Λιπομεταφορά

Η Λιπομεταφορά στην αισθητική και επανορθωτική χειρουργική

ΜΟΥΤΟΓΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

25 Δεκεμβρίου, 2022

Τα τελευταία χρόνια η χρήση της μεταμόσχευσης λίπους (λιποκυττάρων – stem cells) έχει δώσει σημαντική ώθηση και κορυφαία αποτελέσματα στην αισθητική και επανορθωτική πλαστική χειρουργική.

Ο Πλαστικός Χειρουργός Γεώργιος Μούτογλης μας μιλάει για την επεμβατική τεχνική που προσφέρει σημαντικότατη βελτίωση στις περιοχές που εφαρμόζεται και για τη διαδικασία.

Σε ποιες περιοχές του σώματος εφαρμόζεται η λιπομεταφορά;

Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματά της είναι ότι εφαρμόζεται σε πολλές περιοχές του προσώπου και του κορμού. Είναι πολύτιμο εργαλείο στην αντιμετώπιση της γήρανσης, της απώλειας όγκου των ιστών αλλά και στην αντιμετώπιση μετατραυματικών και μετεγκαυματικών ουλών. Μια ακόμη εφαρμογή της παραπάνω τεχνικής είναι στην αντιμετώπιση συγγενών ανωμαλιών του προσώπου (ημιατροφίες) και του κορμού (σωληνωτοί μαστοί) αλλά και σε περιστατικά μετά από ακτινοθεραπείες.

Στην περιοχή του προσώπου, τι προσφέρει η μέθοδος της λιπομεταφοράς;

Συμβάλλει με εκπληκτικά αποτελέσματα στην ενίσχυση του όγκου και στη βελτίωση της εμφάνισης των κροτάφων, ένα σημείο-κλειδί για την εικόνα του προσώπου.

Μπορούμε να ανακτήσουμε το χαμένο όγκο και να βελτιώσουμε την εμφάνιση των ρυτίδων στο μέτωπο, στις περιοφθαλμικές περιοχές, στο «πόδι της χήνας», στα ζυγωματικά, τις ρινοπαρειακές αύλακες, στο άνω χείλος (ρυτίδες καπνιστή) αλλά και να επαναφέρουμε το οβάλ του προσώπου (περίγραμμα προσώπου). Παράλληλα, η μεταφορά λιποκυττάρων μπορεί να αυξήσει τον όγκο και το περίγραμμα των χειλιών αντικαθιστώντας επάξια τα υαλουρονικά όγκου, συγκριτικά με τα οποία υπερτερεί στο χρόνο αναγκαιότητας επανάληψης της διαδικασίας προσφέροντας ένα πιο μόνιμο αποτέλεσμα.

Στο λαιμό και στο θώρακα χαρίζει πλήρη αναζοωγόνηση εξαφανίζοντας τις λεπτές αλλά και πιο βαθιές γραμμές, χαρίζοντας υγιή και νεανική εμφάνιση στον τράχηλο και στο ντεκολτέ κάθε γυναίκας.

Σε ποια σημεία του κορμού εφαρμόζετε την τεχνική;

Στην περιοχή των μαστών, η μεταφορά λιποκυττάρων μας βοηθάει να αυξήσουμε τον όγκο των μαστών (με ή χωρίς τη χρήση ενθεμάτων), να βελτιώσουμε το σχήμα τους, αλλά και να διορθώσουμε ατέλειες από προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις. Σε περιστατικά ασθενών που χρήζουν αποκατάστασης μαστού μετά από μαστεκτομή ή έχουν υποβληθεί σε ακτινοβολίες, η διαδικασία της λιπομεταφοράς αποτελεί ένα καθοριστικό στάδιο για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.

Μια λιγότερο διαδεδομένη χρήση παρά τα εξαιρετικά αποτελέσματα, είναι η εφαρμογή στη γερασμένη ράχη των χεριών αλλά και στα γερασμένα ή τραυματισμένα λοβία των αυτιών. Τέλος, σημαντική είναι η βελτίωση που προσφέρει στην εμφάνιση των χειλέων του αιδίου και του εφήβαιου αλλά και στην αύξηση κυρίως της διαμέτρου και λιγότερο του μήκους του πέους.

Λειτουργεί συνδυαστικά και με άλλες επεμβάσεις;

Η λιπομεταφορά είναι μια ιδιαίτερη τεχνική, η οποία παρέχει τεράστια οφέλη είτε εφαρμοστεί στην περιοχή ενδιαφέροντος είτε γίνει σε συνδυασμό με άλλες χειρουργικές επεμβάσεις, ενισχύοντας το αποτέλεσμά τους.

Μπορεί να συνδυαστεί με όλες τις αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις: lifting προσώπου, lifting μετώπου, πωγωνοπλαστική, αυξητική, ανόρθωση μαστών για ταυτόχρονη βελτίωση του όγκου και του περιγράμματος αυτών, καθώς επίσης και με βλεφαροπλαστική, ρινοπλαστική και lipoabdominoplasty (mini ή κανονική κοιλιοπλαστική).

Σημαντική είναι η συνεισφορά της τεχνικής στις επεμβάσεις αυξητικής και διαμόρφωσης της περιοχής των γλουτών. Αξίζει επίσης να τονιστεί η χρησιμότητά της σε περιστατικά επανορθωτικής πλαστικής χειρουργικής για τη βελτίωση μετατραυματικών και μετεγκαυματικών ουλών, καθώς και στη βελτίωση δύσμορφων ουλών μετά από προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις.

Ποια είναι η διαδικασία της επέμβασης;

Πρόκειται για μια επέμβαση που πραγματοποιείται με τη βοήθεια τοπικής αναισθησίας, μέθης ή γενικής αναισθησίας. Ο χειρουργός λαμβάνει με ειδικά εργαλεία επαρκή ποσότητα λίπους από περιοχές με περίσσεια (λίπους) και έπειτα από ειδική επεξεργασία φυγοκέντρισης τοποθετείται στις περιοχές ενδιαφέροντος. Η αποκατάσταση του ασθενούς είναι άμεση (2-3 ημέρες ανάρρωσης) για την πλήρη αποκατάσταση των οιδημάτων και των πιθανών εκχυμώσεων που προκύπτουν. Δεν απαιτείται νοσηλεία. Ο ασθενής φεύγει από το νοσοκομείο 2 ώρες μετά την επέμβαση. Για την επίτευξη της παραπάνω τεχνικής απαραίτητη προϋπόθεση είναι η βαθιά γνώση του αντικειμένου από τον πλαστικό χειρουργό και ο κατάλληλος τεχνικός εξοπλισμός.

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

Λιπομεταφορά Η Λιπομεταφορά στην αισθητική και επανορθωτική χειρουργική - Τα τελευταία χρόνια η χρήση της μεταμόσχευσης λίπους (λιποκυττάρων – stem cells) έχει δώσει σημαντική ώθηση και κορυφαία αποτελέσματα στην αισθητική και επανορθωτική πλαστική χειρουργική. Ο Πλαστικός Χειρουργός Γεώργιος Μούτογλης μας μιλάει για την επεμβατική τεχνική που προσφέρει σημαντικότατη βελτίωση στις περιοχές που εφαρμόζεται και για τη διαδικασία. Σε ποιες περιοχές του σώματος εφαρμόζεται η […]