hairlossbrush.jpeg

Η τριχόπτωση απο τη νεογνική μέχρι τη νεανική ηλικία!

ΤΖΕΡΜΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

13 Απριλίου, 2016

Η  απώλεια των μαλλιών στα βρέφη, τα παιδιά, τους εφήβους και τα άτομα νεαρής ηλικίας είναι ένα εντελώς διαφορετικό πρόβλημα από εκείνο που συναντάται στους ενήλικες.

Τα αίτια είναι πολυάριθμα, η συσχέτιση με γενετική διαταραχή πολύ μεγαλύτερη, ενώ η θεραπεία καθώς και η πρόγνωση διαφοροποιούνται σε σχέση με την αλωπεκία των ενηλίκων.

Η εκτίμηση ενός παιδιού με απώλεια τριχών θα πρέπει να περιλαμβάνει τη λήψη ιστορικού, τη διενέργεια τριχοσκόπησης και την μικροσκοπική εξέταση του βολβού και του στελέχους της τρίχας.

Συγγενής ή πρώιμα αρχόμενη αλωπεκία

Διακρίνεται σε διάχυτη και εντοπισμένη. Η διάχυτη διακρίνεται σε μερική (υποτρίχωση) ή ολική (ατριχία). Μπορεί να αποτελεί ένα ξεχωριστό εύρημα ή να συνυπάρχει με παθολογία του δέρματος ή να αποτελεί μέρος συνδρόμου.

Η αλωπεκία μπορεί να είναι παρούσα κατά τη γέννηση ή να ξεκινά τους πρώτους μήνες της ζωής. Στα νεογνά, λόγω του ποικίλου αριθμού τριχών, η διάγνωση μιας εκτεταμένης αλωπεκίας μπορεί να καθυστερήσει ακόμα και για αρκετά χρόνια.

Αιτίες ουλωτικής αλωπεκίας στα παιδιά

Στην προκειμένη περίπτωση, αιτία της τριχόπτωσης είναι κάποια πάθηση του δέρματος, όπως:

  1. Διαταραχές ανάπτυξης και κληρονομούμενα νοσήματα: απλασία δέρματος, επιδερμιδικοί σπίλοι, ποροκεράτωση του Mibelli, ιχθυάσεις, νόσος Darier κλπ
  2. Βλάβες από φυσικά αίτια: μηχανικά τραύματα, εγκαύματα, ακτινοδερματίτις
  3. Μικροβιακές φλεγμονές: δερματοφυτίες, βακτηριακές λοιμώξεις (φυματώδης λύκος, λέπρα, τριτογονος σύφιλη, δοθιήνας, ψευδάνθραξ, θυλακίτις, ακμή νεκρωτική), λεϊσμανίαση, ιογενείς λοιμώξεις (έρπης ζωστήρ, ανεμευλογιά, ευλογιά)
  4. Νεοπλασίες: βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, ουλοποιητικό βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, μεταστατικά καρκινώματα
  5. Διάφορες άλλες δερματοπάθειες αγνώστου αιτιολογίας: ομαλός λειχήνας, ερυθηματώδης λύκος, σκληροδερμία, λιποειδική νεκροβίωση, σαρκοείδωση, καλοήθες πεμφιγοειδές των βλεννογόνων, θυλακική βλεννίνωση

Η τριχόπτωση αμέσως μετά την εφηβεία

Η εμφάνιση τριχόπτωσης σε άνδρες κυρίως νεαρής ηλικίας (18-24) είναι ένα φαινόμενο πολύ σύνηθες.

Στο σύνολο των περιπτώσεων η ανδρογενετική αλωπεκία αποτελεί την κύρια αιτία, όμως είναι πιθανό και άλλοι παράγοντες να συνδράμουν στην έναρξη της τριχόπτωσης, όπως: οι κακές διατροφικές συνήθειες, που οδηγούν σε συσσωρευμένη ανεπάρκεια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, αμινοξέα, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, επιβαρυντικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες, το στρες, κάποιες φαρμακευτικές αγωγές, διάφορες παθήσεις, κλπ.

