Η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη (ΚΥΠ) είναι η πιο κοινή ασθένεια του προστάτη. Είναι μια μη καρκινική διεύρυνση ή ανάπτυξη του προστάτη που ξεκινά από την ηλικία των 40 ετών, με το 50% των αντρών άνω των 60 ετών και το 80% άνω των 80 ετών να εμφανίζουν κάποια συμπτωματολογία.
Για όλα τα στάδια της πάθησης και τους τρόπους θεραπείας της, μας μιλάει ο Χειρουργός Ουρολόγος Ευάγγελος Μπουλινάκης.
Ποια είναι τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη;
Η αύξηση του προστάτη οδηγεί σε συμπίεση της ουρήθρας με αποτέλεσμα τη μερική, ή την απόλυτη απόφραξή της. Όταν συμβαίνει αυτό, μπορεί να εκδηλωθούν ερεθιστικά συμπτώματα, όπως συχνουρία, επιτακτικότητα, νυκτουρία ή αποφρακτικά συμπτώματα όπως αίσθηση ατελούς κένωσης της ουροδόχου κύστης, δυσκολία στην έναρξη της ούρησης, διακοπτόμενη ούρηση, ακόμα και επίσχεση ούρων.
Πώς γίνεται η διάγνωσή της;
Η διάγνωση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ατομικό ιστορικό του ασθενή. Με ένα ειδικό ερωτηματολόγιο μπορούμε να καταλάβουμε αν τα συμπτώματα είναι ήπια, μέτρια ή έντονα. Η δακτυλική εξέταση του προστάτη παίζει πάντα σημαντικό ρόλο, όπως και οι εργαστηριακές εξετάσεις (γενική ούρων και PSA). Ο απεικονιστικός έλεγχος με υπερηχογράφημα του ουροποιητικού μας δίνει το μέγεθος του προστάτη και άλλα πιθανά ευρήματα του ουροποιητικού. Τέλος, με την κυστεοσκόπηση έχουμε τη δυνατότητα να δούμε και να εκτιμήσουμε τον προστάτη υπό όραση.
Ποια είναι η θεραπευτική του προσέγγιση;
Η θεραπευτική αντιμετώπιση της καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη εξαρτάται από τα συμπτώματα. Σε ήπια συμπτώματα συνίσταται η παρακολούθηση. Σε μέτρια έως έντονα συμπτώματα συνίσταται η φαρμακευτική αγωγή με α-αναστολείς ή με αναστολείς α-ρεδουκτάσης. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει συνδυασμός αυτών των ουσιών. Το αποτέλεσμα της δράσης αυτών των φαρμάκων είναι ορατό μετά από τρεις έως έξι μήνες. Όταν τα συμπτώματα είναι έντονα, η κατάλληλη και οριστική λύση είναι η ενδοσκοπική αφαίρεση του προστάτη.
Με ποια μέθοδο αφαιρείται ο προστάτης;
Το gold-standard σε αυτές τις επεμβάσεις είναι το TURis. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται διεθνώς για πολλά χρόνια ως η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της ΚΥΠ και προσφέρει γρήγορο αποτέλεσμα και ασφάλεια για τον ασθενή με πολύ χαμηλά ποσοστά επιπλοκών. Χωρίς τομές, χρησιμοποιώντας το άνοιγμα της ουρήθρας, ανώδυνα και αναίμακτα, ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο 24-48 ώρες.
Σε μεγάλους προστάτες, άνω των 80 κ.εκ., με τη νέα μέθοδο HoLEP, έχουμε τη διουρηθρική εκπυρήνιση του προστάτη με laser, η οποία δίνει μεγαλύτερη δυνατότητα στην αφαίρεση ενός ευμεγέθη προστάτη. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, η μέθοδος Rezum είναι η ενδεδειγμένη λύση για την αφαίρεση του προστάτη. Η μέθοδος αυτή αξιοποιεί τις θερμοδυναμικές ιδιότητες του νερού, με τους υδρατμούς να παίζουν καταλυτικό ρόλο. Η θερμική ενέργεια στοχεύει στην υπερπλασία και νεκρώνει τα πάσχοντα κύτταρα. Τα αποτελέσματα είναι ορατά μετά από 1-3 μήνες.
Εάν θέλαμε να δώσουμε μια κατεύθυνση στον ασθενή που πάσχει από ΚΥΠ, τι θα τον συμβουλεύατε;
Αν έχει συμπτώματα που συνδέονται με την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη και προκειμένου να αποφασίσει για την καλύτερη θεραπεία, είναι σημαντικό να σκεφτεί πόσο τα συμπτώματα είναι ενοχλητικά ή επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του. Τα από του στόματος φάρμακα (δισκία) μπορούν να βοηθήσουν τους άνδρες με μέτρια συμπτώματα. Η χειρουργική επέμβαση είναι μια επιλογή για τους άνδρες των οποίων τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη είναι σοβαρά. Σε κάθε περίπτωση ο θεράπων ιατρός του θα τον κατευθύνει στη βέλτιστη για αυτόν επιλογή.
Από τον Ευάγγελο Μπουλινάκη Χειρουργό Ουρολόγο Ανδρολόγο, (www.boulinakis-ourologos.gr)