4738.jpg

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: ¨ένοχο¨ το καθαρό περιβάλλον;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΞΙΑΡΧΟΣ

7 Οκτωβρίου, 2016

Μικρότερο κίνδυνο για ανάπτυξη φλεγμονωδών νόσων του εντέρου αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που εκτίθενται σε μικρόβια, όσοι δηλαδή μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον όπου δεν είναι όλα πεντακάθαρα και απολυμασμένα, όπως διαπίστωσε μια ανασκόπηση 29 μελετών η οποία πραγματοποιήθηκε από το Ιατρικό Κέντρο Montefiore, την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. Οι ερευνητές εντόπισαν διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με χαμηλή περιβαλλοντική υγιεινή οι οποίοι οδηγούν σε μικρότερο κίνδυνο για ανάπτυξη φλεγμονωδών νόσων του εντέρου. Ωστόσο, η εθνικότητα φάνηκε ότι επηρεάζει την ευαισθησία στην επίδραση αυτών των παραγόντων.

 «Ο όρος “Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου” χρησιμοποιείται για την περιγραφή μιας ομάδας φλεγμονωδών παθήσεων του παχέος και του λεπτού εντέρου, με κυριότερες τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα. Η νόσος του Crohn μπορεί να επηρεάσει όλο το πεπτικό σύστημα, από το στόμα έως τον πρωκτό, ενώ η ελκώδης κολίτιδα μόνο το παχύ έντερο.  Τα κύρια συμπτώματα των δύο αυτών νόσων είναι παρόμοια και περιλαμβάνουν πόνο, φούσκωμα ή κράμπες στην κοιλιακή χώρα, επαναλαμβανόμενη ή αιματηρή διάρροια, απώλεια βάρους και κόπωση. Σπανιότερα μπορεί να προκαλέσουν έμετο, αναιμία και πυρετό. Βέβαια, δεν παρουσιάζουν όλοι οι πάσχοντες τα ίδια συμπτώματα, και όσα παρουσιάσουν δεν είναι μόνιμα, καθώς τα συμπτώματα των Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου παρουσιάζουν περιόδους υφέσεων και εξάρσεων.

Εκτός από τις δύο αυτές νόσους, υπάρχουν και άλλοι, λιγότερο συχνοί τύποι Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου, μεταξύ των οποίων η κολλαγονώδης κολίτιδα και η λεμφοκυτταρική κολίτιδα», μας εξηγεί ο γενικός χειρουργός  Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος – Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής (www.axiarchos.gr).

Σύμφωνα με την «υπόθεση της υγιεινής», τα άτομα που μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον υψηλής υγιεινής έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου (IBD). Ωστόσο, τα αποτελέσματα των ερευνών δεν ήταν τόσο σαφή και γι’ αυτό οι ερευνητές αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μια συστηματική ανασκόπηση παλαιότερων μελετών για τους παράγοντες που σχετίζονταν με την περιβαλλοντική υγιεινή και τον κίνδυνο εμφάνισης IBD,  νόσου του Crohn (CD) και ελκώδους κολίτιδας (UC).

Τα ευρήματα της μελέτης «Περιβαλλοντική Υγιεινή και Κίνδυνος Φλεγμονωδών Παθήσεων του Εντέρου: συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση», που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Inflammatory Bowel Diseases, φανέρωσαν την ύπαρξη συσχετισμού, ο οποίος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την εθνικότητα.

Ειδικότερα, για να εκτιμηθεί η σχέση μεταξύ περιβαλλοντικής υγιεινής και του κινδύνου για  IBD, η Δρ. Aurada Cholapranee, του Montefiore Medical Center, και ο Δρ. Ashwin Ν. Ananthakrishnan της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, επανεξέτασαν τη δημοσιευμένη, μεταξύ 1980 και 2015, βιβλιογραφία που αφορούσε τις Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου. Οι μελέτες αυτές είχαν αξιολογήσει την επαφή με κατοικίδια ζώα και ζώα αγροκτήματος, τον αριθμό των αδελφών, τη συμβίωση στο ίδιο υπνοδωμάτιο κατά την παιδική ηλικία με αδέλφια ή γονείς, και την πρόσβαση σε προσωπική τουαλέτα και ζεστό νερό.

