Η φλεβική ανεπάρκεια είναι μια συχνή πάθηση στην πατρίδα μας που επηρεάζει το 35-40% περίπου των γυναικών και το 20% των ανδρών. Μετά την ηλικία των 60 ετών τα ποσοστά κατά ορισμένες μελέτες αυξάνονται σε 65-70% , βασιζόμενα σε υπέρηχογραφικά δεδομένα.
Όταν λοιπόν ένας ασθενής πάσχει από φλεβική ανεπάρκεια , τους ζεστούς μήνες του χρόνου οι φλέβες διαστέλλονται ακόμα περισσότερο , οι βαλβίδες των φλεβών αδυνατούν να λειτουργήσουν με αποτέλεσμα τα ενοχλήματα να γίνονται πιο έντονα.
Αυτά είναι : ο πόνος, αδυναμία ορθοστασίας, καυσαλγία, οίδημα ,φαγούρα, κράμπες και κατά τις νυχτερινές ώρες ο ασθενής μπορεί να έχει ανήσυχα πόδια, να μην μπορεί να κοιμηθεί, να πρέπει να σηκώνεται και να περπατάει για να ανακουφισθεί, να χρησιμοποιεί κομπρέσες με κρύο νερό. Η κατάσταση αυτή όμως υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής του.
Το πρόβλημα αυτό μπορεί να διαγνωσθεί εύκολα από ένα ειδικό αγγειοχειρουργό , και με τον ασθενή κυρίως σε όρθια θέση κατα τη διάρκεια του υπερήχου( τρίπλεξ).
Συντηρητικά χρειάζεται αεροβική δραστηριότητα όσο δυνατόν περισσότερες ώρες την εβδομάδα, όπως ποδήλατο, κολύμβηση, περπάτημα, χορός κλπ καθώς και χρήση φλεβοτονικών σκευασμάτων και κρεμών που ενισχύουν τον φλεβικό τόνο, αυξάνουν την επαναφορά αίματος προς την καρδιά, μειώνουν το οίδημα και βελτιώνουν την συσταλτικότητα των φλεβιδίων και τριχοειδών. Η εσκίνη, η εσπεριδίνη, το εκχύλισμα ιπποκαστανιάς είναι από τις βασικές ουσίες φυτικής προσελεύσεως που χρησιμοποιούμε στη φλεβική ανεπάρκεια .
Όταν όμως εμφανιστούν και κιρσοί στα πόδια τότε η κατάσταση χειροτερεύει και περνάμε από το στάδιο 2 προς 3, οπότε χρειάζεται επεμβατική αντιμετώπιση.
Το gold standard τα τελευταία χρόνια είναι το ενδοαυλικό laser το οποίο σε συνδυασμό με την μικρό χειρουργική τεχνική δίνει αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα , ξεπερνώντας όλες τις άλλες παλαιότερες επεμβάσεις γιατί:
1. Γίνεται με συνεχή καθοδήγηση υπερήχου, το οποίον είναι ισχυρό πλεονέκτημα.
2.Το laser 1470 nm είναι μέθοδος αναίμακτη και πιο ανώδυνη από ποτέ.
3. Ο ασθενής κινητοποιείται 30 λεπτά μετά την επέμβαση η οποία γίνεται με τοπική αναισθησία και ελαφριά μέθη.
4.Η μετεγχειρητική φροντίδα είναι ελάχιστη και δεν είναι υποχρεωτική η χρήση ελαστικών καλτσών όπως παλαιότερα.
5. Ο ασθενής επιστρέφει γρήγορα στις καθημερινές του δραστηριότητες σε 3-4 ημέρες ( ανάλογα βέβαια και με το στάδιο βαρύτητας της ανεπάρκειας).
Να σημειώσουμε ότι τους καλοκαιρινούς μήνες παρουσιάζονται περισσότερες θρομβώσεις των φλεβών και λόγω της αφυδάτωσης που δημιουργείται στο εσωτερικό τους, και όταν η κατάσταση της ανεπάρκειας παραμεληθεί παρουσιάζεται έκζεμα, χρόνια δερματίτιδα , ερυσίπελας, σταδιακή διάβρωση του δέρματος με συνέπεια άτονο έλκος που δύσκολα επουλώνεται.
Γι αυτό λοιπόν χρειάζεται προσοχή και τακτικός έλεγχος για να προλάβουμε την κακή εξέλιξη της πάθησης και τις ύπουλες επιπλοκές της.
Απο τον Χαράλαμπο Κ. Ηλία
Αγγειοχειρουργό – Αγγειολόγο