images-118.jpg

HPV DNA TEST

ΔΗΜΗΤΡΕΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

3 Δεκεμβρίου, 2019

Το HPV DNA TEST μέχρι πριν από κάποια χρόνια για πολλούς ήταν άθροισμα άγνωστων λέξεων. Τώρα πια όμως έχει μπει στη διαγνωστική δύναμη της γυναικολογίας και αποτελεί αναπόσπαστο συνεργάτη της.
Το HPV DNA TEST είναι μία γενετική εξέταση ανίχνευσης και ταυτοποίησης των στελεχών του ιού HPV. Προσπαθεί να εντοπίσει στελέχη του ιού ογκογόνα (πάνω από 40 στελέχη), αλλά και μη. Στόχος να έρθουμε πιο κοντά στη διάγνωση των προκλινικών καταστάσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου.
Η διαδικασία της λήψης είναι σχετικά απλή. Όπως και στη λήψη Test Pap ο γυναικολόγος παίρνει επίχρισμα από τον τράχηλο της μήτρας, το οποίο αποστέλλεται υπό ειδικές συνθήκες σε εξειδικευμένο εργαστήριο.
Συνιστάται: Σε κάθε περίπτωση που το Test Pap μας δώσει αποτελέσματα με κυτταρικές αλλοιώσεις ενδεικτικές της ύπαρξης του ιού, ή και ταυτόχρονα με το Test Pap.
Η δεύτερη τακτική δεν αφορά την πλειοψηφία του γυναικείου πληθυσμού, γιατί προς το παρόν δεν αφορά screening test, κυρίως λόγω κόστους.
Τι μας λέει το αποτέλεσμα:
Α) Αρνητικό HPV TEST
Σημαίνει ότι η συγκεκριμένη γυναίκα έχει μικρό κίνδυνο νόσησης από καρκίνο του τραχήλου. Συστήνεται ετήσιος προληπτικός έλεγχος με test pap ανά έτος, χρήση προφυλακτικού και νέο HPV TEST μετά από 3 – 5 χρόνια.
Β) Θετικό HPV TEST
Η απάντηση αυτή μας οδηγεί σε κολποσκοπικό έλεγχο, προκειμένου να ληφθούν δείγματα βιοψίας από τον τράχηλο για ιστολογική ανάλυση και περαιτέρω αντιμετώπιση αναλόγως του αποτελέσματος.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η απλή φορεία του ιού χωρίς εμφάνιση βλαβών στον τράχηλο, δεν αποτελεί μονόδρομο προς τη νόσηση. Όμως θα πρέπει να μας καθοδηγήσει σε τακτικότερο έλεγχο.
Είναι γεγονός ότι η επιστήμη όσο περνάει ο καιρός θα μπορεί να βοηθάει με περισσότερα διαγνωστικά test και θεραπείες νέων μορφών. Θα πρέπει να τις χρησιμοποιούμε λελογισμένα και όχι άκριτα, με βάση τη σύγχρονη επιστημονική πραγματικότητα.
Από την Δημητρέλη Βασιλική, Μαιευτήρα – Χειρουργό Γυναικολόγο.

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

images-118.jpg HPV DNA TEST - Το HPV DNA TEST μέχρι πριν από κάποια χρόνια για πολλούς ήταν άθροισμα άγνωστων λέξεων. Τώρα πια όμως έχει μπει στη διαγνωστική δύναμη της γυναικολογίας και αποτελεί αναπόσπαστο συνεργάτη της.Το HPV DNA TEST είναι μία γενετική εξέταση ανίχνευσης και ταυτοποίησης των στελεχών του ιού HPV. Προσπαθεί να εντοπίσει στελέχη του ιού ογκογόνα (πάνω από 40 […]
b21e59d650874599fe3f43054922b362_xl.jpg Πόνος στις ωοθήκες: Πού οφείλεται, πώς αντιμετωπίζεται - O πόνος χαμηλά στην κοιλιά είναι ένα από τα συχνότερα συμπτώματα που οδηγούν τις γυναίκες στο γυναικολόγο. Τα αίτια του πόνου χαμηλά στην κοιλιά, είναι κυρίως γυναικολογικής φύσεως: -Ενδομητρίωση -Πυελική φλεγμονώδης νόσος -Συμφύσεις -Κύστεις ωοθηκών -Ινομυώματα Εκτός των γυναικολογικών προβλημάτων, ο πόνος στις ωοθήκες μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα του γαστρεντερικού, όπως το σύνδρομο του […]
96cc088530b1953d355a5f4fbd7fcecf_xl.jpg ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ: Μία νόσος από το χθες με έντονη παρουσία στο σήμερα - Τα οξυτενή κονδυλώματα είναι η κλινική εκδήλωση κάποιων υποτύπων του ιού HPV στα έξω γεννητικά όργανα. Είναι γνωστή από τα πολύ παλιά χρόνια με διάφορες ονομασίες κατά καιρούς και δεν θα πρέπει να συγχέονται με τη μόλυνση από τον ιό HPV που παρατηρείται στον τράχηλο της μήτρας.Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια και παρόλο που ο κόσμος […]