Σημαντικό χαρακτηριστικό της τριχόπτωσης σε αυτές τις ηλικίες είναι ότι η αραίωση των μαλλιών γίνεται εμφανής όταν πλέον έχει χαθεί μεγάλο ποσοστό της αρχικής τριχοφυΐας.

Επίσης επειδή η τριχόπτωση είναι ένα σύμπτωμα που συνεχώς βρίσκεται σε εξέλιξη, σε νεαρή ηλικία είναι πολύ πιθανό η δότρια περιοχή να μην έχει ακόμη σταθεροποιηθεί.

Επιπλέον, όταν  η τριχόπτωση ξεκίνα σε νεαρή ηλικία, οι πιθανότητες να εξελιχθεί σε εκτεταμένη αραίωση σύντομα είναι πολύ μεγαλύτερες.

Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η ανδρική τριχόπτωση σε νεαρή ηλικία

Η τριχόπτωση είναι μια κατάσταση με σοβαρό αντίκτυπο στους άνδρες νεαρής ηλικίας, με δυσάρεστες επιπτώσεις για τον ψυχικό τους κόσμο.

Επηρεάζει την εικόνα του «εγώ», μιας και εστιάζει στο τριχωτό της κεφαλής, σημείο που αποτελεί κέντρο αναφοράς του εαυτού μας και της σύγχρονης αισθητικής αντίληψης για την εικόνα μας γενικότερα.

Η σχέση αυτών των ανδρών με τους γύρω τους, σε κοινωνικό, επαγγελματικό και ερωτικό επίπεδο διέπεται από συναισθηματικές καταστάσεις που ωθούν τους πάσχοντες σε μια εσωστρεφή διάθεση.

Πολλές μελέτες και έρευνες που έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες αποδεικνύουν  ότι το στοιχείο που καθορίζει  την εκδήλωση της ανδρογενετικής αλωπεκίας είναι η παρουσία ενός ενζύμου στον θύλακο της τρίχας.

Με το όνομα 5α- αναγωγάση

Το συγκεκριμένο ένζυμο έχει την ιδιότητα να μετατρέπει την τεστοστερόνη που παράγεται από τους όρχεις, κυκλοφορεί στο αίμα και βρίσκεται στα ίδια επίπεδα τόσο στους πάσχοντες από τριχόπτωση, όσο και στους έχοντες μαλλιά.

Η τεστοστερόνη, με τη δράση του ενζύμου 5α-αναγωγάση, μετατρέπεται στο ισχυρότατο παράγωγό της, την διυδροτεστοστερόνη (DHT), μια πολύ ισχυρότερη ορμόνη που δρα τοπικά στον θύλακο της τρίχας και οδηγεί τελικά στην απώλεια της.

Η ποσότητα του ενζύμου στα τριχοθυλάκια και το πώς κατανέμεται στο τριχωτό της κεφαλής ρυθμίζει την ηλικία έναρξης της τριχόπτωσης, το ρυθμό απώλειας των τριχών και την έκταση της τελικής κατάστασης.

Η παρουσία του συγκεκριμένου ενζύμου ρυθμίζεται γονιδιακά και κληρονομείται και από τους δύο γονείς.

Πολλοί πάσχοντες, ενώ ο πατέρας τους διατηρεί τα μαλλιά του σε μεγάλη ηλικία, οι ίδιοι τα χάνουν. Φαινόμενο για το οποίο ευθύνεται το γονίδιο από την πλευρά της μητέρας. Το γονίδιο έχει εκφραστεί  στον πατέρα ή στα αδέρφια της, ενώ η ίδια από την δράση των γυναικείων ορμονών προστατεύεται, τουλάχιστον μέχρι και την εμμηνόπαυση.

Το αποτέλεσμα είναι οι τρίχες της κεφαλής να πέφτουν γρηγορότερα από το φυσιολογικό, οι καινούργιες να βγαίνουν πιο λεπτές, και τελικά να παράγεται λίγο χνούδι ή και τίποτα.

