Η Αναγεννητική Ιατρική στην Υπηρεσία της Ορθοπαιδικής

ΚΕΡΑΜΑΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

3 Απριλίου, 2023

Η ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου να αντιπαλέψει με τη φθορά και το γήρας δημιούργησε ένα νέο κλάδο της Ιατρικής, την Αναγεννητική Ιατρική, η οποία διαχέεται οριζόντια σε όλες τις ειδικότητες της Ιατρικής. Η Αναγεννητική Ιατρική ασχολείται με την αντιστροφή και επιβράδυνση της γήρανσης του οργανισμού μέσω της χρήσης βιολογικών εργαλείων, όπως η χρήση αυξητικών παραγόντων (ορμονικών ουσιών που επάγουν την αύξηση και ανάπλαση του οργανισμού), αλλά και κυτταρικών πληθυσμών με ικανότητα αναγέννησης των ιστών.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Δρ Νικόλαος Κεραμάρης υπογραμμίζει πως η Ορθοπαιδική και το μυοσκελετικό σύστημα δεν θα μπορούσαν να μην ακολουθήσουν αυτές τις νέες εξελίξεις, αφού άλλωστε, τα εκφυλιστικά νοσήματα του μυοκελετικού συστήματος αποτελούν ένα από τα συχνότερα προβλήματα στις μέσες και μεγαλύτερες ηλικίες.

Ειδικά η οσφυαλγία αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη ιατρική αιτία απώλειας ανθρωποωρών (δηλαδή τόσο παραγωγικότητας όσο και ποιότητας ζωής) στο σύγχρονο Δυτικό κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, το 2016 στον κατάλογο των νοσημάτων που προκαλούν σημαντική απώλεια ποιότητας ζωής και ανικανότητα στις ΗΠΑ, η οσφυαλγία κατέλαβε την 1η θέση, ακολουθούμενη από την κατάθλιψη, ενώ οι λοιπές (πλην οσφυαλγίας) μυοσκελετικές παθήσεις κατέλαβαν την 4η θέση και η αυχεναλγία την 6η θέση. Πολλές από τις σύγχρονες χειρουργικές επεμβάσεις μας αποσκοπούν στη διόρθωση της εκφύλισης/οστεοαρθρίτιδας των αρθρώσεων (π.χ. Αρθροπλαστικές γόνατος, ισχίου), αλλά είναι σχετικά βαρείες επεμβάσεις που δε στερούνται επιπλοκών, παρά τα μεγάλα και μακροχρόνια ποσοστά επιτυχίας.

Στη σπονδυλική στήλη οι επιλογές είναι ακόμη λιγότερες, αφού οι διαθέσιμες χειρουργικές επεμβάσεις (δισκεκτομές/αποσυμπιέσεις, σπονδυλοδεσίες, αρθροπλαστικές/αντικαταστάσεις δίσκου) συχνά, δεν έχουν καλά μακροχρόνια αποτελέσματα και μπορούν να επιταχύνουν την εκφύλιση σε γειτονικές περιοχές της σπονδυλικής στήλης. Η ανάγκη εφαρμογής της Αναγεννητικής Ιατρικής στην Ορθοπαιδική είναι λοιπόν επιτακτική!

Η χρήση του PRP (Plasma rich in platelets-πλάσμα πλούσια σε αιμοπετάλια), το οποίο προκύπτει από τη φυγοκέντρηση του αίματος του ίδιου του ασθενούς και απελευθερώνει σε άμεσο χρόνο τους αυξητικούς παράγοντες των αιμοπεταλίων, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά, τόσο στη βελτίωση του πόνου και της έλλειψης κινητικότητας, όσο και στην επιβράδυνση/σταθεροποίηση της διαδικασίας γήρανσης/εκφύλισης. Ακόμη πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα μπορεί να έχει η χρήση των «βλαστοκυττάρων» / κυτταρικών θεραπειών, τα οποία μπορούν ακόμη και να αναγεννήσουν ευαίσθητους και πολύτιμους ιστούς του μυοσκελετικού, όπως οι τένοντες, οι μηνίσκοι, στο προσεχές μέλλον οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι και ο αρθρικός χόνδρος των αρθρώσεων. Ιδίως στο χώρο της σπονδυλικής στήλης οι νεότερες εξελίξεις επαγγέλλονται μία επανάσταση στις θεραπευτικές μας στρατηγικές.

