Ινοαδενώματα και Κύστεις Μαστού. Πόσο ανησυχητικά είναι;

ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ

10 Ιουλίου, 2024

Οι κύστεις και τα ινοαδενώματα του μαστού είναι δυο πολύ συχνές και άκακες (καλοήθεις) παθήσεις που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των μαστών των γυναικών κάθε ηλικίας. Οι ακίνδυνες αυτές βλάβες, μοιράζονται πολλά κοινά χαρακτηριστικά, αλλά απαιτούν διαφορετική προσέγγιση για την αναγνώρισή τους, καθώς και για την ολιστική τους αντιμετώπιση. Η ευαισθητοποίηση των γυναικών, ώστε να κατανοήσουν αυτές τις παθήσεις, είναι απαραίτητη για να διατηρήσουν την υγεία του μαστού τους και να αναζητήσουν κατάλληλη φροντίδα, όταν αυτό είναι απαραίτητο.

Στις ερωτήσεις μας απαντά η Χειρουργός Μαστού, Ευφροσύνη Πανοπούλου.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των ινοαδενωμάτων;

Τα ινοαδενώματα είναι καλοήθεις όγκοι του μαστού, συνήθως εμφανίζουν ομαλή υφή, κινητικότητα και είναι σχετικά σκληροί. Ποικίλουν σε μέγεθος, από φασόλι μέχρι μεγάλες μάζες. Τα ινοαδενώματα εμφανίζονται πιο συχνά σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, αλλά μπορούμε να τα βρούμε και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Έχουν συμπτώματα;

Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι ένα ψηλαφητό και ανώδυνο ογκίδιο κατά την ψηλάφηση του μαστού. Παρόλα αυτά, αρκετά ινοαδενώματα ανευρίσκονται τυχαία κατά τον έλεγχο ρουτίνας του μαστού με μαστογραφία ή υπέρηχο μαστού ή ακόμα και κατά την κλινική εξέταση.

Πώς τα αντιμετωπίζουμε;

Κάθε νέο εύρημα στον μαστό, είτε αυτό ανευρίσκεται στην ψηλάφηση είτε σε κάποια απεικονιστική εξέταση, πρέπει να ελέγχεται από ειδικό ιατρό μαστολόγο. Ο μαστολόγος θα πραγματοποιήσει ενδελεχή κλινική εξέταση του μαστού και θα υποδείξει τις κατάλληλες εξετάσεις π.χ. μαστογραφία, υπέρηχο μαστών, μαγνητική τομογραφία, ακόμα και βιοψία.

Χρειάζεται χειρουργείο;

Τα ινοαδενώματα είναι καλοήθεις βλάβες και συνήθως αντιμετωπίζονται συντηρητικά με ετήσια παρακολούθηση. Ινοαδενώματα τα οποία είναι μεγάλα σε μέγεθος, αυξάνονται σε μέγεθος ταχύτατα ή προκαλούν πόνο και ευαισθησία μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των κύστεων του μαστού;

Οι κύστεις του μαστού είναι ογκίδια, τα οποία περιέχουν διαυγές υγρό και αναπτύσσονται μέσα στον μαστό. Συνήθως είναι ομαλά και μαλακά στην αφή, ενώ κυρίως τα παρατηρούμε σε γυναίκες που προσεγγίζουν την εμμηνόπαυση. Οι κύστεις αποτελούν πολύ συχνό εύρημα και σε νεότερες γυναίκες και επηρεάζονται από τις γυναικείες ορμόνες.

Έχουν συμπτώματα;

Ναι. Οι κύστεις του μαστού μπορεί να είναι ψηλαφητές, ενώ μπορεί να προκαλούν πόνο και ευαισθησία, ειδικά κοντά στην περίοδο.

Τι πρέπει να κάνουμε;

Το πρώτο βήμα είναι η κλινική εξέταση από ειδικό μαστολόγο. Ειδική εξέταση για την αναγνώριση των κύστεων του μαστού είναι ο υπέρηχος μαστού, καθώς επίσης και η παρακέντηση της κύστης από εξειδικευμένο ιατρό.

Ποια είναι η θεραπεία τους;

Οι κύστεις του μαστού είναι καλοήθεις παθήσεις και μπορεί να εξαφανιστούν από μόνες του. Κύστεις που επιμένουν ή μεγαλώνουν χρήζουν παρακολούθησης από μαστολόγο, ενώ εάν προκαλούν συμπτώματα όπως βάρος ή πόνο μπορούμε να προσφέρουμε συμπτωματική ανακούφιση με παρακέντηση.

Κλείνοντας, τι έχετε να συμβουλεύσετε τις γυναίκες; Πότε πρέπει να ανησυχούν;

Τα ινοαδενώματα και οι κύστεις του μαστού είναι κοινές καλοήθεις παθήσεις του μαστού που συχνά προκαλούν ανησυχία σε πολλές γυναίκες. Αν και είναι γενικά αβλαβή, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε ιατρική αξιολόγηση εάν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στον μαστό σας ή εμφανίσετε συμπτώματα όπως εξογκώματα, πόνο στο στήθος ή ευαισθησία.

 Από τη Μαστολόγο – Χειρουργό Μαστού, Ευφροσύνη Πανοπούλου.

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors Panopoulou shutterstock 1848550840 Ινοαδενώματα και Κύστεις Μαστού. Πόσο ανησυχητικά είναι; - Οι κύστεις και τα ινοαδενώματα του μαστού είναι δυο πολύ συχνές και άκακες (καλοήθεις) παθήσεις που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των μαστών των γυναικών κάθε ηλικίας. Οι ακίνδυνες αυτές βλάβες, μοιράζονται πολλά κοινά χαρακτηριστικά, αλλά απαιτούν διαφορετική προσέγγιση για την αναγνώρισή τους, καθώς και για την ολιστική τους αντιμετώπιση. Η ευαισθητοποίηση των γυναικών, ώστε […]