτινοβολία ή σε  παθογόνους μικροοργανισμούς. Εν τούτοις η μετακίνηση με το αυτοκίνητο αποτελεί το συνηθέστερο τρόπο τραυματισμού της επιτόκου, ως συνέπεια των τροχαίων ατυχημάτων. Στη διάρκεια ταξιδιού με αυτοκίνητο καλό είναι να γίνονται μικρές στάσεις ανά τακτά διαστήματα ώστε να μπορεί η έγκυος να περπατά λίγο ώστε να αποφύγει την τυχόν θρόμβωση των κάτω άκρων.

– Τι να προσέξω στη διατροφή μου στις διακοπές;

  • Είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά διαιτολόγιο.
  • Εκτός από πολλά υγρά, ο οργανισμός σας έχει ανάγκη από ιχνοστοιχεία και ηλεκτρολύτες. Τροφές πλούσιες σε νερό και απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για την ενυδάτωση είναι τα φρούτα, τα λαχανικά και οι χυμοί τους.
  • Τα γεύματα πρέπει να είναι μικρά, συχνά και ελαφρά.
  • Το κρέας ή το ψάρι που θα επιλέξετε για το γεύμα σας θα πρέπει να είναι καλοψημένο, ενώ όσα τρώγονται υποχρεωτικά ωμά, όπως τα φρούτα, πρέπει είναι καλά πλυμένα και καθαρισμένα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μεταφοράς μικροβίων.
  • Θα πρέπει να ακολουθείτε ένα διαιτολόγιο χαμηλό σε λιπαρά, ώστε τα γεύματά σας να είναι εύπεπτα.
  • Προτιμήστε τις σαλάτες, το ψάρι, το κοτόπουλο, τα άπαχα γαλακτοκομικά και τα λαδερά.

Καλό είναι να μάθετε αν εκεί όπου θα παραθερίσετε θα έχετε την ευχέρεια να επιλέξετε ένα καθαρό εστιατόριο, με εγγυημένες συνθήκες υγιεινής, καθώς ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της κακής συντήρησης των τροφίμων, των εμφιαλωμένων νερών, κλπ., οι γαστρεντερίτιδες είναι πολύ αυξημένες και δεν κάνουν διάκριση στις εγκύους.

Από την Μαιευτήρα Γυναικολόγο Αναπαραγωγής, Μαριλή Ασκοξυλάκη

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors shutterstock 2009885258 min 1 Καλοκαιρινές απορίες μιας εγκύου - Η εγκυμοσύνη είναι ένα γεγονός στη ζωή της γυναίκας που τη γεμίζει χαρά αλλά και ανασφάλεια. Ένα από τα ερωτήματα που γεννά η νέα αυτή κατάσταση είναι το αν μπορεί να απολαύσει το καλοκαίρι, ούσα έγκυος. Η απάντηση είναι φυσικά ναι, υπό προϋποθέσεις! Γράφει η Μαιευτήρας Γυναικολόγος Αναπαραγωγής, Μαριλή Ασκοξυλάκη – Μπορώ να κολυμπήσω άφοβα; ​Μια […]
Εξωσωματική Μύθοι και Αλήθειες για την Εξωσωματική Γονιμοποίηση - 1. Μύθος: Όσο μεγαλύτερη είναι η γυναίκα, τόσο μειώνεται η επιτυχία της εξωσωματικής. Αλήθεια: Η ποιότητα των ωαρίων και η ωοθηκική εφεδρεία (τα ωάρια που διαθέτουν ακόμα στις ωοθήκες των γυναικών) φθίνουν πολύ γρήγορα μετά τα 35 και ιδιαίτερα μετά τα 40 έτη. Ωστόσο, η μήτρα δεν φθίνει με την ηλικία και γι’ αυτό η […]
ωαρίων Κατάψυξη ωαρίων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε - Είναι πια αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι από την ηλικία των 40 ετών μιας γυναίκας αρχίζει να παρατηρείται μείωση των πιθανοτήτων επίτευξης εγκυμοσύνης. Η φύση δυστυχώς, δεν κατανοεί τις ανάγκες της σύγχρονης γυναίκας και ενώ η αυτοπεποίθηση με την επαγγελματική καταξίωση βρίσκονται στο απόγειο, η γονιμότητα της αρχίζει να φθίνει. Αυτό συμβαίνει καθώς με το πέρασμα των […]
Κύηση Κύηση μετά τα 35 – Πώς θα μείνω έγκυος; - Μεταξύ των 20 και των 30 είναι ηλικία που μια γυναίκα έχει τις  περισσότερες πιθανότητες να συλλάβει, καθώς τότε είναι στο αποκορύφωμα η αναπαραγωγική της ικανότητα. Μετά τα 35 ή 40 φθίνει σημαντικά τόσο η ποιότητα όσο και η ποσότητα των ωαρίων. 10 συμβουλές που μπορεί να ακολουθήσει μια γυναίκα για να αυξήσει τις πιθανότητες […]