Η κυριότερη πηγή «βλαστοκυττάρων» ιστορικά είναι ο μυελός των οστών, όμως την τελευταία δεκαετία μεγάλη έμφαση έχει δοθεί στη χρήση του λιπώδους ιστού ως εναλλακτικής πηγής «βλαστοκυττάρων», αφού η συγκέντρωση στο λιπώδη ιστό είναι πολλαπλάσια εκείνης του μυελού των οστών, ενώ η λήψη γίνεται με συνήθεις διαδικασίες λιποαναρρόφησης, η οποία είναι μία εξαιρετικά συχνή και σχετικά ακίνδυνη παρέμβαση.

Πολλές νέες τεχνικές απομόνωσης των «βλαστοκυττάρων» από το λιπώδη ιστό εγγυώνται τη σταθερή αναπαραγωγή των εντυπωσιακών αποτελεσμάτων των δημοσιευμένων κλινικών μελετών. Επιπλέον, κλινικές μελέτες αποδεικνύουν τόσο την αποτελεσματικότητα όσο και την ασφάλεια των «βλαστοκυττάρων» για κυτταρικές θεραπείες για την οστεοαρθρίτιδα, αλλά και τον χρόνιο πόνο στη Σπονδυλική Στήλη.

Η ερευνητική μας ομάδα ORTHO REGEN INSTITUTE σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και τον Διευθυντή του Εργαστηρίου Μυοσκελετικής Φυσικοθεραπείας δρομολογεί νέες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου στις περιφερικές αρθρώσεις και τη Σπονδυλική Στήλη, μέσα από την κατάστρωση σχετικών κλινικών μελετών για την προτυποποίηση των ολιστικών θεραπειών που συνδυάζουν την Αναγεννητική Ιατρική με τις σύγχρονες μεθόδους αποκατάστασης.

Από τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Δρ. Νικόλαο Κεραμάρη, Επιστημονικό Διευθυντή Ortho Regen Institute

 

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors shutterstock 2093499736 Οστεοαρθρίτιδα Αντίχειρα: Από τη συντηρητική θεραπεία στην ολική αρθροπλαστική της βάσης του αντίχειρα - Η οστεοαρθρίτιδα του χεριού αποτελεί μία υποτιμημένη σε σχέση με την οστεοαρθρίτιδα του ισχίου και του γόνατος, πάθηση, παρά την αυξημένη συχνότητά της. Πιο αναλυτικά, μια μεγάλη επιδημιολογική μελέτη αναφέρει ότι η οστεοαρθρίτιδα του χεριού έχει παρατηρηθεί στο 38% των γυναικών άνω των 66 ετών και στο 24,5% των ανδρών άνω των 66 ετών. Η […]
MyDoctors Keramaris 2 shutterstock 573046162 Η Αναγεννητική Ιατρική στην Υπηρεσία της Ορθοπαιδικής - Η ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου να αντιπαλέψει με τη φθορά και το γήρας δημιούργησε ένα νέο κλάδο της Ιατρικής, την Αναγεννητική Ιατρική, η οποία διαχέεται οριζόντια σε όλες τις ειδικότητες της Ιατρικής. Η Αναγεννητική Ιατρική ασχολείται με την αντιστροφή και επιβράδυνση της γήρανσης του οργανισμού μέσω της χρήσης βιολογικών εργαλείων, όπως η χρήση αυξητικών παραγόντων […]