Ινοαδένωμα μαστού

Ινοαδένωμα μαστού: Τι είναι και πώς θεραπεύεται;

ΚΟΥΛΟΥΡΑ ΑΝΔΡΙΑΝΑ

7 Δεκεμβρίου, 2022

Το ινοαδένωμα μαστού είναι ο πιο συνηθισμένος καλοήθης όγκος του μαστού. Συνήθως εντοπίζεται σε γυναίκες ηλικίας 15 έως 35 ετών, μπορεί να έχει πολλαπλή ανάπτυξη στον ίδιο μαστό, ενώ μόνο στο 10 – 20% εμφανίζεται και στους δύο μαστούς, με μέγεθος που ποικίλει από λίγα χιλιοστά έως και 15 εκατοστά.

Η Χειρουργός Μαστού Δρ Ανδριάνα Κουλούρα μας ενημερώνει για την πάθηση και εφιστά την προσοχή των γυναικών στον τακτικό έλεγχο του μαστού τους, αλλά και στην παρακολούθηση κάθε νέου ευρήματος.

Πώς ανακαλύπτουμε ένα ινοαδένωμα και πόσο κοντά είναι στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού;

Το ινοαδένωμα δεν προκαλεί συνήθως συμπτώματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις ανακαλύπτεται τυχαία, μετά από υπερηχογράφημα μαστού ή μαστογραφία. Μπορεί να εντοπιστεί από τον γιατρό κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης ή από την ίδια τη γυναίκα κατά τη διάρκεια της αυτοεξέτασης.

Η παρουσία ενός ινοαδενώματος δεν αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Εξαιρετικά σπάνια ορισμένα in situ ή διηθητικά καρκινώματα μπορούν να αναπτυχθούν στο εσωτερικό ή στην περιφέρεια ενός ινοαδενώματος, για τον ίδιο όμως λόγο που θα μπορούσε να αναπτυχθεί ένα καρκίνωμα σε οποιαδήποτε άλλη θέση του μαστού.

Πώς θεραπεύεται;

Όταν το υπερηχογράφημα και η διαδερμική βιοψία επιβεβαιώσουν την καλοήθη φύση του, η θεραπεία του μπορεί να είναι με περιοδικούς κλινικούς και υπερηχογραφικούς ελέγχους. Συγκεκριμένα για μικρά ινοαδενώματα που καταγράφονται για πρώτη φορά, συστήνεται η παρακολούθηση τους για 4 εξάμηνα. Σε περίπτωση αύξησης του μεγέθους τους, κλινική ή απεικονιστική υποψία για κακοήθεια, είναι αναγκαία η βιοψία τους με λεπτή ή κόπτουσα βελόνη.

Πότε συνιστάται η χειρουργική του αφαίρεση;

Ενδείκνυται στις εξής περιπτώσεις:

  • Διαστάσεις μεγαλύτερες των 2-3 εκατοστών.
  • Άτυπα κύτταρα ή παρουσία φυλλοειδούς όγκου στη βιοψία.
  • Αύξηση του μεγέθους του.
  • Πόνος.
  • Εάν το επιθυμεί η ασθενής.

Με ποιον τρόπο χειρουργείται;

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική ή γενική αναισθησία. Η εξελιγμένη χειρουργική μαστού συνδυάζει τις αρχές της χειρουργικής ογκολογίας και της πλαστικής χειρουργικής εξασφαλίζοντας ένα άριστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα. Σε περίπτωση μη ψηλαφητού ινοαδενώματος γίνεται προεγχειρητικός εντοπισμός και σήμανση με συρμάτινο οδηγό. Η ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της το ίδιο απόγευμα, ενώ η ανάρρωσή της είναι σύντομη.

Μια εναλλακτική της κλασσικής χειρουργικής είναι η αφαίρεση με cryoablation. Πρόκειται για μια καινοτόμο τεχνική που μπορεί μέσω ενός καθετήρα, με τοπική αναισθησία, να παγώσει και στη συνέχεια να ξεπαγώσει ένα ινοαδένωμα, προκαλώντας τον θάνατο των κυττάρων του όγκου από θερμικό σοκ. Είναι μια αναίμακτη και ανώδυνη μέθοδος, δεν απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο, δεν προκαλεί δυσμορφία ή ουλές στον μαστό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επιλεγμένες ασθενείς με όγκους μαστού σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.

Ποια η προτροπή σας στις γυναίκες με ινοαδένωμα;

Οι γυναίκες με ινοαδένωμα πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικούς ελέγχους τόσο κλινικούς όσο και απεικονιστικούς, ώστε να αναγνωρίζεται οποιαδήποτε αλλαγή. Ινοαδένωμα που εντοπίζεται για πρώτη φορά σε ηλικία άνω των 40 ετών ή στην εμμηνόπαυση δεν είναι σύνηθες, ως εκ τούτου είναι αναγκαίο να γίνεται μια σωστή διερεύνηση.

Για οποιοδήποτε νέο εύρημα στην αυτοεξέταση ή στον προληπτικό έλεγχο οι ασθενείς πρέπει να απευθύνονται σε ειδικό χειρουργό μαστού ώστε να αποκλειστεί κάθε υποψία κακοήθειας.

Από την Χειρουργό Μαστού Δρ Ανδριάνα Κουλούρα, (www.drkouloura.gr)

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors Kouloura shutterstock 1851425392 Γονιδιακός Έλεγχος για την πρόληψη και θεραπεία του Κληρονομικού Καρκίνου του Μαστού - Η ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: ορμονικούς, μεταβολικούς, περιβαλλοντικούς και γενετικούς. Περίπου το 5-7% των καρκίνων του μαστού θεωρούνται «κληρονομικοί», δηλαδή αποδίδονται στην παρουσία μεταλλάξεων στο DNA και ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Η ανίχνευση μιας τέτοιας μετάλλαξης καθορίζει τη διαμόρφωση αποτελεσματικής στρατηγικής πρόληψης του […]
MyDoctors image 3 Ογκίδια μαστού στην εγκυμοσύνη και στον θηλασμό - Κατά τους εννέα μήνες της κύησης, το σώμα προετοιμάζεται για τον θηλασμό. Ως εκ τούτου, ο μαστός υφίσταται φυσιολογικές αλλαγές λόγω των ορμονικών διακυμάνσεων, οι οποίες αυξάνουν το μέγεθός του και την περιεκτικότητά του σε νερό. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να εμφανιστούν ήδη μια εβδομάδα μετά τη σύλληψη και να συνεχιστούν μέχρι και τον θηλασμό, […]
Ινοαδένωμα μαστού Ινοαδένωμα μαστού: Τι είναι και πώς θεραπεύεται; - Το ινοαδένωμα μαστού είναι ο πιο συνηθισμένος καλοήθης όγκος του μαστού. Συνήθως εντοπίζεται σε γυναίκες ηλικίας 15 έως 35 ετών, μπορεί να έχει πολλαπλή ανάπτυξη στον ίδιο μαστό, ενώ μόνο στο 10 – 20% εμφανίζεται και στους δύο μαστούς, με μέγεθος που ποικίλει από λίγα χιλιοστά έως και 15 εκατοστά. Η Χειρουργός Μαστού Δρ Ανδριάνα […]