Όπως διαπιστώθηκε από τα αποτελέσματα της μετα-ανάλυσης όλοι αυτοί οι παράγοντες μείωσαν τον κίνδυνο για IBD.

Οι πιθανότητες ανάπτυξης IBD σε άτομα που είχαν σκύλο ή γάτα κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας ήταν κατά 24% λιγότερες από ό,τι ήταν σε άτομα που δεν είχαν κατοικίδιο. Η επαφή με ζώα του αγροκτήματος μείωσε επίσης τις πιθανότητες ανάπτυξης IBD κατά 55%.

Η ανάλυση των ερευνητών ήταν κατηγοριοποιημένη και ανά εθνικότητα. Η προστατευτική σχέση της επαφής με κατοικίδια ζώα αποδείχθηκε τόσο στις ομάδες που αποτελούνταν από λευκούς ανθρώπους όσο και σε εκείνες που αποτελούνταν από μη λευκούς, η επαφή όμως με ζώα του αγροκτήματος έδειξε διαφοροποίηση και συνδέθηκε λιγότερο έντονα  με την προστασία από Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου στους λευκούς. Στους μη λευκούς διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν 83% λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης IBD, ενώ το ποσοστό στους λευκούς ήταν 45%.

Η συγκατοίκηση συσχετίστηκε αντίστροφα με τον κίνδυνο για εμφάνιση της νόσου του Crohn, αλλά όχι με την ελκώδη κολίτιδα. Η κοινή χρήση του κρεβατιού με αδέλφια κατά την παιδική ηλικία φάνηκε ότι προσέφερε προστατευτική ανοσία τόσο για ανάπτυξη νόσου του Crohn όσο και ελκώδους κολίτιδας. Οι συσχετισμοί αυτοί ήταν παρόμοιοι σε λευκούς και σε μη-λευκούς ανθρώπους, τόσο για την έκθεση στην πρώιμη παιδική ηλικία όσο και κατά τα επόμενα έτη.

Τέλος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ύπαρξη 2 ή περισσότερων αδελφών μείωσε τον κίνδυνο για ελκώδη κολίτιδα.

«Σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία ούτε για την ελκώδη κολίτιδα ούτε για τη νόσο του Crohn. Η τρέχουσα αντιμετώπιση στοχεύει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα και στην καθυστέρηση ή αποτροπή της επανεμφάνισής τους.

Σε ήπιες περιπτώσεις ελκώδους κολίτιδας δεν συστήνεται κάποια θεραπεία, ενώ σε άλλες μπορεί να χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, περίπου το 20% των ατόμων με τη νόσο έχουν σοβαρά συμπτώματα που δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητη η κολεκτομή, δηλαδή η χειρουργική αφαίρεση του τμήματος που φλεγμαίνει ή του συνόλου του παχέος εντέρου. Η πραγματοποίηση της κολεκτομής μπορεί να γίνει (τις περισσότερες φορές) λαπαροσκοπικά, καθώς η μέθοδος πλεονεκτεί της κλασικής, ανοικτής κολεκτομής εξαιτίας του μικρότερου μετεγχειρητικού πόνου, του συντομότερου χρόνου νοσηλείας, της ταχύτερης επιστροφής σε στερεή διατροφή και γρηγορότερης λειτουργίας του εντέρου, της επιστροφής στις συνηθισμένες δραστηριότητες σε συντομότερο χρονικό διάστημα, αλλά και εξαιτίας των καλύτερων αισθητικών αποτελεσμάτων.

Όσον αφορά τη νόσο του Crohn, το ποσοστό των ασθενών που απαιτείται χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία τους είναι πολύ υψηλότερο από το ποσοστό των ατόμων με ελκώδη κολίτιδα και ανέρχεται στο 60-75%. Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης ο γιατρός αφαιρεί το κατεστραμμένο τμήμα του πεπτικού και στη συνέχεια επανασυνδέει τα υγιή τμήματα.

