Η βιολογία του χρώματος των δοντιών

ΚΑΡΠΟΔΙΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

9 Φεβρουαρίου, 2023

Η βιολογία του χρώματος των δοντιών είναι ο τρόπος με τον οποίο καθορίζεται γενετικά η απόχρωση των δοντιών μας και φυσικά επηρεάζεται άμεσα από ενδογενείς και εξωγενείς περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Οι εξωγενείς χρώσεις αφαιρούνται από τον οδοντίατρο στον εξαμηνιαίο καθαρισμό – αποτρύγωση. Το μέγεθος της χρώσης εξαρτάται αμιγώς από το επίπεδο προσωπικής φροντίδας στο σπίτι, τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες και τη διατροφή του ασθενούς.

Οι ενδογενείς χρώσεις είναι δύσκολο να αφαιρεθούν επειδή βρίσκονται στην οδοντίνη του δοντιού, δηλαδή εσωτερικά. Αυτές οι χρώσεις δεν προκαλούνται από τις “κακές συνήθειες” του ατόμου αλλά είναι προγραμματισμένες γενετικά.

Ταυτόχρονα, όσο μεγαλώνουμε τα δόντια μας σκουραίνουν. Εάν τραυματιστούμε σε κάποιο δόντι αυτό σκουραίνει ακόμα περισσότερο λόγω νέκρωσης. Εάν λαμβάνουμε συγκεκριμένα φάρμακα αυτά επηρεάζουν το χρώμα των δοντιών.

Τα “όπλα” της επιστήμης μας είναι εδώ και πολλά χρόνια δυο: το υπεροξείδιο του υδρογόνου και το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου. Ανάμεσα στο δυο το υπεροξείδιο του υδρογόνου θεωρείται πιο αποτελεσματικό.

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου διασπάται σε νερό και μόρια οξυγόνου γνωστά ως “μόρια λεύκανσης” τα οποία απορροφώνται από το δόντι.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την λεύκανση των δοντιών;

Οι δυο κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την λεύκανση είναι ο χρόνος επαφής, δηλαδή πόση ώρα κάνουμε λεύκανση και η συγκέντρωση του υπεροξειδίου του υδρογόνου, δηλαδή πόσο “δυνατό είναι το φάρμακο”.

Η δράση του λευκαντικού παράγοντα σχετίζεται άμεσα με την διάρκεια του χρόνου έκθεσης. Όμως, μια πολύ υψηλή συγκέντρωση φαρμάκου με παρατεταμένο χρόνο έκθεσης σε υψηλή θερμοκρασία προκαλεί ευαισθησία στα δόντια διότι αυξάνεται κατακόρυφα η ενδοπολφική πίεση εντός του δοντιού.

Μελέτες έχουν δείξει όμως ότι και χαμηλές συγκεντρώσεις υπεροξειδίου του υδρογόνου “απαλά gel” είναι εξίσου αποτελεσματικά.

Ποιοι είναι οι σύγχρονοι τρόποι λεύκανσης;

Η Αμερικανική οδοντιατρική ομοσπονδία αναγνωρίζει 3 τύπους λεύκανσης των δοντιών:

  • Επαγγελματική λεύκανση εντός του οδοντιατρείου.
  • Λεύκανση δοντιών στο σπίτι.
  • Λεύκανση με μη συνταγογραφούμενα προϊόντα που υπάρχουν στο εμπόριο.

Η λεύκανση στο οδοντιατρείο γίνεται με υπεροξείδιο του υδρογόνου χαμηλής συγκέντρωσης “απαλό gel” που ενεργοποιείται με led τελευταίας γενιάς χωρίς απομόνωση των ούλων και διαρκεί 20 λεπτά. Η συνεδρία επαναλαμβάνεται ανά εβδομάδα για 5 εβδομάδες (5 συνολικά εφαρμογές) .

Η λεύκανση στο σπίτι περιλαμβάνει gel λεύκανσης και νάρθηκα “μασελάκια” για χρήση το πρωί για κάποιες ώρες ή ολόκληρο το βράδυ. Η τεχνική αυτή είναι τεχνολογία 25 ετών και θεωρείται παρωχημένη.

Τέλος, θεραπείες λεύκανσης με μη συνταγογραφούμενα προϊόντα είναι διαθέσιμες παντού. Αυτή η επιλογή κρύβει κινδύνους αφού δεν αφαιρούνται από τον οδοντίατρο οι εξωγενείς χρωστικές, δεν ελέγχεται ο χρόνος παραμονής του φαρμάκου από κανέναν, δεν γνωρίζουμε την συγκέντρωση του φαρμάκου – λευκαντικού gel, δεν έχουμε σταθερό αποτέλεσμα, δεν υπάρχει εξατομικευμένο θεραπευτικό σχήμα και τέλος όλα αυτά τα προϊόντα δεν έχουν περάσει από εξαντλητικούς ελέγχους για την ασφάλεια τους.