Οι πιο συνηθισμένες περιοχές της αραίωσης είναι στα πλάγια του μετώπου προς τους κροτάφους, στην κορυφή της κεφαλής, ενώ όσο εξελίσσεται η αλωπεκία, μπορεί να επηρεάσει όλο το τριχωτό, αφήνοντας μία μικρή άθικτη περιοχή στην ινιακή χώρα.

Σήμερα πλέον, υπάρχουν σημαντικές θεραπευτικές επιλογές, τόσο για την πρόληψη της αλωπεκίας, όσο και για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της.

Ένα ηλεκτρονικό αποτύπωμα του τριχωτού της κεφαλής

Πριν όμως από οποιαδήποτε διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση, θα πρέπει να προηγείται τριχοσκόπηση ως το πρώτο απαραίτητο βήμα για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.

Το πλήθος, καθώς και η διαφορετικότητα των παραγόντων που προκαλούν την νόσο, καθιστούν πρόκληση τη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία, η οποία χωρίς την κατάλληλη σταδιοποίηση αλλά και παρακολούθηση κατά την διάρκεια της θεραπευτικής αγωγής, δεν μπορεί να δώσει σωστά και επιστημονικά τεκμηριωμένα αποτελέσματα. Σε κάθε τριχοσκόπηση, καταγράφονται και μελετούνται με ηλεκτρονική ακρίβεια τα εξής:

  • Ο αριθμός των υπαρχόντων τριχοθυλακίων
  • Ο αντίστοιχος αριθμός τριχών
  • Το πάχος της τρίχας
  • Ο αριθμός των μονών τριχοθυλακίων
  • Απο τον δερματολόγο-αφροδισιολόγο Χριστόφορο Τζερμιά