Παρότι η ιατρική και η τεχνολογία έχει προχωρήσει, προσφέροντας μεγαλύτερη ασφάλεια και μείωση των ενδεχόμενων επιπλοκών, αναμφισβήτητα η αποφυγή των επεμβάσεων πρέπει να αποτελεί τον απόλυτο στόχο. Η παρούσα μελέτη επισημαίνει την ανάγκη χαλάρωσης της ολοένα αυξανόμενης επιθυμίας, ιδιαίτερα των μητέρων, για διαβίωση των παιδιών τους σε απόλυτα καθαρό και σε πολλές περιπτώσεις απολυμασμένο περιβάλλον», καταλήγει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος.

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors shutterstock 1903349791 1 Αιμορροΐδες – Παθήσεις ταμπού: Μόνιμη και ελάχιστα επεμβατική λύση - Οι αιμορροΐδες είναι αγγειακά «μαξιλάρια» στην περιοχή του πρωκτού και επιτελούν δύο βασικές λειτουργίες: την εγκράτεια, ώστε να κλείνει σωστά το έντερο και την προστασία, δηλαδή την αποφυγή τραυματισμών του εντέρου, που θα οδηγούσε σε ραγάδα, απόστημα ή συρίγγιο. Όταν λοιπόν, οι αιμορροΐδες πάσχουν, (διογκώνονται, μεγαλώνουν και φουσκώνουν) οι ιστοί που τις κρατούν στη θέση […]
Συρίγγια Συρίγγια: Νέα δεδομένα στη μόνιμη αποκατάστασή τους - Για τη συνδυαστική τεχνική της νέας επαναστατικής μεθόδου E-RaFisTura, που εφαρμόζεται στο Κέντρο Εκπαίδευσης Χειρουργών για τη Νότια Ευρώπη, του Ιατρικού Περιστερίου, μας μιλά ο Δρ Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου. – Τι είναι το περιεδρικό συρίγγιο; Το περιεδρικό (ή περιπρωκτικό) συρίγγιο είναι ένα μικρό κανάλι επικοινωνίας μεταξύ του […]
xeirourgos.jpg Κήλες: Ποιοι κινδυνεύουν με επείγον χειρουργείο; - Η αδυναμία πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη, αλλά και η ηλικία αποτελούν τους συνηθέστερους λόγους που οι ασθενείς με κήλη κοιλιακού τοιχώματος εισάγονται εκτάκτως σε νοσοκομεία και κλινικές προκειμένου να υποβληθούν σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση για την αποκατάστασή της, όπως έχει διαπιστώσει μια μεγάλη αναδρομική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το Νοσοκομείο Brigham and Women της Βοστώνης. […]
xiarchos-5.jpg Εκκολπωμάτωση και εκκολπωματίτιδα: Μύθοι και αλήθειες - Μεγάλη είναι η παραπληροφόρηση που επικρατεί σχετικά με την εκκολπωμάτωση και με την εκκολπωματίτιδα, δύο παθήσεις που συνδέονται στενά μεταξύ τους. Οι ασθενείς  συχνά συγχέουν τις δύο αυτές συναφείς νόσους και πιστεύουν σε μύθους σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες που δήθεν επιδεινώνουν την κατάστασή τους, ή σχετικά με την αντιμετώπιση και την εξέλιξή τους. «Είναι […]
4738.jpg Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: ¨ένοχο¨ το καθαρό περιβάλλον; - Μικρότερο κίνδυνο για ανάπτυξη φλεγμονωδών νόσων του εντέρου αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που εκτίθενται σε μικρόβια, όσοι δηλαδή μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον όπου δεν είναι όλα πεντακάθαρα και απολυμασμένα, όπως διαπίστωσε μια ανασκόπηση 29 μελετών η οποία πραγματοποιήθηκε από το Ιατρικό Κέντρο Montefiore, την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. Οι ερευνητές […]