Από τον Χειρουργό Οδοντίατρο Παναγιώτη Καρποδίνη, (www.smiledesignltd.gr)

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors Karpodinis 3 shutterstock 583030321 Τα μυστικά της Οδοντιατρικής που ίσως σε κάνουν να ξανασκεφτείς τα fillers υαλουρονικού - Εάν σκέφτεσαι να κάνεις ενέσιμα με υαλουρονικό στο πρόσωπο, μία επίσκεψη στον οδοντίατρο πριν, μπορεί να σε κάνει να αλλάξεις γνώμη. Στην Αμερική η Οδοντιατρική είναι θεραπεία πρώτης γραμμής και οι ενδιαφερόμενοι για επεμβάσεις στο πρόσωπο απευθύνονται πρώτα στον Οδοντίατρό τους και μετά στον Πλαστικό Χειρουργό. Πώς είναι δυνατόν όμως, τα δόντια να συμβάλλουν στον […]
MyDoctors Karpod shutterstock 679180162 1 Πώς και πότε οι ρίζες των δοντιών, προσβάλλονται από τερηδόνα - Ένα οδοντιατρικό πρόβλημα το οποίο εμφανίζεται όλο και εντονότερα τα τελευταία χρόνια είναι η τερηδόνα στο αυχενικό τριτημόριο της ρίζας των δοντιών. Κλινικά, παρουσιάζεται μετά το 30 έτος της ηλικίας των ασθενών και κορυφώνονται ηλικιακά οι βλάβες στην ηλικία των 50-60 ετών. Πρόκειται για καφέ, μαύρες ή κίτρινες βλάβες στην ένωση δοντιού – ούλου, οι […]
MyDoctors shutterstock 1389890039 1 Η βιολογία του χρώματος των δοντιών - Η βιολογία του χρώματος των δοντιών είναι ο τρόπος με τον οποίο καθορίζεται γενετικά η απόχρωση των δοντιών μας και φυσικά επηρεάζεται άμεσα από ενδογενείς και εξωγενείς περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι εξωγενείς χρώσεις αφαιρούνται από τον οδοντίατρο στον εξαμηνιαίο καθαρισμό – αποτρύγωση. Το μέγεθος της χρώσης εξαρτάται αμιγώς από το επίπεδο προσωπικής φροντίδας στο σπίτι, τον […]
MyDoctors shutterstock 1515575504 1 Τι είναι καλύτερο, τα σιδεράκια ή οι διάφανοι νάρθηκες; - Η απόφαση είναι δύσκολη αν θέλεις να ισιώσεις τα δόντια σου με τον καλύτερο τρόπο. Τα σιδεράκια είναι καλύτερα για περιστατικά με πολύ στραβά δόντια, ενώ οι διάφανοι νάρθηκες είναι καταλληλότερα για όσους δεν έχουν πολύ στραβά δόντια. Πώς θα επιλέξεις την καλύτερη μέθοδο ορθοδοντικής θεραπείας; Για αρχή δεν θα την επιλέξεις εσύ αλλά ο […]
MyDoctors Karpodinis shutterstock 151189646 Αισθητική οδοντιατρική: Όψεις bonding ή πορσελάνης; - Όλοι οι ασθενείς επιθυμούν ένα όμορφο και λαμπερό χαμόγελο! Στην Αισθητική Οδοντιατρική δύο από τις συνηθέστερες παρεμβάσεις είναι οι αποκαταστάσεις με Όψεις Πορσελάνης και Όψεις Ρητίνης. Ο Χειρουργός Οδοντίατρος, Παναγιώτης Καρποδίνης μας μιλάει για τα δυο βασικά υλικά αισθητικών αποκαταστάσεων, ενώ μας τονίζει πως δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές στην επιτυχία ενός χαμόγελου, κακά ή καλά […]
MyDoctors shutterstock 1323343850 1 Ουλικό Χαμόγελο και Αισθητικά Προβλήματα των Ούλων - Τα αισθητικά προβλήματα των ούλων είναι: Υπερβολική έκθεση μαλακών ιστών – ούλων. Ανώμαλο ουλικό περίγραμμα. Ανεπάρκεια μεσοδόντιας θηλής. Μελάχρωση ούλων. Ανεπάρκεια κερατινοποιημένων ιστών. Το χαμόγελο χωρίζεται στη λευκή αισθητική με πρωταγωνιστές τα δόντια και την ροζ αισθητική με συμμετοχή των ούλων. Ο ρόλος των περιοδοντικών ιστών “ούλα” στην αισθητική του χαμόγελου εξαρτάται από τη γραμμή […]
MyDoctors shutterstock 776838916 Εμφυτεύματα. Κάνε αυτές τις 7 ερωτήσεις πριν τα βάλεις - Μύθοι και αλήθειες για τα Εμφυτεύματα Δοντιών Σου λείπουν ένα ή περισσότερα δόντια; Μην ανησυχείς, δεν είσαι μόνος. Ένα μεγάλο ποσοστό ενηλίκων μεταξύ 40 και 65 ετών έχει τουλάχιστον ένα δόντι που πρέπει να αντικατασταθεί. Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι η πιο αποτελεσματική λύση αποκατάστασης δοντιών με φυσική εμφάνιση. Αλλά πριν έρθεις και ζητήσεις εμφυτεύματα, ξέρεις […]