ψυχολόγο

Γιατί να επισκεφτώ ψυχολόγο;

ΠΑΤΣΟΥ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ

24 Ιουλίου, 2013

Δεν είναι λίγες οι φορές που σκεφτόμαστε ή θέλουμε να επισκεφτούμε έναν ειδικό προκειμένου να συζητήσουμε ή να πάρουμε απαντήσεις σε θέματα που μας απασχολούν αλλά διστάζουμε, γιατί έχουμε ακούσει διάφορες συζητήσεις και σχόλια για ανθρώπους που επισκέπτονται κάποιον ψυχολόγο. Παρακάτω παρατίθενται ενδεικτικά κάποια ερωτήματα που μπορεί να μας έχουν απασχολήσει, ωστόσο, οι απαντήσεις μπορεί να δώσουν λύση στις απορίες μας.

• ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΩ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΝΩΜΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ.

Είναι αλήθεια ότι σε μια τόσο σκληρή καθημερινότητα που ζούμε συμβαίνουν γεγονότα που αφορούν διάφορους τομείς της ζωής μας και δεν ξέρουμε πώς να αντιδράσουμε. Χρειαζόμαστε την δεύτερη γνώμη, την γνώμη του «ειδικού» για μια πιο επιστημονική και πιο τεκμηριωμένη άποψη στο θέμα που μας απασχολεί.

• ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΕΝΑΣ ΞΕΝΟΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΟΥ;

Ο επιστήμονας ψυχολόγος βρίσκεται εκεί όταν τον έχουμε ανάγκη χωρίς να μειώνεται η δική μας γνώμη και άποψη. Δεν έχει απαντήσεις για όλα τα θέματα απλά έχει εκπαιδευτεί να κάνει τον πελάτη να βλέπει και την άλλη όψη του νομίσματος, να τον στηρίζει όταν είναι ευάλωτος και να τον διευκολύνει στο να πάρει μόνος του τις αποφάσεις για την ζωή του. Σε καμία περίπτωση δεν αποφασίζει για εκείνον/ην.

• ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΟΤΙ ΑΝ ΘΑ ΠΑΩ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΨΥΧΟΛΟΓΟ ΘΑ ΜΕ ΚΡΙΝΕΙ ΄Η ΘΑ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕΙ ΓΙ’ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΝΑ ΤΟΥ ΠΩ.

Ο ψυχολόγος δεν έχει το ρόλο του ηθικολόγου ούτε του κριτή της ζωής και των πράξεων του άλλου. Δεν βάζει «ταμπέλες» και ο ρόλος του δεν είναι να παρουσιάσει την τέλεια προσωπικότητα και την άψογη ζωή αλλά να αποδεχτεί και να βοηθήσει το άτομο που έχει απέναντι του να βρει τον εαυτό του και τις λύσεις στα προβλήματα που το απασχολούν.

• ΜΕ ΤΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ Ο ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ;

Υπάρχουν πια ψυχολόγοι που είναι εξειδικευμένοι και έχουν εκπαίδευση και εμπειρία σε ειδικές κατηγορίες. Καλό είναι στο πρώτο τηλεφώνημα να αναφέρετε το θέμα για το οποίο προτίθεστε να επισκεφτείτε ψυχολόγο και να ρωτήσετε αν μπορεί να αναλάβει την περίπτωση σας. Ωστόσο η θεματολογία μπορεί να περιλαμβάνει περιστατικά διαζυγίου, διαχείρισης κρίσεων, εξαρτήσεις, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού, ζητήματα ταυτότητας φύλου, ομαδική ψυχοθεραπεία, μαθησιακές δυσκολίες κ.ά.

• ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΩ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ;

Κάθε επαγγελματίας ψυχολόγος, ο οποίος διασφαλίζει το όνομα και το επάγγελμα του με τις πιστοποιημένες γνώσεις του, την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του, το κύρος και τον επαγγελματισμό του διαφυλάσσει το επάγγελμα του στο ακέραιο και δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να μεταφέρει τα λεγόμενα σας. Αν όμως διαπιστώσετε ότι κάποιος επαγγελματίας λειτουργεί αντιδεοντολογικά υπάρχει τρόπος καταγγελίας του στον Πανελλήνιο Ψυχολογικό Σύλλογο.

• ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΟΥ ΕΧΩ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ;

Το να υπάρχουν πολύ καλοί φίλοι στις μέρες μας είναι ότι καλύτερο μπορεί να τύχει σε κάποιον. Ωστόσο το ένα δεν αναιρεί τον άλλο. Οι φίλοι μας μπορεί να έχουν όλη την καλή διάθεση να μας βοηθήσουν αλλά πολλές φορές δεν ξέρουν τον τρόπο ή νιώθουμε ότι στο συγκεκριμένο πρόβλημα μας δεν μας καταλαβαίνουν. Ο ψυχολόγος βρίσκεται εκεί σαν τρίτο και αντικειμενικό πρόσωπο που θα δει τα πράγματα από μια άλλη σκοπιά από αυτήν που τα βλέπουμε εμείς που βιώνουμε το πρόβλημα.