1306455.jpg Καούρα στο στομάχι; Ποιοι λόγοι την προκαλούν; - Σύμπτωμα μιας σοβαρής κατάστασης που απαιτεί ιατρική διερεύνηση μπορεί να είναι η καούρα, αυτή η αίσθηση καψίματος στο στήθος, ακριβώς πίσω από το στέρνο. Αν και τα περιστασιακά επεισόδια δεν αποτελούν αιτία συναγερμού και αντιμετωπίζονται με μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, στις περιπτώσεις που η ενόχληση αυτή προκύπτει συχνά, ξεπερνά δηλαδή τις 2 φορές την εβδομάδα και […]
xiarchos-4.jpg Λιπώματα: Γιατί πρέπει να τα χειρουργούμε; - Σοφή κρίνεται από την ιατρική κοινότητα η αφαίρεση των λιπωμάτων, των καλοηθών ογκιδίων που τυχαίνει να εμφανίζονται στο σώμα ορισμένων ανθρώπων, καθώς είναι σχεδόν αδύνατος ο διαχωρισμός τους από τα λιπoσαρκώματα, χωρίς την πραγματοποίηση βιοψίας. «Τα λιπώματα, εμφανίζονται οπουδήποτε στο δέρμα εξαιτίας της υπερβολικής αύξησης των λιποκυττάρων. Είναι καλοήθεις όγκοι που “μιμούνται” τα λιποσαρκώματα (κακοήθη […]
xiarchos-3.jpg Κήλη: γιατί είναι καλύτερη η λαπαροσκοπική αποκατάσταση; - Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ασθενείς παγκοσμίως υποβάλλονται κάθε χρόνο σε χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση κάποιου είδους κήλης, με το 80% σχεδόν αυτών να αφορούν στη βουβωνική χώρα. Οι σύγχρονες χειρουργικές μέθοδοι, έχουν καταστήσει τη θεραπεία της πάθησης μια απλή επέμβαση ρουτίνας, ενώ οι ασθενείς απαλλάσσονται οριστικά από τον πόνο και την ταλαιπωρία σε μόλις […]
bfdd4a9f2e95a950656119aafc5325c9.jpg Σπίλοι: Πότε πρέπει να αφαιρούνται; - Η εμφάνιση των σπίλων είναι ιδιαίτερα συχνή, καθώς σχεδόν όλοι οι ενήλικες έχουν στο δέρμα τους από 10-40 ελιές, ενώ φυσιολογική κρίνεται η ύπαρξη ακόμα περισσοτέρων σε ανθρώπους με ανοιχτόχρωμο δέρμα. Μπορεί να εμφανιστούν στη βρεφική, παιδική ή εφηβική ηλικία και να αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου, άλλοτε σκουραίνοντας και άλλοτε γινόμενες χρωματικά ανοιχτότερες. […]
1-2.jpg Αιμορροΐδες: Το καλοκαίρι η καλύτερη περίοδος για τη θεραπεία τους - Άλλο ένα καυτό καλοκαίρι έφτασε και πολλοί ασθενείς με αιμορροΐδες “κάθονται” με φόβο και σκέφτονται την αναμενόμενη επιδείνωση των αιμορροΐδων τους, αντί να σπεύσουν να απαλλαχθούν απ’ αυτές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί το καλοκαίρι να είναι η χειρότερη περίοδος για τις αιμορροΐδες, αλλά είναι και η καλύτερη στιγμή για την οριστική θεραπεία τους. «Κατά […]
images-16.jpg Ραγάδες πρωκτού: Μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο; - Οι πρωκτικές ραγάδες είναι επώδυνες, επιμήκεις εξελκώσεις στην είσοδο του πρωκτού, στην περιοχή του σφιγκτήρα προς τον πρωκτικό σωλήνα, που προκαλούνται συνήθως από το τέντωμα του πρωκτικού βλεννογόνου. Μπορεί να οφείλονται σε δυσκοιλιότητα ή παρατεταμένη διάρροια, μειωμένη ροή αίματος προς την περιοχή (όπως παρατηρείται περιστασιακά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας), σε τοκετό και σε φλεγμονώδεις διαταραχές […]
images-15.jpg Καλοήθεις παθήσεις μαστού: Είναι πάντα αθώες; - Άγχος και πανικό μπορούν να προκαλέσουν στις γυναίκες οι πολύ συχνά εμφανιζόμενες καλοήθεις παθήσεις του μαστού. Μάταια όμως αναστατώνουν τις παθούσες, καθώς δεν είναι καρκίνος και δεν είναι απειλητικές για τη ζωή τους. Υπάρχουν όμως ορισμένοι τύποι καλοηθών παθήσεων του μαστού που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο μιας γυναίκας να αναπτύξει καρκίνο του μαστού […]
