Τα όμορφα και υγιή μαλλιά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της γυναικείας ομορφιάς και η εκδήλωση τριχόπτωσης στις γυναίκες, μπορεί να είναι απόλυτα καταστροφική για την εικόνα τους και κατ’ επέκταση για την αυτοπεποίθησή τους.
Λανθασμένα η τριχόπτωση θεωρείται από πολλούς ένα ανδρικό πρόβλημα, καθώς οι γυναίκες έχουν ισάριθμες πιθανότητες να εκδηλώσουν τριχόπτωση, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση. Η τριχόπτωση μπορεί να έχει διάφορες αιτίες, αλλά στο 95% των περιπτώσεων, η αιτία του προβλήματος είναι κατά βάση κοινή σε άνδρες και γυναίκες και οφείλεται στην ανδρογενετική αλωπεκία.
Αλωπεκία είναι ο ιατρικός όρος για την υπερβολική ή ανώμαλη απώλεια μαλλιών. Υπάρχουν διάφορα είδη αλωπεκίας, κληρονομικής που είναι η συχνότερη μορφή ή επίκτητης. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι συχνές και εξαντλητικές δίαιτες, το stress, η κακή διατροφή, η μόλυνση του περιβάλλοντος και άλλες πτυχές της σύγχρονης καθημερινότητας, μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση τριχόπτωσης, με αποτέλεσμα σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές στις γυναίκες που πάσχουν.
Η απώλεια μέχρι και 100 τριχών ημερησίως είναι φυσιολογική, καθώς αυτές αναπληρώνονται και στη θέση τους φυτρώνουν νέες, όταν όμως η τριχόπτωση πάρει μεγαλύτερη έκταση, είναι σκόπιμο να επισκεφθείτε έναν ειδικό δερματολόγο ή πλαστικό χειρουργό που θα εντοπίσει τα αίτια και θα σας συστήσει τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης.
Καταστάσεις τριχόπτωσης
Διάχυτη αλωπεκία: συνολική απώλεια μαλλιών από όλο το κεφάλι. Χάνουμε συνήθως περίπου 100 τρίχες την ημέρα, αλλά μερικές φορές η απώλεια επιταχύνεται λόγω stress, ασθένειας, φαρμακευτικής αγωγής ή ορμονών. Τα μαλλιά μεγαλώνουν ξανά, κατά κανόνα σε διάστημα έξι μηνών.
Ανδρογενετική αλωπεκία: στις γυναίκες, οι τρίχες λεπταίνουν γενικά στη μετωπική επιφάνεια, ακριβώς πίσω από τη γραμμή των μαλλιών, αλλά παραμένουν χοντρές στο πίσω μέρος. Ένα ένζυμο προκαλεί τη μετατροπή της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης σε μια άλλη ορμόνη, τη διυδροτεστοστερόνη (DHT), που οδηγεί τους θύλακες των τριχών να παράγουν πιο λεπτή τρίχα μέχρι να σταματήσουν.
Γυροειδής αλωπεκία: μια αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει μέχρι και το 2% του πληθυσμού. Προκαλεί συνήθως νομισματοειδείς περιοχές τριχόπτωσης και μπορεί να οδηγήσει σε συνολική φαλάκρα. Σε πολλές περιπτώσεις, τα μαλλιά επανεκφύονται.
Αντιμετώπιση
Οι τρόποι αντιμετώπισης της απώλειας των μαλλιών αποσκοπούν είτε στην προαγωγή της ανάπτυξης του τριχωτού της κεφαλής είτε στην κάλυψη των περιοχών που εμφανίζουν το πρόβλημα. Με αυτούς τους σκοπούς εφαρμόζονται θεραπείες με φάρμακα ή χειρουργικές τεχνικές. Η αποτελεσματικότητα των θεραπειών με φάρμακα εξαρτάται από την αιτία της αλωπεκίας, την έκταση της απώλειας μαλλιών και την εξατομικευμένη ανταπόκριση της ασθενούς στη θεραπεία. Σε αντίθεση, οι χειρουργικές τεχνικές αποβλέπουν στο γέμισμα των περιοχών απώλειας, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες περιοχές τριχοφυΐας. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένες μορφές αλωπεκίας αποκαθίστανται χωρίς να απαιτηθεί θεραπεία.
H Advanced FUE είναι η πιο σύγχρονη τεχνική στη μεταμόσχευση μαλλιών, η οποία δίνει οριστική λύση στην τριχόπτωση, ενώ ένα επιπλέον πλεονέκτημα, είναι το γεγονός ότι είναι ελάχιστα επεμβατική μέθοδος και εξασφαλίζει απολύτως φυσικό αποτέλεσμα χωρίς ουλές. Η σύγχρονη τεχνική Advance FUE επιτρέπει τη λήψη μεμονωμένων τριχοθυλακίων με τη χρήση μικροεργαλείων από το πίσω μέρος της κεφαλής και μεταφορά τους στην πάσχουσα περιοχή. Έτσι, αποφεύγονται τα μόνιμα σημάδια και οι ουλές, αποκαθίσταται η τριχοφυΐα με απόλυτα φυσικό τρόπο και ανώδυνα, ενώ τα μαλλιά μεγαλώνουν φυσιολογικά στη νέα τους θέση. Στις γυναίκες συνήθως προτιμάται η ακούρευτη FUE, χωρίς ξύρισμα του κεφαλιού. Σε αυτή την το μήκος των μαλλιών παραμένει φυσιολογικό, τίποτα δεν μαρτυρά ότι προηγήθηκε μεταμόσχευση μαλλιών και άμεσα μπορεί κανείς να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς να φαίνεται το παραμικρό.