Fusion Urology: Στοχευµένες διαπερινεϊκές βιοψίες του προστάτη

ΛΕΝΤΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

4 Απριλίου, 2023

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί ένα διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια αποτελεί την πιο συχνή μορφή καρκίνου που διαγιγνώσκεται στους άνδρες. Για το λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία συνιστά σε όλους τους άνδρες, η εξέταση PSA να ξεκινά από τα 50 έτη τους και για όσους έχουν ήδη οικογενειακό ιστορικό, από τα 45. Η εύρεση ανεβασμένου PSA οδηγεί στη διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας προστάτη (MR προστάτη), η οποία αποκαλύπτει εάν υπάρχουν περιοχές στον προστάτη, οι οποίες είναι ύποπτες. Το επόμενο βήμα είναι η βιοψία προστάτη, ο μόνος τρόπος για να επιβεβαιωθεί ή να αποκλειστεί ο καρκίνος του προστάτη.

Ο Δρ Κωνσταντίνος Λεντάρης με τους έγκριτους συναδέλφους του, Δρ. Πέτρο Γεωργουλέα και Δρ. Ιωάννη Μπέη ίδρυσαν την Fusion Urology, ένα ιατρείο, όπου εφαρμόζεται αποκλειστικά η μέθοδος Fusion στις βιοψίες προστάτη και μάλιστα διαπερινεϊκά (διαμέσου του περινέου) και όχι διορθικά (διαμέσου του ορθού), ώστε να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα μολύνσεως λόγω του ακαθάρτου εντέρου.

Μέχρι σήμερα, ο κλασικός τρόπος με τον οποίο γίνονται οι βιοψίες προστάτη (σε ποσοστό άνω του 90%) είναι δια μέσω του ορθού, του ακάθαρτου δηλαδή τελευταίου τμήματος του εντέρου, κατά την οποία ο γιατρός λαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό βιοψιών “τυχαιοποιημένα” από διάφορα σημεία του προστάτη. Η μέθοδος αυτή ωστόσο, έχει αρκετά αυξημένο κίνδυνο για μόλυνση (γύρω στο 5-8%) ενώ ο κίνδυνος για σήψη, μια πολύ σοβαρή κι απειλητική για τη ζωή μόλυνση είναι περίπου στο 2%. Το πρόβλημα αυτό είναι ακόμα πιο έντονο στην Ελλάδα, λόγω των πολυανθεκτικών μικροβίων.

Για το λόγο αυτό, τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιούνται οι βιοψίες προστάτη. Πιο συγκεκριμένα, όλο και περισσότερα κέντρα εφαρμόζουν την διαπερινεϊκή βιοψία προστάτη, εγκαταλείποντας την παλιά μέθοδο με βιοψία, δια μέσω του εντέρου. Οι βιοψίες λαμβάνονται διαμέσου του περινέου, του δέρματος δηλαδή, που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το όσχεο και το οποίο μπορεί εύκολα να απολυμανθεί. Με τον τρόπο αυτό, σχεδόν εξανεμίζεται ο κίνδυνος μόλυνσης, ο οποίος υπολογίζεται μόλις σε 0,5%.

MyDoctors Lentaris keimenou 2

Μια άλλη καινοτομία, που έχει φέρει ριζική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι βιοψίες προστάτη, είναι η μαγνητική τομογραφία προστάτη και η δυνατότητα που αυτή μας δίνει, με τη χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού, να πάρουμε “στοχευμένες” βιοψίες, κατά τις οποίες κατευθύνουμε τη βελόνα ακριβώς πάνω στη βλάβη με ακρίβεια χιλιοστού. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα των βιοψιών, ότι δηλαδή δεν υπάρχει περίπτωση να μας ξεφύγει οτιδήποτε και ότι δεν θα χρειαστεί να επαναλάβουμε τη διαδικασία στο μέλλον.

Με τις στοχευμένες διαπερινεϊκές βιοψίες προστάτη επιτυγχάνουμε ακριβώς αυτά τα δυο χαρακτηριστικά, δηλαδή την ακρίβεια στη στόχευση και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου μόλυνσης και σήψης.

Η διαδικασία πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία, διαρκεί περίπου 20 λεπτά, χωρίς να απαιτείται ολική νάρκωση ή εισαγωγή σε κλινική για την πραγματοποίηση της βιοψίας. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης με τη χρήση εξελιγμένου εξοπλισμού αξιοποιείται η τεχνολογία Fusion (σύντηξη) με τον συνδυασμό των εικόνων του υπερήχου και της μαγνητικής τομογραφίας του προστάτη, επιτρέποντας έτσι στον γιατρό να εντοπίσει ακριβώς τις «ύποπτες» περιοχές και να λάβει δείγματα από εκείνα τα συγκεκριμένα σημεία. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η απόλυτη ακρίβεια μιας θετικής ή αρνητικής διάγνωσης.

MyDoctors Lentaris keimenou 1

Πλεονεκτήματα των στοχευμένων διαπερινεϊκών βιοψιών προστάτη:

  • Ελαχιστοποίηση του κινδύνου μόλυνσης.
  • Στόχευση “υπόπτων” περιοχών του προστάτη με ακρίβεια χιλιοστού.
  • Δυνατότητα για βιοψίες από περιοχές του προστάτη που θεωρούνται δύσκολα προσπελάσιμες με την κλασική μέθοδο, όπως το πρόσθιο τμήμα.
  • Ελαχιστοποίηση της ανάγκης για επαναληπτική βιοψία.
  • Καμία αιμορραγία από το έντερο.
  • Καμία αντένδειξη όταν συνυπάρχουν παθήσεις, όπως προστατίτιδα ή φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.
  • Πραγματοποίηση της εξέτασης με τοπική αναισθησία, χωρίς να απαιτείται ολική νάρκωση, αποφεύγοντας έτσι την ανάγκη εισαγωγής σε κλινική και μειώνοντας τα κόστη.

Η Βιοψία με τη μέθοδο Fusion αποτελεί βάσει στοιχείων, την κυρίαρχη τάση/μέθοδο στις βιοψίες προστάτη πανευρωπαϊκά.

Όλο και περισσότεροι γιατροί αναγνωρίζουν τα οφέλη που προκύπτουν από αυτήν, καθώς η σύντηξη των εικόνων της μαγνητικής και του υπερήχου σε πραγματικό χρόνο, επιτρέπει στον γιατρό να κατευθύνει τη βελόνα με ακρίβεια χιλιοστού στην επιθυμητή περιοχή, εξαλείφοντας την τυχαιότητα του δείγματος.

Η ομάδα της Fusion Urology δεν είναι απλά εξειδικευμένη στις Fusion Βιοψίες Προστάτη, αλλά τα μέλη της αποτελούν εκπαιδευτές άλλων γιατρών στη συγκεκριμένη μέθοδο.

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors Lentaris iatriki omada 2 Fusion Urology: Στοχευµένες διαπερινεϊκές βιοψίες του προστάτη - Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί ένα διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια αποτελεί την πιο συχνή μορφή καρκίνου που διαγιγνώσκεται στους άνδρες. Για το λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία συνιστά σε όλους τους άνδρες, η εξέταση PSA να ξεκινά από τα 50 έτη τους και για […]