Η κατανάλωση διατροφής πλούσια σε φρουκτόζη έχει αυξητικές τάσεις και φαίνεται να σχετίζεται με την προδιάθεση για παχυσαρκία και ανάπτυξη καρδιομεταβολικών ασθενειών. Η ερεύνα που πραγματοποιήθηκε είχε σκοπό να καθορίσει το ποσοστό κατά το οποίο μια διατροφή πλούσια σε φρουκτόζη επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τι επιπτώσεις έχει στην ανάπτυξη του μεταβολικού συνδρόμου και την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων στην μετέπειτα ζωή.
H μελέτη σχεδιάστηκε ώστε από το σύνολο των 20 υποκείμενων πειραματόζωων στα μεν 10 να χορηγηθεί διάλυμα φρουκτόζης πυκνότητας 10% και στα δε 10 να δίνεται νερό ως το μόνο πόσιμο ρευστό από την 1η ημέρα εγκυμοσύνης μέχρι και τον τοκετό. Τα νεογνά μετά τον απογαλακτισμό ξεκίνησαν κανονική διατροφή μέχρι το πρώτο έτος ζωής. Μόλις φτάσανε σε αυτή την ηλικία μετρήσαμε το ποσοστό σπλαχνικού λιπώδους ιστού, το ποσοστό διήθησης λίπους στο ήπαρ με τη χρήση αξομικού τομογράφου και την πίεση αίματος με CODA. Έγινε δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη και μετρήθηκαν οι συγκεντρώσεις ινσουλίνης στο αίμα. Επίσης μετρήθηκαν στον ορό οι συγκεντρώσεις γλυκόζης, ινσουλίνης, τριγλυκεριδίων, ολικής χοληστερόλης, λεπτίνης (ορμόνη ρύθμισης όρεξης και μεταβολισμού) και αντιπονεκτίνης. Μετρήθηκαν και οι τιμές της ινσουλίνης νηστείας σύμφωνα με συγκεκριμένο μοντέλο.
Από αυτή την έρευνα βρεθήκαν τα εξής αποτελέσματα:
Το βάρος της μητέρας, ο αριθμός των νεογνών, και το μέσο βάρος κατά τη γέννηση ήταν παρόμοια μεταξύ των 2 ομάδων. Αρσενικοί και θηλυκοί απόγονοι που άνηκαν στην ομάδα που χορηγήθηκε φρουκτόζη είχαν υψηλότερες τιμές γλυκόζης (υψηλότερο peak), διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη, και υψηλότερη μέση αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου (υποκείμενα που στα οποία χορηγούνταν νερό). Οι θηλυκοί απόγονοι από τηνομάδα φρουκτόζης ήταν βαρύτεροι και είχαν υψηλότερο ποσοστό σπλαχνικού λιπώδους ιστού, είχαν αναπτύξει λιπώδες ήπαρ, οι συγκεντρώσεις στον ορό της λεπτίνης, και αντιπονεκτίνης ήταν χαμηλότερα σε σύγκριση με τους θηλυκούς απογόνους υποκείμενα από την ομάδα ελέγχου τον έλεγχου. Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές σε αυτές τις παραμέτρους παρατηρήθηκαν σε αρσενικούς απογόνους. Η συγκέντρωση τριγλυκεριδίων ή ολικής χοληστερόλης δεν ήταν διαφορετική μεταξύ των 2 ομάδων ανεξάρτητα από το φύλο.
Συμπέρασμα: Η υψηλή πρόσληψη φρουκτόζης από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οδηγεί σε εμβρυϊκό προγραμματισμό της ενήλικης παχυσαρκίας, της υπέρτασης, και μεταβολική δυσλειτουργία, καθώς και στην εμφάνιση παραγόντων που σχετίζονται με καρδιαγγειακή νόσο. Τα αποτελέσματα αυτά είναι πιο έντονα σε θηλυκούς απογόνους. Συστήνεται ο περιορισμός της πρόσληψης φρουκτόζης στο διαιτολόγιο κατά τη διάρκεια της κύησης ώστε να προλαμβάνεται η έκφραση γονιδίων που σχετίζονται με τις παραπάνω παθολογικές καταστάσεις.
Με λίγα λόγια οι μέλλουσες μαμάδες πρέπει να μην τρώνε ότι τους μυρίσει αλλά να τρώνε ότι είναι καλό για το παιδί τους γιατί με αυτό τον τρόπο φροντίζουν για το μέλλον τους!
Απο τη διαιτολόγο-διατροφολόγο Γεωργία Ζιώγου