Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες στην Ευρώπη (1 στους 7 άνδρες) και αποτελεί την 5η αιτία θανάτου. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωσή του, αφού σε αρχικά στάδια ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να είναι πλήρως ιάσιμος, με ποσοστά επιβίωσης που αγγίζουν το 100% στην πενταετία και πάνω από 95% στη δεκαετία. Όταν ο καρκίνος του προστάτη είναι κλινικά εντοπισμένος η ριζική προστατεκτομή παραμένει ο χρυσός κανόνας της χειρουργικής του αντιμετώπισης, με τη χρήση δε του ρομποτικού συστήματος να δίνει σημαντικά πλεονεκτήματα για τον ασθενή.
Για τις δυνατότητες της ρομποτικής χειρουργικής μας μιλά αναλυτικά ο Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρέας Καραγιάννης.
Από ποια ηλικία ένας άνδρας θα πρέπει να ελέγχεται και με ποιες εξετάσεις γίνεται η διάγνωση;
Επειδή στα αρχικά στάδια του, ο καρκίνος του προστάτη είναι ασυμπτωματικός, επιβάλλεται ο προληπτικός ετήσιος έλεγχος του PSA από την ηλικία των 50 και μετά, ενώ άνδρες με ιστορικό καρκίνου προστάτη στην οικογένεια συστήνεται από τα 45 έτη. Όταν υπάρχει αύξηση του PSA ή θετική δακτυλική εξέταση προστάτου, τότε προτείνεται απεικονιστικός έλεγχος με πολυπαραμετρική μαγνητική προστάτη. Εάν στη μαγνητική υπάρχουν ύποπτες περιοχές, τότε πρέπει να γίνουν βιοψίες στον προστάτη.
Όταν ο καρκίνος του προστάτη είναι κλινικά εντοπισμένος, δηλαδή είναι μόνο μέσα στον προστάτη και δεν υπάρχουν μεταστάσεις, τότε η καλύτερη θεραπευτική επιλογή είναι η ριζική προστατεκτομή, με πυελική λεμφαδενεκτομή, όπου απαιτείται.
Πώς γίνεται το χειρουργείο;
Η Ρομποτική Χειρουργική είναι μια τεχνική που χρησιμοποιεί το ρομποτικό σύστημα da Vinci® με το οποίο ο χειρουργός πραγματοποιεί τη χειρουργική επέμβαση. Η ρομποτική κονσόλα, η οποία φέρει τους ειδικούς μοχλούς που χειρίζεται ο χειρουργός, συνδέεται ψηφιακά σε απόλυτο χρόνο με τον ρομποτικό «πύργο» όπου 4 βραχίονες, μέσα από ισάριθμες μικρές οπές στο δέρμα, ελέγχουν τα ρομποτικά εργαλεία και την 3D κάμερα υψηλής ανάλυσης.
Λόγω της εργονομίας των χειριστηρίων της ρομποτικής κονσόλας, της ευκρινείας και της μεγέθυνσης (x15) της κάμερας, καθώς και των πολύ μικρότερων εργαλείων, ο χειρουργός έχει βελτιωμένη ορατότητα, επιδεξιότητα και εργονομία και εκτελεί πιο ελεγχόμενες και πιο ακριβείς χειρουργικές κινήσεις. Όλες οι βαριές επεμβάσεις της Ουρολογίας επωφελούνται από τη χρήση του ρομποτικού συστήματος και κατά 70% γίνονται πλέον ρομποτικά.
Γιατί η ριζική προστατεκτομή με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος θεωρείται το Gold Standard των επεμβάσεων;
Έχει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων προσεγγίσεων όπως η παρακολούθηση, η ακτινοβολία ή και νέες πειραματικές εστιακές θεραπείες. Μόνο με τη ριζική προστατεκτομή έχουμε την πραγματική ιστολογική εικόνα του προβλήματος και άρα την καλύτερη σταδιοποίηση της νόσου και έτσι μπορούμε να έχουμε και πολύ πιο ακριβή μετεγχειρητική παρακολούθηση πιθανής υποτροπής. Ο πρωταρχικός σκοπός της επέμβασης είναι το βέλτιστο ογκολογικό αποτέλεσμα, δηλαδή να εξαιρεθεί ριζικά ο καρκίνος αφαιρώντας όλο τον προστάτη, αλλά και τα λειτουργικά αποτελέσματα με το να διατηρήσει ανέπαφα τα νεύρα που είναι υπεύθυνα για τη στύση και τη διατήρηση της εγκράτειας των ούρων.
Εάν θα θέλαμε να συγκεντρώσουμε τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής, τι θα μας λέγατε;
Η ρομποτική προσέγγιση σε σχέση με την ανοιχτή χειρουργική εκτός του ότι προσφέρει εξαιρετικά ογκολογικά αποτελέσματα, έχει πολύ λιγότερη απώλεια αίματος και μετεγχειρητικό πόνο, μικρότερες ουλές, λιγότερα μετεγχειρητικά στενώματα ουρήθρας, 4 φορές μικρότερο κίνδυνο για θρομβοεμβολικά συμβάματα, ενώ η επάνοδος της εγκράτειας και της στυτικής λειτουργίας είναι πολύ ταχύτερη. Παράλληλα χρειάζονται μόνο 1-2 ημέρες νοσηλείας, με τάχιστη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες και την εργασία.
Βέβαια, η απάντηση για αυτά τα καλύτερα χειρουργικά αποτελέσματα δεν είναι απλά μόνο η τεχνολογία με τη χρήση του ρομπότ. Η παθολογία του καρκίνου, η φυσιολογία του ασθενούς και η εμπειρία με την τεχνική δεξιότητα του χειρουργού είναι επίσης παράγοντες – κλειδί. Για αυτούς τους λόγους, η ρομποτική ριζική προστατεκτομή είναι πλέον η τεχνική εκλογής για την αντιμετώπιση του κλινικά εντοπισμένου καρκίνου του προστάτη.
Από τον Χειρουργό Ουρολόγο Ανδρέα Καραγιάννη (www.karagiannis-urology.gr)