ηλικιακή εκφύλιση

Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας

ΜΕΙΔΑΝΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

19 Απριλίου, 2022

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μία νόσος των οφθαλμών, η οποία αποτελεί τη συχνότερη αιτία απώλειας της όρασης σε άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών. H Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Δρ Αλεξάνδρα Μεϊδάνη, μας μιλάει για την πάθηση και την θεραπευτική της προσέγγιση.

– Πόσο σοβαρή νόσος είναι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (HEΩ) είναι μία νόσος των οφθαλμών, η οποία αποτελεί τη συχνότερη αιτία μη αναστρέψιμης απώλειας της όρασης σε άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών.

– Ποιος είναι ο ρόλος της ωχράς κηλίδας στην οπτική λειτουργία και ποιοι οι παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας;

Η ωχρά κηλίδα είναι ανατομικό στοιχείο του αμφιβληστροειδούς υπεύθυνο για την ευκρινή, κεντρική όραση. Παραμένει άγνωστος ακόμη ο ακριβής μηχανισμός που σχετίζεται με την εκδήλωση της νόσου. Είναι μία πολύπλοκη πολυπαραγοντική νόσος που οφείλεται στη γήρανση του αμφιβληστροειδούς σε συνδυασμό με περιβαλλοντικούς και γενετικούς παράγοντες.

Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας είναι τεκμηριωμένα το κάπνισμα, το αλκοόλ, η παχυσαρκία και η ηλικία.

– Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα της νόσου;

Ένα συνηθισμένο πρώιμο σύμπτωμα της ΗΕΩ είναι η θαμπή όραση. Επί παραδείγματι οι ασθενείς διακρίνουν

λιγότερο καθαρά πρόσωπα ή λέξεις σε ένα βιβλίο. Σε πιο προχωρημένα στάδια οι ασθενείς παρατηρούν μία μαύρη κηλίδα στο κέντρο της όρασής τους, η οποία εξαπλώνεται με την πάροδο του χρόνου. Αυτά τα συμπτώματα αφορούν κυρίως την ξηρού τύπου ΗΕΩ. Αυτού του τύπου η ΗΕΩ έχει αργή εξέλιξη.

Στην υγρού τύπου ΗΕΩ πρώιμο σύμπτωμα είναι μία παραμόρφωση στις ευθείες γραμμές, οι οποίες εμφανίζουν έναν ελαφρό κυματισμό. Τα συμπτώματα σε αυτόν τον τύπο ΗΕΩ είναι πιο αιφνίδια και χρειάζεται άμεση θεραπεία, διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος για σοβαρή μείωση της κεντρικής όρασης μέχρι και απώλειας αυτής.

– Πώς γίνεται η διάγνωση αυτής της νόσου;

Ο έλεγχος της οπτικής οξύτητας και η εξέταση του βυθού με χρήση ειδικών φακών είναι απαραίτητες εξετάσεις που γίνονται από τον οφθαλμίατρο. Χρησιμοποιούνται όμως και άλλες πιο εξειδικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις, όπως η οπτική τομογραφία συνοχής (OCT), η ΟCT-αγγειογραφία, η ψηφιακή φλουροαγγειογραφία και τέλος η αγγειογραφία με πράσινο ινδοκυανίνης.

– Ποιες αλλοιώσεις του οφθαλμού επηρεάζουν σοβαρά την όραση;

Ένα από τα πιο κοινά πρώιμα στοιχεία της ΗΕΩ είναι τα ντρούζεν (drusen), δηλαδή υαλοειδείς εναποθέσεις που είναι συσσώρευση υλικού μεταξύ συγκεκριμένων μεμβρανών του αμφιβληστροειδούς. Αυτές οι αλλοιώσεις μπορούν να αναγνωρισθούν με τη βυθοσκόπηση. Η παρουσία ντρούζεν είναι χαρακτηριστικό εύρημα της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας ξηρού τύπου, η οποία είναι και συχνότερη εκείνης του υγρού τύπου. Τα ντρούζεν από μόνα τους δεν προκαλούν συνήθως απώλεια της όρασης. Όμως, μια αύξηση στον αριθμό ή το μέγεθος των ντρούζεν αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει υγρή ή προχωρημένη ξηρή ΗΕΩ. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή απώλεια της όρασης. Η προχωρημένη ξηρού τύπου ΗΕΩ μπορεί να καταλήξει σε πλήρη ή σχεδόν πλήρη απώλεια των φωτοδεκτικών κυττάρων. Η ανάπτυξη νεοαγγειώσεως είναι χαρακτηριστικό της υγρού τύπου ΗΕΩ. Σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης νεοαγγειώσεως στον οφθαλμό είναι το οξειδωτικό στρες, το οποίο διεγείρει την αύξηση των επιπέδων αγγειογενετικών παραγόντων.

– Ποια είναι η θεραπεία της νόσου;

Στην υγρού τύπου ΗΕΩ γίνεται ενδοβολβική έγχυση αντι-αγγειογενετικών παραγόντων, οι οποίοι μειώνουν ή και αναστέλλουν την ανάπτυξη νεοαγγειώσεως. H θεραπεία της νόσου στοχεύει στη σταθεροποίηση ή βελτίωση της όρασης. Η θεραπεία αυτή πρέπει να γίνεται ανελλιπώς και σύμφωνα με τα υπάρχοντα πρωτόκολλα. Η μη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία οδηγεί σε μη καλά αποτελέσματα. Άρα απαιτείται έγκυρη διάγνωση και συνεχής θεραπεία για τη διατήρηση ή και βελτίωση της όρασης.

– Μπορεί να προληφθεί η ΗΕΩ;

H πρόσληψη omega-3 σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου. Τα αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη C, E και β-καροτένιο και ο ψευδάργυρος σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης ΗΕΩ υγρού τύπου.

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

ηλικιακή εκφύλιση Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας - Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μία νόσος των οφθαλμών, η οποία αποτελεί τη συχνότερη αιτία απώλειας της όρασης σε άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών. H Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Δρ Αλεξάνδρα Μεϊδάνη, μας μιλάει για την πάθηση και την θεραπευτική της προσέγγιση. – Πόσο σοβαρή νόσος είναι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας; Η […]