Η χρήση των laser είναι ευρέως διαδεδομένη στη Γενική Χειρουργική. Με την αλματώδη πρόοδο της τεχνολογίας και την εισαγωγή υπερσύγχρονων laser τελευταίας γενιάς η σύγχρονη πρακτική χειρουργική άλλαξε σημαντικά και πλέον ένας μεγάλος αριθμός επεμβάσεων πραγματοποιείται με τη χρήση τους. Τι είναι τα laser, πού πλεονεκτούν και σε ποιες χειρουργικές ειδικότητες βρίσκουν εφαρμογή;
Ο Χειρουργός Θεμιστοκλής Ευκαρπίδης απαντά στις ερωτήσεις μας και μας δίνει το εύρος των δυνατοτήτων τους.
Τι είναι τα laser;
Ο όρος λέιζερ προέρχεται από το αγγλικό ακρωνύμιο Laser: (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) που αποδίδεται στα ελληνικά ως ενίσχυση φωτός με εξαναγκασμένη εκπομπή ακτινοβολίας και καλύπτει τόσο τις συσκευές που την παράγουν όσο και την αντίστοιχη ακτινοβολία. Στη Γενική Χειρουργική, η εστιασμένη δέσμη φωτός Laser χρησιμοποιείται σε αντικατάσταση του κλασικού νυστεριού ή της διαθερμίας. Αυτή η μεγάλη ακρίβεια που μας παρέχει η εστιασμένη δέσμη φωτός Laser, έχει σαν αποτέλεσμα πολύ μικρή καταστροφή των ιστών, πολύ καλή αιμόσταση, ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου και άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.
Σε ποιες χειρουργικές επεμβάσεις εφαρμόζονται;
Οι πρώτες εφαρμογές ήταν στο πεδίο της Οφθαλμολογίας, ενώ πολύ σύντομα εφαρμόστηκαν στις Ουρολογικές, στις Γυναικολογικές επεμβάσεις, στις Παθήσεις του δέρματος, του γαστρεντερικού σωλήνα και σε Παθήσεις της πρωκτικής και γεννητικής χώρας.
Η εφαρμογή τους σε επεμβάσεις περιπρωκτικής και πρωκτικής περιοχής όπως και στην κύστη κόκκυγος έχουν πολύ καλά αποτελέσματα. Τι ακριβώς κάνουν;
Η εφαρμογή των Laser στη θεραπεία των αιμορροΐδων, των συριγγίων, της κύστης κόκκυγα και των κονδυλωμάτων αποτελούν μέρος της καθημερινής μας ιατρικής πράξης.
Θεραπεία Αιμορροϊδοπάθειας με Laser
Είναι μια από τις συχνότερες παθήσεις του ορθοπρωκτικού σωλήνα. Προβάλλουν ανάλογα με τον βαθμό τους, από τον πρωκτό και εμφανίζουν συμπτώματα, όπως πόνο, κνησμό, δυσφορία ή αιμορραγία. Σκοπός της θεραπείας των αιμορροΐδων είναι η ρίκνωσή τους, η οποία επιτυγχάνεται με την καταστροφή των αιμοφόρων αγγείων που είναι υπεύθυνα για την αύξηση του μεγέθους τους.
Παλαιότερα αυτό γινόταν με την απολίνωση αυτών των αγγείων με τη χρήση ραμμάτων. Τώρα με τη χρήση του laser επιτυγχάνουμε το ίδιο χωρίς τομές και χρήση ραμμάτων σε μια ευαίσθητη στον πόνο περιοχή. Ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο ακόμη και την ίδια μέρα του χειρουργείου ή την επομένη. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι σχεδόν ανύπαρκτος, η δε επιστροφή στην εργασία και στις συνήθεις δραστηριότητες μπορεί να επιτευχθεί άμεσα. Η μέθοδος συνιστάται σε αιμορροΐδες 2ου & 3ου βαθμού.
Θεραπεία της κύστης κόκκυγα με τη χρήση laser
Η κύστη κόκκυγα οφείλεται σε τρίχες που δημιουργούν συλλογή στην ιεροκοκκυγική περιοχή, οι οποίες εισέρχονται από διευρυμένους πόρους σμηγματογόνων αδένων και μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή ή απόστημα. Η επέμβαση έχει πολύ μικρή διάρκεια, μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία, ενώ ο ασθενής μπορεί να φύγει από την κλινική σε 1-2 ώρες επιστρέφοντας στην καθημερινότητά του χωρίς μετεγχειρητικό πόνο. Έναντι των παλαιότερων μεθόδων έχουμε άριστο αισθητικό αποτέλεσμα χωρίς ουλές και χωρίς την αναγκαιότητα αλλαγών του τραύματος.
Θεραπεία των συριγγίων με laser
Τα περιεδρικά συρίγγια αποτελούν συνήθως τη χρόνια φάση ενός αποστήματος ή μιας περιεδρικής λοίμωξης. Έχουν συνήθως έσω και έξω στόμιο και η μεταξύ τους απόσταση ονομάζεται συριγγώδης πόρος.
Σκοπός της χειρουργικής θεραπείας είναι η ανεύρεση και του έσω στομίου του συριγγώδους πόρου και η εκτομή – καταστροφή και των δύο. Με την κλασική χειρουργική εκτομή αυτό απαιτούσε μεγάλες τομές, συχνές αλλαγές τραύματος και μακρά, όπως και επώδυνη αποθεραπεία. Η χρήση τώρα του laser με ικανότητα εξάχνωσης 360ο του συριγγώδους πόρου και του έσω στομίου γίνεται αναίμακτα χωρίς μετεγχειρητικό πόνο με πολύ μικρή νοσηλεία, χωρίς επιπλοκές που αφορούν στην αιμορραγία, στις διαπυήσεις τραύματος και τον τραυματισμό των σφιγκτήρων.
Θεραπεία κονδυλωμάτων με τη χρήση laser
Tα κονδυλώματα ανήκουν στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και οφείλονται στον ιό ΗPV. Εμφανίζονται με την εικόνα μαλακών επαρμάτων στην πρωκτογεννητική περιοχή. Η εξάχνωσή τους με laser είναι πολύ εύκολη, ταχεία και μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και στο ιατρείο με τοπική αναισθησία.
Από τον Γενικό Χειρουργό Θεμιστοκλή Ευκαρπίδη (www.efkarpidis.gr)