Ο ιός HPV ( ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων) είναι ένας DNA ιός που μπορεί να προσβάλει το δέρμα και τους βλεννογόνους.
Σε πολλές περιπτώσεις η εισβολή του ιού είναι «σιωπηλή» καθότι δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα.
Όταν όμως εκδηλωθεί η ύπαρξή του, τότε εμφανίζονται από κονδυλώματα στο δέρμα μέχρι και καρκίνος στα γεννητικά όργανα (αιδοίο, κόλπος, τράχηλος της μήτρας).
Υπολογίζεται ότι ο γυναικείος πληθυσμός φέρει τον ιό σε ποσοστό που αγγίζει περίπου το 80%.
Υπάρχουν περίπου 200 διαφορετικά στελέχη του ιού και από αυτά περίπου 30-40 προσβάλουν το γεννητικό σύστημα.
Τα πιο επικίνδυνα στελέχη που ευθύνονται για τον καρκίνο του τραχήλου είναι τα στελέχη 16 και 18.
Βεβαίως δεν σημαίνει ότι κάθε γυναίκα που έχει προσβληθεί από τα συγκεκριμένα στελέχη θα αναπτύξει υποχρεωτικά και κακοήθεια, καθ’ ότι η εξέλιξη μιας μικρής βλάβης στον τράχηλο παίρνει αρκετά χρόνια έως και δεκαετίες για να εξελιχθεί σε καρκίνο και φυσικά αυτό εξαρτάται και από άλλους παράγοντες όπως διατροφή, κάπνισμα, συνοδά προβλήματα υγείας κ.λπ.
Συνεπώς κάθε γυναίκα που διαγιγνώσκεται ότι φέρει τον ιό HPV δεν θα πρέπει να απογοητεύεται εφόσον υπάρχει το τεστ Παπανικολάου που σε συνδυασμό με την κολποσκόπηση και τα τελευταία χρόνια και το HPV-DNA test μπορούν να προλάβουν την ενδεχόμενη εξέλιξη του ιού προς κάποια κακοήθεια. ( Δευτερογενής πρόληψη)
Το τεστ Παπανικολάου είναι μια πολύ απλή και ανώδυνη για τη γυναίκα εξέταση.
Ο γυναικολόγος λαμβάνει κύτταρα από τον τράχηλο της μήτρας και τα τοποθετεί σε ειδικό πλακάκι το οποίο εν συνεχεία εξετάζει ο κυτταρολόγος.
Γίνεται μετά την περίοδο και αφού έχει προηγηθεί 24ωρη τουλάχιστον αποχή από σεξουαλική επαφή.
Το πρώτο τεστ στη ζωή μιας γυναίκας συστήνεται να γίνεται 1 χρόνο μετά την ολοκλήρωση των σεξουαλικών επαφών με συχνότητα μία φορά το χρόνο, εκτός εάν ο γυναικολόγος κρίνει ότι πρέπει να γίνεται συχνότερα βάσει των αποτελεσμάτων.
Η κολποσκόπηση είναι η εξέταση του τραχήλου στο μικροσκόπιο, που επιτρέπει τέτοια μεγέθυνση ώστε να γίνονται ορατές οι περιοχές εκείνες που έχουν προσβληθεί από τον ιό.
Σε ένδειξη ορατής βλάβης μπορεί να γίνει λήψη βιοψίας με τοπική αναισθησία με σκοπό να διαγνωσθεί το εύρος της βλάβης και να ακολουθήσει η κατάλληλη θεραπεία, είτε συντηρητική είτε χειρουργική.
Η διαδικασία είναι ανώδυνη και χωρίς επιπλοκές.
Το HPV DNA τεστ ταυτοποιεί τα στελέχη του ιού από τα οποία έχει προσβληθεί η γυναίκα.
Η διαδικασία της εξέτασης αυτής είναι εύκολη και ανώδυνη και πραγματοποιείται στο ιατρείο με λήψη επιχρίσματος από τον τράχηλο.
Έτσι, έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε εάν τα στελέχη του ιού είναι χαμηλής ή υψηλής επικινδυνότητας και αναλόγως να προτείνουμε και τον τρόπο παρακολούθησης και θεραπείας.
Συμπερασματικά, ο ιός HPV είναι πολύ συχνός στις μέρες μας και κατά τη διάγνωσή του δημιουργεί άγχος και ένταση στις γυναίκες.
Όμως είναι σημαντικό να ενημερώνονται οι γυναίκες πως με τις προληπτικές εξετάσεις έχουμε τη δυνατότητα να προλάβουμε δυσάρεστες για την υγεία συνέπειες.
Η πρόληψη είναι το σημαντικότερο και το πολυτιμότερο όπλο απέναντι στον ιό και είναι αναγκαία η έγκυρη ενημέρωση του γυναικείου κοινού ώστε ο «σιωπηλός» αυτός επισκέπτης να ελέγχεται και η δράση του να περιοριστεί.
Απο τη Μ. Γυναικολόγο Μαρία Θάνου