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

leuki_993614487.jpg ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΗ - Η λεύκη είναι μία δερματική πάθηση που προκαλεί τον αποχρωματισμό του δέρματος. Λευκές κηλίδες μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος, με σοβαρές επιπτώσεις για την ψυχολογία και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Η πλέον ενδεδειγμένη θεραπεία είναι η φωτοθεραπεία με στενού φάσματος ακτινοβολία Β (NB-UVB) Η μελανίνη είναι η χρωστική ουσία που χαρίζει […]
acn1.jpg ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ Η ΑΚΜΗ ΣΤΙΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ; - Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι η ακμή είναι αποκλειστικό πρόβλημα της εφηβείας. Ωστόσο, η ακμή μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας μετά την εφηβεία, ακόμα και μετά την ηλικία των 25 ετών, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή στην περίοδο της εμμηνόπαυσης. Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, το 50% των γυναικών εμφανίζουν εξάρσεις της […]
kid-with-lice.jpg Ψείρες των παιδιών - Μία μεγάλη ενόχληση για τα παιδιά, ένας μικρός εφιάλτης για τους γονείς. Απαλλάξτε τα παιδιά σας από τις ψείρες Ο λόγος για τις ψείρες, αυτά τα παρασιτικά έντομα που βρίσκουν φωλιά στα κεφαλάκια των ανυποψίαστων μικρών και μεταπηδούν από το ένα στο άλλο. Ο κίνδυνος ελλοχεύει όλον τον χρόνο, αφού οι ψείρες διαδίδονται σε όλες […]
------.jpg ΕΠΙΧΕΙΛΙΟΣ ΕΡΠΗΣ: Ο ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟΣ ΙΟΣ - Ο επιχείλιος έρπης αποτελεί μια αρκετά κοινή λοίμωξη και παρόλο που συχνότερα εμφανίζεται στα χείλη, από όπου αντλεί και την ονομασία του, μπορεί να παρουσιαστεί και γύρω από αυτά ή εντός της στοματικής κοιλότητας. Εμφανίζεται ως φουσκάλα με υγρό στην εξωτερική πλευρά των χειλέων ή στην περιστοματική περιοχή και κατόπιν “σπάει” δημιουργώντας μια μικρή πληγή. […]
loops.png Κονδυλώματα Γιατί κόλλησα αφού έγινε χρήση προφυλακτικού; - Η πιο αποτελεσματική μέθοδος προστασίας για την αποφυγή έκθεσης στον κίνδυνο των δερματικών κονδυλωμάτων είναι η πλήρης αποχή του ατόμου από τις ερωτικές επαφές. Ωστόσο αυτή η μέθοδος είναι αδύνατον να εφαρμοστεί. Ο ιδανικότερος τρόπος προστασίας απέναντι στα δερματικά κονδυλώματα είναι ο καθένας να τηρεί ορισμένες απλές πρακτικές στην καθημερινότητά του. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει […]
images-19.jpg Θεραπεια Κονδυλωματων: Στο σπίτι ή στο δερματολογικό ιατρείο; - Οι θεραπείες εξάλειψης των κονδυλωμάτων, χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Στις θεραπείες οι οποίες εφαρμόζονται στο σπίτι, απ’ την ίδια ή τον ίδιο τον πάσχοντα Στις θεραπείες που εφαρμόζονται σε ένα δερματολογικό ιατρείο Θεραπεία κονδυλωμάτων στο σπίτι Στην πρώτη κατηγορία, περιλαμβάνονται φαρμακευτικές ουσίες με μορφή κρέμας, αλοιφής ή λοσιόν που περιέχουν την αντιμιτωτική ουσία ποδοφυλλοτοξίνη, την […]
625_8b061bc3-3848-40a2-1879-0070f46a1ace.png Δερματικοί σπίλοι (ελιές): Πρώτη φορά στην Ελλάδα ολόσωμη προληπτική εξέταση - Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εφαρμόζεται η αυτοματοποιημένη ολόσωμη χαρτογράφηση δέρματος IQ Body Scanner Mapping, που αποτελεί το νέο και ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης για τον δερματικό καρκίνο. Η μέθοδος IQ Body Scanner Mapping σε συνδυασμό με την ψηφιακή δερματοσκόπηση είναι αδιαμφισβήτητα η πιο αξιόπιστη μέθοδος για την ολοκληρωμένη συστηματική παρακολούθηση ασθενών που διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης […]
ginekia-tatouaz-ediva-gr_.jpg Το 50% των ατόμων που έχουν κάνει τατουάζ το έχουν μετανιώσει, ενώ το 30% των ατόμων θέλουν να το αφαιρέσουν.Πως αφαιρείται; - Τα τατουάζ, πολύ δημοφιλή από την παλαιολιθική εποχή, γίνονται συνήθως για διακοσμητικούς σκοπούς, μπορούν όμως να είναι αποτέλεσμα τραυματισμού ή ακόμα και μιας ιατρικής επέμβασης. Ανεξάρτητα από τον τρόπο που έγιναν και από τη δημοτικότητά τους, είναι επίσης δημοφιλής η ανάγκη να αφαιρεθούν για αισθητικούς, προσωπικούς, κοινωνικούς και επαγγελματικούς κυρίως λόγους. Σε άλλες περιπτώσεις η […]
προφυλακτικό Χρησιμοποιείτε προφυλακτικό στο σεξ; Είναι απαραίτητο αλλά δεν αρκεί! - Εάν χρησιμοποιείτε προφυλακτικό σε κάθε σεξουαλική σας συνεύρεση και πιστεύετε ότι με αυτόν τον τρόπο είστε 100% προφυλαγμένοι απέναντι στα αφροδίσια νοσήματα, δυστυχώς απατάστε. Αυτή η διαδεδομένη λανθασμένη πεποίθηση ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για τη μετάδοση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, με τα δερματικά κονδυλώματα να θεωρούνται πλέον «σιωπηλή επιδημία». Παρά το γεγονός ότι το προφυλακτικό […]
thumbnail-16.jpg Τα κονδυλώματα δεν αποτελούν απαραίτητα σημάδι απιστίας - Όταν σε μία μονογαμική σχέση εμφανιστεί κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, τότε ο φόβος της απιστίας επιβεβαιώνεται. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει στην περίπτωση των κονδυλωμάτων, που αποτελούν και το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, καθώς προσβάλλει ένα στα δύο άτομα σε ενεργή σεξουαλική ζωή. Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), στον οποίο οφείλονται τα δερματικά κονδυλώματα, είναι […]