Το μέλλον στη Χειρουργική της Αρθρίτιδας του Ισχίου
Η αντικατάσταση της άρθρωσης του ισχίου μετράει περίπου 40-50 χρόνια ζωής. Η εξέλιξη της τεχνολογίας – ιδιαίτερα την τελευταία πενταετία – έχει επιτρέψει την εφαρμογή των ρομποτικών συστημάτων για τη βελτιστοποίηση της χειρουργικής τεχνικής με στόχο την τοποθέτηση των τεχνητών προθέσεων με ακρίβεια χιλιοστού και μοίρας ελαχιστοποιώντας έτσι το συντελεστή φθοράς των φορτιζομένων επιφανειών. Με αυτόν τον τρόπο παρέχεται μέσος χρόνος ζωής στην πρόθεση 20-25 χρόνια ενώ παράλληλα επιτρέπεται η πλήρης λειτουργικότητα της άρθρωσης σε επίπεδα προ της φθοράς.
Η κλασική χειρουργική αντικατάστασης της φθαρμένης άρθρωσης του ισχίου στηρίζεται στον οπτικό υπολογισμό της θέσης και εμφύτευσης των προθέσεων. Ως αποτέλεσμα αυτού είναι πραγματικά αδύνατο να υπολογιστεί με ακρίβεια το βάθος τοποθέτησης των μεταλλικών εμφυτευμάτων, ιδιαίτερα για το εμφύτευμα της λεκάνης, με συνέπεια να μην υπολογίζεται σωστά διεγχειρητικά το τελικό μήκος του χειρουργηθέντος ποδιού. Έτσι, αναπόφευκτα είναι πολύ πιθανή η μετεγχειρητική ανισοσκελία των κάτω άκρων γεγονός που φθείρει γρήγορα τα εμφυτεύματα και δημιουργεί προβλήματα από τη σπονδυλική στήλη του ασθενούς.
Επιπρόσθετα, η μακροβιότητα και η σωστή λειτουργία της ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου έγκειται και στον ιδανικό προσανατολισμό των αρθρούμενων τεχνητών επιφανειών, από τη μία της υποδοχής του κοτυλιαίου εμφυτεύματος στη λεκάνη και από την άλλη της στροφής του μηριαίου εμφυτεύματος στο οστό του μηρού. Με τη χρήση των ρομποτικών συστημάτων εξασφαλίζεται ο απόλυτα σωστός προσανατολισμός αυτών των υλικών στο χώρο και έτσι αποφεύγεται μια εκ των δυσμενέστερων επιπλοκών μιας τέτοιας επέμβασης όπως είναι το εξάρθρημα της αρθροπλαστικής του ισχίου λόγω αστάθειας.
Ένας επιπλέον παράγοντας που μεγιστοποιεί τα οφέλη της ρομποτικά υποβοηθούμενης αρθροπλαστικής του ισχίου είναι ο συνδυασμός της ρομποτικής τεχνολογίας με την Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική (Minimal Invasive Surgery – M.I.S) τεχνική.
Τα οφέλη που προκύπτουν από τον προαναφερόμενο συνδυασμό είναι πραγματικά μοναδικά:
• Σημαντικά λιγότερος πόνος μετά το χειρουργείο
• Άμεση κινητοποίηση του ασθενούς την ίδια ημέρα του χειρουργείου
• Ελάχιστος χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο (2-3 ημέρες)
• Μειωμένη έως και μη απαραίτητη η ανάγκη για μετάγγιση αίματος
• Ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων ενδονοσοκομειακής λοίμωξης
• Ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων φλεβικής θρόμβωσης
• Επιστροφή στην καθημερινή δραστηριότητα σε περίπου 2 εβδομάδες
• Χρήση της τεχνητής άρθρωσης χωρίς περιορισμούς (συμμετοχή του ασθενούς ακόμα και σε αθλητικές δραστηριότητες) με μεγάλη διάρκεια ζωής
• Επιλογή της επέμβασης από νεότερες ηλικιακές ομάδες (<40 ετών)
Συμπερασματικά, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το μέλλον της ορθοπαιδικής χειρουργικής θα ενσωματώσει τη ρομποτική τεχνολογία σε τέτοιο βαθμό που όλοι (ή σχεδόν όλοι) θα κληθούν να εξοικειωθούν με τη χρήση των τεχνολογιών αυτών.
Ο επικεφαλής και επιστημονικός διευθυντής της χειρουργικής ομάδας T-O-C (Total Ortho Care) Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ιωάννης Νικολόπουλος εφαρμόζει τη ρομποτική χειρουργική τεχνολογία σε συνδυασμό με την Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική Τεχνική Mi.Po M.I.S (Mini Posterior Minimal Invasive Surgery) για την άρθρωση του ισχίου στο Μητροπολιτικό Θεραπευτήριο (Metropolitan Hospital) στο Νέο Φάληρο καθιστώντας τη χειρουργική ομάδα Total Ortho Care πρωτοπόρο στις εξελίξεις. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την περίπτωσή σας με τις πιο σύγχρονες, αναίμακτες και πρωτοπόρες χειρουργικές τεχνικές και ρομποτικές τεχνολογίες. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε για οριστική λύση στον ορθοπαιδικό σας πρόβλημα.