Η ρομποτική χειρουργική είναι ένας τύπος ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής που χρησιμοποιεί ένα ρομποτικό σύστημα για να βοηθήσει τον χειρουργό στην εκτέλεση επεμβάσεων με αυξημένη ακρίβεια, επιδεξιότητα και έλεγχο. Είναι ο πλέον σύγχρονος και ασφαλής τρόπος για τη διενέργεια των χειρουργικών επεμβάσεων και έχει αλλάξει εξαιρετικά το τοπίο στη χειρουργική, ξεπερνώντας τους περιορισμούς της παραδοσιακής λαπαροσκοπικής τεχνικής. Με αυτήν την καινοτόμο τεχνολογία, αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά ο γυναικολογικός καρκίνος και άλλες παθήσεις, ενώ μειώνεται δραματικά ο χρόνος ανάρρωσης των ασθενών.
Ο Χειρουργός Γυναικολόγος Ογκολόγος Βασίλης Καρτσιούνης απαντά στις ερωτήσεις μας.
Πώς λειτουργεί το ρομποτικό σύστημα;
Καθισμένος στην κονσόλα, ο χειρουργός εκτελεί ακόμη και τις πιο λεπτές, πολύπλοκες επεμβάσεις μέσω μικρών τομών με εξαιρετική ακρίβεια. Το ρομποτικό σύστημα δεν κάνει καμία κίνηση από μόνο του – ελέγχεται πλήρως από τον χειρουργό. Κατά την πραγματοποίηση μιας ρομποτικής επέμβασης, ο επιβλέπων χειρουργός δε βρίσκεται πάνω από την ασθενή, αλλά μπροστά στην οθόνη της ρομποτικής κονσόλας. Εκεί μπορεί να βλέπει, με μοναδική τρισδιάστατη ευκρίνεια, μεγεθυμένο το χειρουργικό πεδίο, το σημείο εκείνο δηλαδή όπου διενεργεί την επέμβαση. Το εξελιγμένο ρομποτικό μηχάνημα έχει πολλαπλούς αρθρωτούς βραχίονες και εκτελεί με άψογη ακρίβεια, όλες τις κινήσεις που διενεργούνται από τον χειρουργό.
Ποιες γυναικολογικές παθήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν ρομποτικά;
Ως παραδείγματα ρομποτικών επεμβάσεων μπορούμε να αναφέρουμε τις:
- Ρομποτική εξαίρεση ενδομητρίωσης
- Ρομποτική υστερεκτομή για αφαίρεση της μήτρας ή/και λεμφαδενικός καθαρισμός σε κακοήθειες
- Ρομποτική ινομυωματεκτομή για αφαίρεση ινομυωμάτων μήτρας, χωρίς υστερεκτομή
Ποια είναι τα οφέλη της ρομποτικής χειρουργικής για την ασθενή;
Η ρομποτική χειρουργική παρέχει μια σειρά από πλεονεκτήματα έναντι της ανοιχτής και λαπαροσκοπικής χειρουργικής, όπως:
- Λιγότερη απώλεια αίματος και μειωμένη ανάγκη για μετάγγιση
- Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος
- Μικρότερες ουλές
- Χαμηλότερος κίνδυνος μόλυνσης
- Ακρίβεια στην εκτέλεση της χειρουργικής επέμβασης
- Ταχύτερη ανάρρωση και επιστροφή στην εργασία
- Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο
Ποιος είναι ο ρόλος της στη γυναικολογική ογκολογία;
Η ρομποτική χειρουργική έχει φέρει επανάσταση στον τομέα της γυναικολογικής ογκολογίας, παρέχοντας μια λιγότερο επεμβατική χειρουργική επιλογή για τους ασθενείς. Το ρομποτικό σύστημα μπορεί να κάνει πολύ ακριβείς κινήσεις, κάτι που είναι σημαντικό όταν το χειρουργείο λαμβάνει χώρα κοντά σε ευαίσθητα όργανα. Επιπλέον, η ρομποτική χειρουργική είναι ασφαλέστερη για ασθενείς που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν συμφύσεις (ουλώδη ιστό μέσα στην κοιλιά) μετά την επέμβαση. Συνολικά, η απώλεια αίματος είναι μικρότερη με τη ρομποτική χειρουργική και υπάρχει μικρότερη πιθανότητα η χειρουργική επέμβαση να πρέπει να μετατραπεί σε ανοιχτή χειρουργική επέμβαση λόγω τεχνικών δυσκολιών.
Ποιες επεμβάσεις της γυναικολογικής ογκολογίας μπορούν να γίνουν ρομποτικά;
- Αφαίρεση της μήτρας και του τραχήλου (ολική υστερεκτομή)
- Αφαίρεση των σαλπίγγων ή/και των ωοθηκών
- Πυελική λεμφαδενεκτομή
- Παραορτική λεμφαδενεκτομή
- Επιπλεκτομή
- Τεχνική του λεμφαδένα-φρουρού
- Λήψη περιτοναϊκών βιοψιών
- Ριζική τραχηλεκτομή
Είναι όλες οι ασθενείς κατάλληλες υποψήφιες;
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι όλες οι ασθενείς κατάλληλες υποψήφιες για ρομποτική χειρουργική και είναι απαραίτητη μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση από εξειδικευμένο γυναικολόγο-ογκολόγο για να καθοριστεί η καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση για κάθε ασθενή ξεχωριστά.
Είναι επίσης, όλοι οι χειρουργοί κατάλληλοι να πραγματοποιήσουν ένα ρομποτικό χειρουργείο;
Η εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής απαιτεί εξειδικευμένους χειρουργούς, εξειδικευμένο εξοπλισμό και υψηλή τεχνολογία.
Ένα τέτοιο σπουδαίο ιατρικό τεχνολογικό επίτευγμα πρέπει να χρησιμοποιείται από χειρουργούς με γνώση και εμπειρία, βασισμένη πάντα στους κανόνες δεοντολογίας που διέπουν τις αρχές της χειρουργικής. Το ρομποτικό σύστημα απλά συμπληρώνει τη δεξιότητα του χειρουργού κι όχι ο τελευταίος το ρομποτικό σύστημα.
Από τον Χειρουργό Γυναικολόγο Βασίλειο Καρτσιούνη (www.drkartsiounis.gr)