spitikes-liseis-gia-tin-kaoura.jpg Από ποιές σοβαρές ασθένειες κινδυνεύουμε όταν έχουμε καούρες στο στομάχι; - Προβλήματα στη σωματική και την ψυχική υγεία αλλά και στην ευτυχία του ανθρώπου μπορεί να προκαλέσει η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μια νόσος που προκαλεί ενοχλητικά συμπτώματα και που εάν παραμεληθεί μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε καρκίνο. Για τους περισσότερους όμως η καούρα, που είναι το κύριο σύμπτωμα της πάθησης, είναι απλώς ένα περιστασιακό πρόβλημα, αφού […]
xiarchos-2.jpg Κονδυλώματα: πότε χρήζουν επείγουσας ιατρικής επέμβασης; - Υπαρκτός, αν και σπάνιος, είναι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου μετά από μόλυνση από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού. Αν και η πληροφόρηση για τον ιό εστιάζει κυρίως στις γυναίκες, δεδομένου ότι η μόλυνση από αυτόν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, το ίδιο […]
1449084730433.jpg Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Γιατί δεν πρέπει να αγνοούμε τα συμπτώματα - Προβλήματα στη σωματική και στην ψυχική υγεία αλλά και στην ευτυχία του ανθρώπου μπορεί να προκαλέσει η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μια νόσος που προκαλεί ενοχλητικά συμπτώματα και που εάν παραμεληθεί μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε καρκίνο. Για τους περισσότερους όμως η καούρα, που είναι το κύριο σύμπτωμα της πάθησης, είναι απλώς ένα περιστασιακό πρόβλημα, αφού […]
xiarchos-1.jpg Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή: Μια ανώδυνη μέθοδος για τις πέτρες στη χολή - Μία από τις πιο δαπανηρές νόσους του πεπτικού συστήματος είναι η χολολιθίαση (οι πέτρες στη χολή), μια πάθηση, που πλήττει εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες σ’ όλο τον κόσμο, ηλικίας από 20 έως 75 ετών. Οι επείγουσες καταστάσεις στις οποίες μπορεί να οδηγήσει και οι εισαγωγές στο νοσοκομείο για την αντιμετώπισή τους έχουν ως συνέπεια την […]
χολή Νέα πρωτοποριακή μέθοδος θεραπείας της χολής! - Τι είναι η χολή και η χολολιθίαση Το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από χολολιθίαση ή χολοκυστοπάθεια. Η χοληδόχος κύστη (χολη), έχει το σχήμα αχλαδιού και πρόκειται ουσιαστικά για μια αποθήκη που αποθηκεύει τη χολή. Το συκώτι μας μεταξύ των άλλων παράγει και το υγρό που λέγεται χολή. Αυτό το υγρό, η χολή μπαίνει στα […]
--735x400.png Πόνος στην «ουρά»: Κοκκυγοδυνία ή κύστη κόκκυγος; - Αρκετά δύσκολη μπορεί να αποδειχθεί η διάκριση μεταξύ κύστης κόκκυγος και κοκκυγοδυνίας, δύο παθήσεων που χαρακτηρίζονται από άλγος στην περιοχή της «ουράς», στο τελευταίο δηλαδή τμήμα της σπονδυλικής στήλης. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με κοκκυγοδυνία ενώ είναι πεπεισμένοι ότι πάσχουν από κύστη κόκκυγος, ή το αντίθετο. «Η κοκκυγοδυνία, είναι ο πόνος […]
Κήλη Κήλη: Μύθοι και αλήθειες για μια πολύ συχνή πάθηση - Πολλοί είναι οι μύθοι που κυκλοφορούν γύρω από την κήλη, παρότι είναι μια πάθηση που ενοχοποιείται για εκατομμύρια ιατρικές επισκέψεις παγκοσμίως. Ο πιο κοινός είναι ότι τα “θύματα” είναι μόνο οι άνδρες. Η γνώση όμως της ανατομίας της κοιλιακής περιοχής και του ορισμού της πάθησης θα μπορούσε, ως ένα βαθμό, να αποκαταστήσει την αλήθεια. «Οι […]
