οφθαλμολογικός έλεγχος

Γιατί είναι αναγκαίος ο συχνός οφθαλμολογικός έλεγχος

ΜΙΝΤΖΗΡΑΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

29 Μαρτίου, 2016

Πολλές φορές υπάρχει η αντίληψη ότι αν βλέπουμε καλά – με ή χωρίς γυαλιά – σημαίνει ότι τα μάτια μας είναι υγιή και δεν υπάρχει κανένας λόγος να επισκεφθούμε τον οφθαλμίατρο. Η αλήθεια είναι ότι η μέτρηση των γυαλιών μας είναι μόνο ένα μικρό μέρος της οφθαλμολογικής εξέτασης, καθώς υπάρχουν πολλές παθήσεις οι οποίες δεν εκδηλώνονται, τουλάχιστον στην αρχή τους, με μείωση της όρασης. Έτσι λοιπόν είναι επιβεβλημένο να επισκεπτόμαστε σε τακτική βάση τον οφθαλμίατρο για τον έλεγχο της όρασής μας, με ή χωρίς γυαλιά, καθώς και για έναν γενικότερο έλεγχο των οφθαλμών.

Μια οφθαλμολογική εξέταση για να θεωρείται πλήρης πρέπει να περιλαμβάνει τα παρακάτω:

1. Ανασκόπηση του προσωπικού και οικογενειακού ιστορικού της υγείας μας και οποιοδήποτε ιστορικό των προβλημάτων των ματιών.

2. Αξιολόγηση της μακρινής και κοντινής όρασης με κάθε μάτι χωριστά. Έλεγχος για την παρουσία μυωπίας , υπερμετρωπίας , αστιγματισμού και πρεσβυωπίας.

3. Αξιολόγηση της ικανότητας των ματιών να εργάζονται συντονισμένα – έλεγχος για στραβισμό.

4.Έλεγχος πίεσης του ματιού και εξέταση του οπτικού νεύρου για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο γλαυκώματος.

5. Εξέταση του εσωτερικού των ματιών (βυθοσκόπηση) για να αποκλειστούν άλλα προβλήματα στα μάτια , όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Μόνο με τακτικό ολοκληρωμένο οφθαλμολογικό έλεγχο θα προλάβουμε καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν ανεπανόρθωτα την όρασή μας.

Από τον Οφθαλμίατρο Διονύσιο Μίντζηρα

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

images-34.jpg ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΞΗΡΟΥ ΟΦΘΑΛΜΟΥ (ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑ) - Το σύνδρομο ξηρού οφθαλμού προκαλείται από τη χρόνια έλλειψη επαρκούς λίπανσης και υγρασίας στην επιφάνεια του ματιού.Οι συνέπειές του κυμαίνονται από ήπιο αλλά σταθερό ερεθισμό έως φλεγμονή του πρόσθιου ημιμορίου του οφθαλμού.Επίμονη ξηρότητα, φαγούρα, κόκκινα μάτια και ένα αίσθημα καύσου είναι κοινά συμπτώματα της ξηροφθαλμίας. Ο οφθαλμίατρος μπορεί να μετρήσει την ποσότητα των δακρύων. Μία […]
οφθαλμολογικός έλεγχος Γιατί είναι αναγκαίος ο συχνός οφθαλμολογικός έλεγχος - Πολλές φορές υπάρχει η αντίληψη ότι αν βλέπουμε καλά – με ή χωρίς γυαλιά – σημαίνει ότι τα μάτια μας είναι υγιή και δεν υπάρχει κανένας λόγος να επισκεφθούμε τον οφθαλμίατρο. Η αλήθεια είναι ότι η μέτρηση των γυαλιών μας είναι μόνο ένα μικρό μέρος της οφθαλμολογικής εξέτασης, καθώς υπάρχουν πολλές παθήσεις οι οποίες δεν […]