• ΤΟ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΩ «ΕΙΔΙΚΟ» ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΟΤΙ ΕΧΩ ΤΡΕΛΑΘΕΙ. ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ;

Σε καμία περίπτωση. Ο ψυχολόγος δεν χορηγεί φάρμακα και δεν δέχεται μόνο περιστατικά παθολογικών καταστάσεων. Ο ψυχολόγος είναι εκεί για οποιοδήποτε μικρό ή μεγάλο θέμα μας απασχολεί και προσπαθεί να «εκπαιδεύσει» τον άνθρωπο που έχει απέναντι του να διαχειριστεί με ένα πιο ορθολογικό τρόπο το πρόβλημα που τον/την απασχολεί.

• ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΤΟΝ ΣΩΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΟΥ;

Καλό θα ήταν πάντα να ενημερωνόμαστε σχετικά με τον οποιοδήποτε επαγγελματία χρειαστούμε τη βοήθεια του. Δεν είναι ντροπή να μάθουμε για την πορεία του, τις γνώσεις του και την εμπειρία στο αντικείμενο. Επίσης αν κάποια στιγμή αισθανθούμε ότι δεν μας ταιριάζει αυτή η συνεργασία είμαστε ελεύθεροι να την διακόψουμε και να αναζητήσουμε σε άλλον επαγγελματία τη λύση.

• ΠΟΣΟ ΘΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΜΟΥ ΚΟΣΤΙΣΕΙ;

Οι σύγχρονες μορφές ψυχοθεραπείας τείνουν να είναι βραχείες με συχνότητα μια φορά την εβδομάδα και συνήθως ολοκληρώνονται σε 3-6 μήνες ανάλογα πάντα με το περιστατικό. Το κόστος της συνεδρίας το καθορίζει ο κάθε επαγγελματίας ξεχωριστά και καλό θα ήταν να ενημερωθείτε νωρίς γι’ αυτό.

• ΟΤΑΝ ΜΕ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΦΤΑΝΩ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ Ή ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΕΙΔΙΚΟ;

«Καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις». Μη διστάζετε να επικοινωνήσετε με κάποιο ψυχολόγο μόλις αντιληφθείτε την ύπαρξη κάποιου θέματος που μπορεί να σας δημιουργεί δυσλειτουργίες στην καθημερινότητα σας.

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

diazygio_590_2013_5_14_9_24_3_b.jpg ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ - Είναι προφανές ότι ένα διαζύγιο μέσα σε μια οικογένεια αποτελεί μια κατάσταση η οποία πολλές φορές εγείρει συναισθηματικές αντιδράσεις και καταστάσεις δύσκολες τόσο ανάμεσα στα ενήλικα μέλη μιας οικογένειας αλλά ακόμη περισσότερα ανάμεσα στα παιδιά. Τα παιδιά ακόμη και αν πρόκειται για εφήβους πολλές φορές αισθάνονται υπεύθυνα για το διαζύγιο και τα προβλήματα των γονιών […]
ser2.jpg ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ - Η συμμετοχή σε υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής, όπως αυτές που προάγει το FEEL GOOD Sports δίνει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να αποκομίσουν πολλαπλά οφέλη τόσο σε σωματικό και κοινωνικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Για τον όρο αναψυχή έχουν δοθεί διάφοροι ορισμοί. Σημαντικό στοιχείο που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι αυτό που θεωρείται αναψυχή για ένα […]
ψυχολόγο Γιατί να επισκεφτώ ψυχολόγο; - Δεν είναι λίγες οι φορές που σκεφτόμαστε ή θέλουμε να επισκεφτούμε έναν ειδικό προκειμένου να συζητήσουμε ή να πάρουμε απαντήσεις σε θέματα που μας απασχολούν αλλά διστάζουμε, γιατί έχουμε ακούσει διάφορες συζητήσεις και σχόλια για ανθρώπους που επισκέπτονται κάποιον ψυχολόγο. Παρακάτω παρατίθενται ενδεικτικά κάποια ερωτήματα που μπορεί να μας έχουν απασχολήσει, ωστόσο, οι απαντήσεις μπορεί […]
pos-i-askisi-veltionei-tin-katathlipsi.jpg Η φυσική άσκηση ως μέσο θεραπείας της κατάθλιψης - Τα τελευταία χρόνια έχει μπει ολοένα και με πιο αυξανόμενο ρυθμό στη ζωή μας ο όρος “κατάθλιψη”, τα συμπτώματα και οι συνέπειες της. Από την Ευφροσύνη Πατσού, ψυχολόγο. Τόσο η σκληρή καθημερινότητα όσο και η οικονομική κρίση έχουν κάνει τον καθένα από εμάς να έχει να διηγηθεί μια προσωπική ιστορία αναφορικά με την κατάθλιψη που […]
e7ef4c36-a2cb-43e8-8c6c-81eb0f3a5170-1.jpg Μαμά δεν θέλω το αδερφάκι μου! - Ο ερχομός ενός μωρού φέρνει στην οικογένεια τεράστιες αλλαγές. Πόσο μάλλον για το ήδη υπάρχον μεγαλύτερο παιδί. Η ψυχολόγος Ευφροσύνη Πατσού μας εξηγεί πώς θα αντιμετωπίσουμε καλύτερα την κατάσταση αυτή. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπου το μεγαλύτερο παιδί αποζητά εναγωνίως ένα αδερφάκι και θα βιώσει πολύ ευχάριστα την αλλαγή. Ωστόσο τα περισσότερα παιδιά αισθάνονται έντονα […]