κεφαλαλγία

Διαχείρηση κεφαλαλγίας με τη χρήση ιατρικού βελονισμού

ΠΑΖΙΩΝΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ

25 Μαρτίου, 2022

Διαχείριση κεφαλαλγιών με τη χρήση ιατρικού βελονισμού

Η κεφαλαλγία είναι από τα πιο συχνά συμπτώματα που εκδηλώνονται στον γενικό πληθυσμό. Το 90% των ανδρών και το 95% των γυναικών θα βιώσει κεφαλαλγία τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του, ενώ για το 40% των Ευρωπαίων η κεφαλαλγία θα αποτελέσει κάποια στιγμή στη ζωή τους σοβαρό πρόβλημα, για το οποίο θα αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.

O Nευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης, μας μιλάει για τις κεφαλαλγίες και τον ρόλο του ιατρικού βελονισμού στην αποτελεσματική τους θεραπεία.

– Υπάρχουν πολλών ειδών κεφαλαλγίες. Πώς τις ξεχωρίζουμε γιατρέ;

Ο κύριος διαχωρισμός των κεφαλαλγιών είναι σε πρωτοπαθείς και δευτεροπαθείς. Οι πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες δεν οφείλονται σε κάποια υποκείμενη ασθένεια, που να δημιουργεί επιπλέον προβλήματα, ενώ οι δευτεροπαθείς είναι απότοκα κάποιας υποκείμενης παθολογίας, η οποία οφείλει να αντιμετωπιστεί. Η διάκριση αυτή είναι πολύ σημαντική για την προστασία του ασθενούς και προϋποθέτει τη λήψη ιατρικού ιστορικού από εξειδικευμένο ιατρό.

Οι συχνότερες μορφές κεφαλαλγίας είναι η κεφαλαλγία τάσης και η ημικρανία, ενώ σπανιότερη αλλά πολύ βασανιστική είναι η αθροιστική κεφαλαλγία. Όλες οι προαναφερθείσες μορφές έχουν το χαρακτηριστικό της χρονιότητας. Ο ασθενής ταλαιπωρείται για χρόνια με αποτέλεσμα να καταλήγει να λαμβάνει πολλά και διαφορετικά αναλγητικά φάρμακα.

– Πώς διαχειρίζεστε αυτούς τους ασθενείς;

Η σωστή λήψη αναλγητικής αγωγής είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της θεραπευτικής προσέγγισης του ασθενούς. Δυστυχώς όμως, οι ασθενείς με χρόνιες μορφές κεφαλαλγίας εμφανίζουν πολύ χαμηλά ποσοστά συμμόρφωσης με τις ιατρικές οδηγίες. Αυτό οφείλεται σε ένα βαθμό στις παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής, αλλά και στην περιορισμένη αποτελεσματικότητα αυτής. Ο ιατρικός βελονισμός αποτελεί μία επιστημονικά τεκμηριωμένη μη φαρμακευτική θεραπευτική πρόταση.

– Μιλήστε μας για την αποτελεσματικότητα του ιατρικού βελονισμού.

Η αποτελεσματικότητα του είναι τεκμηριωμένη από διεθνείς επιστημονικούς φορείς, όπως η αμερικανική εταιρεία κεφαλαλγίας και ο στόχος είναι η μείωση της συχνότητας των επεισοδίων και της έντασης της κεφαλαλγίας. Σύμφωνα με συγκριτικές μελέτες με φαρμακευτικές προφυλακτικές αγωγές, όσον αφορά στην ημικρανία, ο βελονισμός αποδείχτηκε ισάξιας αποτελεσματικότητας και πολύ καλύτερα ανεκτός.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του είναι ότι είναι μία τελείως ασφαλής μέθοδος, χωρίς παρενέργειες. Άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί να συνδυαστεί με άλλες θεραπευτικές μεθόδους, καθώς και με φαρμακευτική αγωγή, ενώ στην ίδια θεραπευτική συνεδρία ο ιατρός έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει και άλλα προβλήματα, που είτε σχετίζονται ή προκαλούν τον πόνο. Ο ιατρικός βελονισμός είναι πολύ αποτελεσματικός για παράδειγμα σε σύνδρομα αυχεναλγίας ή μυϊκών σπασμών στην περιοχή της πλάτης. Είναι πολύ χρήσιμος στη διαχείριση του χρόνιου στρες, που αποτελεί συχνή αφορμή για την έναρξη της κεφαλαλγίας, ενώ τέλος βοηθάει στην αντιμετώπιση διαταραχών του ύπνου.

– Πώς εφαρμόζεται; Είναι ανώδυνος;

Εφαρμόζεται από εξειδικευμένο ιατρό, ο οποίος οφείλει να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο σύνδρομο κεφαλαλγίας. Η θεραπευτική συνεδρία είναι πολύ ασφαλής και ανώδυνη διαδικασία, κατά την οποία χρησιμοποιούνται ειδικές βελόνες, μίας χρήσης. Οι βελόνες τοποθετούνται σε επιλεγμένα σημεία στο κεφάλι και στα χέρια. Στη συνέχεια ο ασθενής παραμένει ακίνητος κατακεκλιμένος για μισή ώρα σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Ύστερα από 30 λεπτά οι βελόνες αφαιρούνται και ο ασθενής συνεχίζει κανονικά την καθημερινότητα του. Το σύνολο των θεραπειών είναι 12 συνεδρίες, οι οποίες ολοκληρώνονται σε βάθος δύο μηνών. Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι το θεραπευτικό αποτέλεσμα εμφανίζει διάρκεια ετών, χωρίς να χρήζει προληπτικής επανάληψης.

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα