leuki_993614487.jpg

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΗ

ΤΖΕΡΜΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

10 Οκτωβρίου, 2016

Η λεύκη είναι μία δερματική πάθηση που προκαλεί τον αποχρωματισμό του δέρματος. Λευκές κηλίδες μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος, με σοβαρές επιπτώσεις για την ψυχολογία και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Η πλέον ενδεδειγμένη θεραπεία είναι η φωτοθεραπεία με στενού φάσματος ακτινοβολία Β (NB-UVB)

Η μελανίνη είναι η χρωστική ουσία που χαρίζει στο δέρμα το χαρακτηριστικό χρώμα του. Η λεύκη προκαλείται από την απώλεια αυτής της χρωστικής ουσίας, εξαιτίας της καταστροφής των μελανοκυττάρων που την παράγουν. Η πάθηση δεν είναι ούτε μεταδοτική, ούτε απειλητική για τη ζωή των ασθενών. Εμφανίζεται συνήθως πριν την ηλικία των 20 ετών, με την ίδια συχνότητα στους άντρες και τις γυναίκες, δείχνοντας ωστόσο μια προτίμηση στις πιο σκουρόχρωμες επιδερμίδες. Πλήττει το 0,5 με 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή περίπου 65 εκατομμύρια ανθρώπους.

Αιτίες και συμπτώματα

Η ακριβής αιτία καταστροφής των μελανοκυττάρων δεν είναι γνωστή. Υπάρχουν αρκετά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η νόσος μπορεί να είναι κληρονομική. Έχει υπολογιστεί ότι το 30% των ασθενών με λεύκη έχει ένα οικογενειακό μέλος που πάσχει επίσης από τη νόσο. Οι ασθενείς κληρονομούν τρία γονίδια που τους καθιστούν πιο επιρρεπείς στον αποχρωματισμό του δέρματός τους.

Η λεύκη όμως μπορεί να οφείλεται και σε κάποια διαταραχή που κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα να στρέφεται ενάντια στα δικά του κύτταρα (τα μελανοκύτταρα εν προκειμένω).  Συχνά μάλιστα, η πάθηση συνυπάρχει με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως θυρεοειδίτιδα Χασιμότο και γυροειδή αλωπεκία.

Ορισμένοι ασθενείς ωστόσο αναφέρουν ότι πριν την εκδήλωση της νόσου, είχε προηγηθεί ένα ιδιαίτερα στρεσογόνο συμβάν ή έκθεση σε χημικές ουσίες ή κάποιο σοβαρό ηλιακό έγκαυμα.

Η λεύκη εκδηλώνεται με:

 • αποχρωματισμό του δέρματος
 • πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών, των βλεφαρίδων, των φρυδιών και των γενιών (συχνά πριν την ηλικία των 35 ετών)
 • απώλεια χρώματος στους ιστούς στην εσωτερική πλευρά του στόματος και της μύτης
 • απώλεια χρώματος στον αμφιβληστροειδή χιτώνα των ματιών
 • αποχρωματισμένες περιοχές γύρω από τις μασχάλες, τον ομφαλό, τα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό.

Αναλόγως τον τύπο της λεύκης, οι αποχρωματισμένες κηλίδες μπορεί να καλύπτουν:

 • Πολλές περιοχές του σώματος. Πρόκειται για τον πιο κοινό τύπο λεύκης, που αποκαλείται γενικευμένη λεύκη. Οι αποχρωματισμένες κηλίδες προοδεύουν παρόμοια στις δύο πλευρές του σώματος, παρουσιάζοντας συμμετρικές βλάβες.
 • Μόνο μία πλευρά του σώματος. Η λεγόμενη τμηματική λεύκη τείνει να εμφανίζεται σε νεότερη ηλικία, προοδεύει για ένα ή δύο χρόνια και μετά σταματάει να εξελίσσεται.
 • Μόνο ένα ή λίγα σημεία του σώματος. Ο τύπος αυτός χαρακτηρίζεται εντοπισμένη λεύκη.
 • Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η εξέλιξη της νόσου. Ορισμένες φορές, οι κηλίδες σταματάνε να επεκτείνονται χωρίς θεραπεία. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ωστόσο, η απώλεια της χρωστικής ουσίας επεκτείνεται και καλύπτει τη μεγαλύτερη επιφάνεια του δέρματος. Σπανίως το δέρμα επαναχρωματίζεται μόνο του.

Επιλογές θεραπείας

Η διάγνωση της λεύκης γίνεται με την κλινική εξέταση, τη λήψη ιατρικού ιστορικού και τις εργαστηριακές εξετάσεις. Στόχος όλων των θεραπειών είναι ο επαναχρωματισμός των αποχρωματισμένων περιοχών, με τις εξής επιλογές:

 • Κρέμες για τη φλεγμονή: Τα τοπικά κορτικοστεροειδή συμβάλλουν στον επαναχρωματισμό του δέρματος, ειδικά αν η χρήση τους ξεκινήσει εγκαίρως. Οι κρέμες αυτές είναι αποτελεσματικές, όμως έχουν παρενέργειες, όπως λέπτυνση του δέρματος ή εμφάνιση ρωγμών στην επιδερμίδα.
 • Μία μορφή της βιταμίνης D: Η καλσιποτριένη μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά σε συνδυασμό με κορτικοστεροειδή ή υπεριώδη ακτινοβολία. Πιθανές παρενέργειες είναι η ξηροδερμία, το εξάνθημα και ο κνησμός.
 • Φάρμακα που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα: Αλοιφές που περιέχουν αναστολείς της καλσινευρίνης (τακρόλιμους και πιμεκρόλιμους), είναι αποτελεσματικές για τους ασθενείς που παρουσιάζουν μικρές περιοχές αποχρωματισμού, ειδικά στο πρόσωπο και τον λαιμό. Η θεραπεία αύτη έχει μικρότερες παρενέργειες από την εφαρμογή κορτικοστεροειδών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με υπεριώδη ακτινοβολία Β (UVB).
 • Φωτοχημειοθεραπεία: Η θεραπεία αυτή συνδυάζει τη χρήση ενός φαρμάκου (ψωραλένιο) με τη φωτοθεραπεία. Το ψωραλένιο λαμβάνεται είτε από το στόμα, είτε αλείφεται στην περιοχή των βλαβών, και στη συνέχεια εφαρμόζεται φωτοθεραπεία με υπεριώδη ακτινοβολία Α και Β (UVA και UVB). Επειδή το φάρμακο καθιστά το δέρμα πιο ευαίσθητο στο φως, η επιδερμίδα μπορεί να αποκτήσει μία ροζ απόχρωση. Καθώς όμως το δέρμα επουλώνεται, αποκαθίσταται η φυσιολογική του απόχρωση. Συστήνεται επανάληψη της θεραπείας 3 φορές τη βδομάδα για διάστημα 6 έως 12 μηνών. Στις πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνονται το ηλιακό έγκαυμα, το αίσθημα κνησμού, η εκδήλωση φλυκταινών, η υπερμελάγχρωση του δέρματος και ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καταρράκτη και καρκίνου του δέρματος.
 • Φωτοθεραπεία με στενού φάσματος υπεριώδη ακτινοβολία Β (NB-UVB): Πρόκειται για την πιο φυσική, ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία αντιμετώπισης της λεύκης, ειδικά όταν αυτή πλήττει μεγαλύτερη του 20% της επιφάνειας του δέρματος. Χαρακτηρίζεται μάλιστα από πολλούς ως ο “χρυσός κανόνας” (gold standard) για την αντιμετώπιση της ασθένειας, ενώ συστήνεται και ως η πιο αποτελεσματική θεραπεία σύμφωνα με τις πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση της λεύκης που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας. Για τη θεραπεία χρησιμοποιείται το μήκος κύματος φωτός 308nm ή 311nm ή 312nm, που αποδεδειγμένα διεγείρει τα μελανοκύτταρα να παράγουν μελανίνη χωρίς παρενέργειες για τους γύρω ιστούς. Η θεραπεία δρα από τα εξωτερικά όρια προς το εσωτερικό της κάθε κηλίδας, μέχρι αυτή να επαναχρωματιστεί πλήρως. Την ίδια στιγμή, έχει διαπιστωθεί ότι η φωτοθεραπεία έχει κατασταλτική δράση για το ανοσοποιητικό σύστημα, επομένως είναι πιθανό να εμποδίσει και την εμφάνιση νέων κηλίδων. Συστήνεται επανάληψη της θεραπείας 2-3 φορές τη βδομάδα για ελάχιστο διάστημα τριών μηνών. Η κατάσταση του ασθενούς επαναξιολογείται κάθε μήνα και καθορίζεται το πλάνο για τη συνέχιση της θεραπείας, που μπορεί να χρειαστεί να συνεχιστεί ακόμα και για εννέα μήνες ή περισσότερο.
 • Αποχρωματισμός του υπόλοιπου υγιούς δέρματος: Αυτή μπορεί να είναι μία επιλογή στις περιπτώσεις όπου η λεύκη έχει επεκταθεί σχεδόν σε όλο το σώμα και οι υπόλοιπες θεραπείες δεν φέρνουν αποτέλεσμα. Η φαρμακευτική ουσία μονοβενζόνη εφαρμόζεται στις μη-επηρεασμένες περιοχές, οι οποίες αρχίζουν σταδιακά να αποχρωματίζονται. Η θεραπεία εφαρμόζεται δύο φορές τη μέρα για διάστημα τουλάχιστον εννέα μηνών. Θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με άλλα άτομα για τουλάχιστον δύο ώρες μετά την εφαρμογή της αλοιφής, έτσι ώστε να μην μεταδοθεί σε αυτά. Στις παρενέργειες περιλαμβάνονται οι κοκκινίλες, τα οιδήματα, ο κνησμός και η ξηροδερμία. Ο αποχρωματισμός είναι μόνιμος και το δέρμα γίνεται εφεξής υπερευαίσθητο στο φως του ήλιου.
 • Από τον Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο Dr. Χριστόφορο Τζερμιά.

 

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

leuki_993614487.jpg ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΗ - Η λεύκη είναι μία δερματική πάθηση που προκαλεί τον αποχρωματισμό του δέρματος. Λευκές κηλίδες μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος, με σοβαρές επιπτώσεις για την ψυχολογία και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Η πλέον ενδεδειγμένη θεραπεία είναι η φωτοθεραπεία με στενού φάσματος ακτινοβολία Β (NB-UVB) Η μελανίνη είναι η χρωστική ουσία που χαρίζει […]
acn1.jpg ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ Η ΑΚΜΗ ΣΤΙΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ; - Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι η ακμή είναι αποκλειστικό πρόβλημα της εφηβείας. Ωστόσο, η ακμή μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας μετά την εφηβεία, ακόμα και μετά την ηλικία των 25 ετών, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή στην περίοδο της εμμηνόπαυσης. Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, το 50% των γυναικών εμφανίζουν εξάρσεις της […]
kid-with-lice.jpg Ψείρες των παιδιών - Μία μεγάλη ενόχληση για τα παιδιά, ένας μικρός εφιάλτης για τους γονείς. Απαλλάξτε τα παιδιά σας από τις ψείρες Ο λόγος για τις ψείρες, αυτά τα παρασιτικά έντομα που βρίσκουν φωλιά στα κεφαλάκια των ανυποψίαστων μικρών και μεταπηδούν από το ένα στο άλλο. Ο κίνδυνος ελλοχεύει όλον τον χρόνο, αφού οι ψείρες διαδίδονται σε όλες […]
Λαγού Άννα ΕΠΙΧΕΙΛΙΟΣ ΕΡΠΗΣ: Ο ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟΣ ΙΟΣ - Ο επιχείλιος έρπης αποτελεί μια αρκετά κοινή λοίμωξη και παρόλο που συχνότερα εμφανίζεται στα χείλη, από όπου αντλεί και την ονομασία του, μπορεί να παρουσιαστεί και γύρω από αυτά ή εντός της στοματικής κοιλότητας. Εμφανίζεται ως φουσκάλα με υγρό στην εξωτερική πλευρά των χειλέων ή στην περιστοματική περιοχή και κατόπιν “σπάει” δημιουργώντας μια μικρή πληγή. […]
loops.png Κονδυλώματα Γιατί κόλλησα αφού έγινε χρήση προφυλακτικού; - Η πιο αποτελεσματική μέθοδος προστασίας για την αποφυγή έκθεσης στον κίνδυνο των δερματικών κονδυλωμάτων είναι η πλήρης αποχή του ατόμου από τις ερωτικές επαφές. Ωστόσο αυτή η μέθοδος είναι αδύνατον να εφαρμοστεί. Ο ιδανικότερος τρόπος προστασίας απέναντι στα δερματικά κονδυλώματα είναι ο καθένας να τηρεί ορισμένες απλές πρακτικές στην καθημερινότητά του. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει […]
images-19.jpg Θεραπεια Κονδυλωματων: Στο σπίτι ή στο δερματολογικό ιατρείο; - Οι θεραπείες εξάλειψης των κονδυλωμάτων, χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Στις θεραπείες οι οποίες εφαρμόζονται στο σπίτι, απ’ την ίδια ή τον ίδιο τον πάσχοντα Στις θεραπείες που εφαρμόζονται σε ένα δερματολογικό ιατρείο Θεραπεία κονδυλωμάτων στο σπίτι Στην πρώτη κατηγορία, περιλαμβάνονται φαρμακευτικές ουσίες με μορφή κρέμας, αλοιφής ή λοσιόν που περιέχουν την αντιμιτωτική ουσία ποδοφυλλοτοξίνη, την […]
625_8b061bc3-3848-40a2-1879-0070f46a1ace.png Δερματικοί σπίλοι (ελιές): Πρώτη φορά στην Ελλάδα ολόσωμη προληπτική εξέταση - Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εφαρμόζεται η αυτοματοποιημένη ολόσωμη χαρτογράφηση δέρματος IQ Body Scanner Mapping, που αποτελεί το νέο και ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης για τον δερματικό καρκίνο. Η μέθοδος IQ Body Scanner Mapping σε συνδυασμό με την ψηφιακή δερματοσκόπηση είναι αδιαμφισβήτητα η πιο αξιόπιστη μέθοδος για την ολοκληρωμένη συστηματική παρακολούθηση ασθενών που διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης […]
ginekia-tatouaz-ediva-gr_.jpg Το 50% των ατόμων που έχουν κάνει τατουάζ το έχουν μετανιώσει, ενώ το 30% των ατόμων θέλουν να το αφαιρέσουν.Πως αφαιρείται; - Τα τατουάζ, πολύ δημοφιλή από την παλαιολιθική εποχή, γίνονται συνήθως για διακοσμητικούς σκοπούς, μπορούν όμως να είναι αποτέλεσμα τραυματισμού ή ακόμα και μιας ιατρικής επέμβασης. Ανεξάρτητα από τον τρόπο που έγιναν και από τη δημοτικότητά τους, είναι επίσης δημοφιλής η ανάγκη να αφαιρεθούν για αισθητικούς, προσωπικούς, κοινωνικούς και επαγγελματικούς κυρίως λόγους. Σε άλλες περιπτώσεις η […]
προφυλακτικό Χρησιμοποιείτε προφυλακτικό στο σεξ; Είναι απαραίτητο αλλά δεν αρκεί! - Εάν χρησιμοποιείτε προφυλακτικό σε κάθε σεξουαλική σας συνεύρεση και πιστεύετε ότι με αυτόν τον τρόπο είστε 100% προφυλαγμένοι απέναντι στα αφροδίσια νοσήματα, δυστυχώς απατάστε. Αυτή η διαδεδομένη λανθασμένη πεποίθηση ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για τη μετάδοση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, με τα δερματικά κονδυλώματα να θεωρούνται πλέον «σιωπηλή επιδημία». Παρά το γεγονός ότι το προφυλακτικό […]
thumbnail-16.jpg Τα κονδυλώματα δεν αποτελούν απαραίτητα σημάδι απιστίας - Όταν σε μία μονογαμική σχέση εμφανιστεί κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, τότε ο φόβος της απιστίας επιβεβαιώνεται. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει στην περίπτωση των κονδυλωμάτων, που αποτελούν και το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, καθώς προσβάλλει ένα στα δύο άτομα σε ενεργή σεξουαλική ζωή. Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), στον οποίο οφείλονται τα δερματικά κονδυλώματα, είναι […]
hairlossbrush.jpeg Η τριχόπτωση απο τη νεογνική μέχρι τη νεανική ηλικία! - Η  απώλεια των μαλλιών στα βρέφη, τα παιδιά, τους εφήβους και τα άτομα νεαρής ηλικίας είναι ένα εντελώς διαφορετικό πρόβλημα από εκείνο που συναντάται στους ενήλικες. Τα αίτια είναι πολυάριθμα, η συσχέτιση με γενετική διαταραχή πολύ μεγαλύτερη, ενώ η θεραπεία καθώς και η πρόγνωση διαφοροποιούνται σε σχέση με την αλωπεκία των ενηλίκων. Η εκτίμηση ενός […]
peripoiimena-mallia.jpg Ο ρόλος της διατροφής για την υγεία των μαλλιών - Η θερμιδική υστέρηση ή ανεπάρκεια διαφόρων συστατικών, η οποία προκαλείται από εκ γενετής ανωμαλίες ή μειωμένη πρόσληψη, μπορεί να οδηγήσει σε δομικές διαταραχές της τρίχας, αλλαγές ως προς τη χρώση, ή τριχόπτωση. Τα κύτταρα των τριχοθυλακίων εμφανίζουν υψηλή κινητικότητα. Ο ενεργός μεταβολισμός τους απαιτεί την καλή παροχή θρεπτικών ουσιών και θερμίδων. Η θερμιδική υστέρηση ή […]
doc-20150429_-1241081_-_.jpg Όταν γίνεται έγκαιρη διάγνωση, το μελάνωμα είναι ιάσιμο στο 90-95% των περιπτώσεων. - Το μελάνωμα αποτελεί το χειρότερο τύπο καρκίνου του δέρματος. Το καλό είναι όμως ότι το δέρμα μας «προειδοποιεί» εμφανίζοντας σημάδια για τον ενδεχόμενο κίνδυνο. Με την έγκαιρη διάγνωση το μελάνωμα είναι ιάσιμο στο 90-95% των περιπτώσεων. Το Τμήμα Σπίλων και Μελανώματος που λειτουργεί στο Δερματολογικό Κέντρο I.Q. της Αθήνας περιλαμβάνει ομάδα εξειδικευμένων ιατρών και προσωπικού (Δερματολόγοι, Χειρουργοί, […]
epimoni-akmi-kai-pws-tha-tin-katapolemisete.jpg Για ποιους λόγους επιμένει η ακμή ακόμη και στις ενήλικες γυναίκες - Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι η ακμή είναι αποκλειστικό πρόβλημα της εφηβείας. Ωστόσο, η ακμή μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας μετά την εφηβεία, ακόμα και μετά την ηλικία των 25 ετών, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή στην περίοδο της εμμηνόπαυσης. Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, το 50% των γυναικών εμφανίζουν εξάρσεις της […]
--featured.jpg Γιατί οι γυναίκες δεν αντιμετωπίζουν εγκαίρως την τριχόπτωση; - Δεν αποτελεί είδηση ότι οι γυναίκες υποφέρουν από τριχόπτωση. Παρότι η αραίωση των μαλλιών είναι συνδεδεμένη ως εικόνα με τους άνδρες της μέσης ηλικίας, στην πραγματικότητα το αδυνάτισμα των τριχοθυλακίων, η τριχόπτωση και τελικά η αραίωση ταλαιπωρεί σχεδόν και το ίδιο ποσοστό γυναικών. Σε πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στην Αμερική, διαπιστώθηκε ότι σχεδόν το 40% […]
tattoo.jpg Κάνατε τατουάζ, αλλά το μετανιώσατε! Αφαιρείται? - Το 50% των ατόμων που έχουν κάνει τατουάζ το έχουν μετανιώσει, ενώ το 30% των ατόμων θέλουν να το αφαιρέσουν. Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε Τα τατουάζ, πολύ δημοφιλή από την παλαιολιθική εποχή, γίνονται συνήθως για διακοσμητικούς σκοπούς, μπορούν όμως να είναι αποτέλεσμα τραυματισμού ή ακόμα και μιας ιατρικής επέμβασης. Ανεξάρτητα από τον τρόπο που […]
trixoptosi-mithoi.jpg 27 ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ! - Το ξύρισμα δυναμώνει τα μαλλιά; Κατηγορηματικά ΟΧΙ. Το ζωντανό κομμάτι της τρίχας – ο θύλακας της- που καθορίζει την ανάπτυξη ευρίσκεται κάτω από το δέρμα, παίρνει δε όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.  Η τρίχα μεγαλώνει από μέσα προς τα έξω. Η ίδια η τρίχα δεν περιέχει ζωντανά συστατικά. Κόβοντας την […]
vitiligo.jpg ΦΩΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ: Η ΠΛΕΟΝ ΑΣΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΗ - Η φωτοθεραπεία με στενού φάσματος υπεριώδη ακτινοβολία B αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση της ενεργής ή γενικευμένης λεύκης, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας, ενώ η συσκευή εστιασμένης φωτοθεραπείας Excimer Light, που εκπέμπει φως στα 308nm της υπεριώδους ακτινοβολίας Β, αποδεικνύεται η καταλληλότερη θεραπεία για την εντοπισμένη μορφή της […]
--featured.jpg ΠΑΝΑΔΕΣ! - Οι πανάδες (στην ιατρική ορολογία = Μέλασμα) είναι βλάβες του δέρματος μεγαλύτερης έκτασης και πιο ανοιχτόχρωμες σε σχέση με τις κηλίδες, με ασαφή συνήθως όρια και καφέ ή καφε-κίτρινη χροιά. Πανάδες – Μέλασμα- Xλόασμα Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι επιδερμικές (όχι βαθιές) βλάβες, και οφείλονται στην αύξηση της μελανίνης και την δράση συγκεκριμένων ενζύμων. Λόγοι που […]
-featured-articles.jpg ΜΥΚΗΤΕΣ - Ήλιος, ζέστη, ιδρώτας… το αγαπημένο τρίπτυχο όχι μόνο για εσάς, αλλά και για τους μύκητες που αγαπούν το καλοκαίρι όσο καμία άλλη εποχή του χρόνου. Πώς να αποφύγετε τους ανεπιθύμητους «φίλους προσκολλήσεως» στις διακοπές Το υγρό και ζεστό περιβάλλον τους προσελκύει, κάνοντάς τους να αναζητούν ένα ανθρώπινο σώμα για να φωλιάσουν. Διαβάστε όλα όσα πρέπει […]
therapeia_kondylomaton.jpeg ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ - Ο ιός αυτός προκαλεί τον ταχύ πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται καλοήθη εξογκώματα που είναι περισσότερο ενοχλητικά παρά επικίνδυνα, αλλά τα οποία είναι ιδιαίτερα μεταδοτικά. Τα Οξυτενή Κονδυλώματα, όπως είναι η τυπική ονομασία των κονδυλωμάτων, μεταδίδονται κυρίως με την σεξουαλική επαφή. Διαφορετικά στελέχη, του ιού HPV, προκαλούν τις μυρμηκίες σε διάφορα […]
----------------------------------featured-5.jpg Ανανέωση προσώπου - Μια ιστορία παλιά όσο και ο άνθρωπος. Το φυσικό κάλλος, η ομορφιά, αποτελεί μείζον και διαχρονικό θέμα από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Ο Αριστοτέλης έλεγε για την εξωτερική ομορφιά του ανθρώπου, ότι αποτελεί το σημαντικότερο προσόν, πολύ σπουδαιότερο και από την καλύτερη συστατική επιστολή. Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι μία ωραία εμφάνιση, όχι μόνο […]
ατοπική δερματίτιδα Το fast food «θρέφει» την ατοπική δερματίτιδα - Έναν λόγο παραπάνω έδωσαν στους γονείς οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Όκλαντ για να κρατάνε τα παιδιά τους μακριά από το πρόχειρο και ετοιματζίδικο φαγητό. Όπως έδειξε η έρευνά τους, το περιβόητο fast food αποτελεί τροφή όχι για το στομάχι, αλλά για τις… αλλεργίες, όπως την ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα), το άσθμα και τη ρινίτιδα. […]
-------------------------------------featured-post.jpg Η λεύκη επηρεάζει ακόμα και τη σεξουαλική ζωή - Άμεσο αντίκτυπο έχει η λεύκη στην ποιότητα ζωής των ασθενών, όπως προκύπτει από νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «JAMA Dermatology». Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1.540 ασθενείς με μέσο όρο ηλικίας τα 43 χρόνια, έριξε φως ακόμα και στις επιπτώσεις που έχει η νόσος στη σεξουαλική τους ζωή. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να […]
--featured.jpg Εσένα, τι τρώνε τα μαλλιά σου; - Τα κύτταρα των τριχοθυλακίων εμφανίζουν υψηλή κινητικότητα. Ο ενεργός μεταβολισμός τους απαιτεί την καλή παροχή θρεπτικών ουσιών και θερμίδων. Η θερμιδική υστέρηση ή ανεπάρκεια διαφόρων συστατικών, όπως οι πρωτεΐνες, τα ανόργανα άλατα, τα απαραίτητα λιπαρά οξέα και οι βιταμίνες, η οποία προκαλείται από εκ γενετής ανωμαλίες ή μειωμένη πρόσληψη, μπορεί να οδηγήσει σε δομικές διαταραχές, […]
sand-feet-blue-favim-com-4624991.jpg Μύκητες Νυχιών (Ονυχομυκητίαση) - Οι μύκητες των νυχιών (ονυχομυκητίαση) είναι μία συνήθης διαταραχή των νυχιών που αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια για την επιτυχημένη θεραπεία. Η εξάπλωση της ονυχομυκητίασης εκτιμάται στο 2-8% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ένας αριθμός νοσημάτων μπορεί να επιφέρει αυξημένο κίνδυνο ονυχομυκητίασης, όπως ο διαβήτης, η περιφερική αγγειοπάθεια, o HIV, η ανοσοκαταστολή, η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η προχωρημένη ηλικία. […]
--featured.jpg Κονδυλώματα: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε - Τι είναι τα κονδυλώματα; Πώς μεταδίδονται; Τι πρέπει να κάνουμε αν κολλήσουμε; Ο δερματολόγος – αφροδισιολόγος Χριστόφορος Τζερμιάς απαντά στις πιο συχνές ερωτήσεις για τα κονδυλώματα.   1. Τι είναι τα οξυτενή ή δερματικά κονδυλώματα και πώς μεταδίδονται; Τα οξυτενή ή δερματικά κονδυλώματα είναι βλάβες οι οποίες εμφανίζονται στην γεννητική και περιγεννητική περιοχή και μεταδίδονται […]
hair_loss_2-original-7.jpg Τριχόπτωση: Διάγνωση και θεραπεία - Για την τριχοσκόπηση, τη νέα μέθοδο διάγνωσης των παθήσεων του τριχωτού της κεφαλής, γράφει ο Χριστόφορος Τζερμιάς, δερματολόγος – αφροδισιολόγος. Η τριχοσκόπηση είναι η δερματοσκόπηση των τριχών και του τριχωτού του κεφαλής με τη χρήση χειροκίνητου δερματοσκοπίου ή βιντεομικροσκοπίου πολωμένου φωτός. Θα πρέπει να παρατηρηθούν προσεχτικά η απώλεια θυλακικών στομίων, οι μικροφλύκταινες ή/και οι πολύδυμες […]
--------------------------------featured-article.jpg Αφαίρεση τατουάζ - Τα τατουάζ, πολύ δημοφιλή από την παλαιολιθική εποχή, γίνονται συνήθως για διακοσμητικούς σκοπούς, μπορούν όμως να είναι αποτέλεσμα τραυματισμού ή ακόμα και μιας ιατρικής επέμβασης. Ανεξάρτητα από τον τρόπο που έγιναν και από τη δημοτικότητά τους, είναι επίσης δημοφιλής η ανάγκη να αφαιρεθούν για αισθητικούς, προσωπικούς, κοινωνικούς και επαγγελματικούς κυρίως λόγους. Σε άλλες περιπτώσεις η […]