χολή Πέτρα στη χολή - Χοληδόχος Κύστη Η χοληδόχος κύστη (κοινώς χολή) είναι ένα όργανο σχήματος αχλαδιού, που βρίσκεται κάτω από την δεξιά πλευρά του ήπατος. Η κυρία λειτουργία της είναι να συγκεντρώνει μέρος του πεπτικού υγρού (χολή) που παράγεται από το ήπαρ. Το υγρό αυτό ελευθερώνεται από την χοληδόχο κύστη μετά το φαγητό, όταν χρειάζεται, βοηθώντας στην πέψη των […]
xiarchos.jpg Αιμορροΐδες: 7 μύθοι για την πάθηση - Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μια πολύ συχνή πάθηση που εμφανίζεται και στα δύο φύλα, προκαλώντας τους δυσφορία, κνησμό και συχνά αιμορραγία. Παρότι επηρεάζει τουλάχιστον το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι να γιορτάσουν τα πεντηκοστά τους γενέθλια, ακόμα επικρατούν πολλές λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με την πάθηση. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι καθημερινές συνήθειες, όπως η […]
fe8befa092d55490ec8248f6979e2fc5.jpg Ανώδυνη ενδοσκοπική θεραπεία περιεδρικού συριγγίου - Ανώδυνα, αναίμακτα, χωρίς εκτομή ιστού, χωρίς τραύμα και χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο ακράτειας, αντιμετωπίζονται πλέον ενδοσκοπικά τα περιεδρικά συρίγγια, τα οποία ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους! Αυτό ανακοινώθηκε στο παγκοσμίως αναγνωρισμένο, πιστοποιημένο πανεπιστημιακό κέντρο προηγμένης χειρουργικής IRCAD στο Στρασβούργο. Τώρα πλέον η θεραπεία για τα περιεδρικά συρίγγια γίνεται με ελάχιστα επεμβατική μέθοδο .Δεν χρησιμοποιούμε νυστέρι αλλά η […]
κύστης κόκκυγα Νέα τεχνική δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα για τη θεραπεία της κύστης κόκκυγα - Λίγες μόνο ώρες χρειάζονται συνολικά για τη θεραπεία της εξαιρετικά επώδυνης κύστης κόκκυγα με μια επαναστατική τεχνολογία, που εφαρμόζεται και στη χώρα μας αλλά χρησιμοποιείται με εξαιρετικά αποτελέσματα πάνω από μια δεκαετία στο εξωτερικό. Πρόκειται για την EPSIT (βιντεοϋποβοηθούμενη ενδοσκοπική αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγα), η οποία υπόσχεται άμεση, ανώδυνη και αναίμακτη αποκατάσταση, μιας πάθησης που […]
processed-meat-colon-cancer.jpg Καρκίνος του εντέρου: συνδέεται με την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος; - Τα επεξεργασμένα κρέατα -όπως είναι τα αλλαντικά, τα λουκάνικα, οι κονσέρβες κρέατος και οι έτοιμες σάλτσες με κρέας- αποτελούν, μαζί με το αλκοόλ και άλλες ουσίες, όπως ο καπνός και ο αμίαντος, κύριες αιτίες πρόκλησης καρκίνου του εντέρου, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Παράλληλα, κατέστησε γνωστό ότι και τα κόκκινα κρέατα, όπως το μοσχαρίσιο, […]
kili-jpg-1.jpg ΚΗΛΗ : Η ΣΥΧΝΟΤΕΡΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΔΥΣΗ - Πάνω από 15 εκατομμύρια χειρουργικές επεμβάσεις για την αποκατάσταση της κήλης, γίνονται κάθε χρόνο παγκόσμια στο Δυτικό κόσμο. Μάλιστα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η αντιμετώπιση της κήλης είναι η συχνότερη χειρουργική επέμβαση στον τομέα της γενικής χειρουργικής , με αυξητική τάση . Η κήλη τείνει να γίνει ακόμα συχνότερη στο δυτικό και αναπτυσσόμενο κόσμο καθώς […]