Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα υπάρχει μια δραματική αύξηση στα ποσοστά καισαρικής τομής, με αποτέλεσμα 1 στις 2 γυναίκες να γεννάει πλέον με καισαρική τομή.
O Επίκουρος Καθηγητής Μαιευτικής, Δημήτριος Παπουτσής μας ενημερώνει για το πώς οι γυναίκες που έχουν ήδη υποβληθεί μια φορά σε καισαρική τομή μπορούν στην επόμενη εγκυμοσύνη να επιλέξουν ανάμεσα στην προγραμματισμένη (εκλεκτική) καισαρική τομή και στον κολπικό τοκετό.
Ποια είναι η πιθανότητα επιτυχούς κολπικού τοκετού μετά από καισαρική τομή;
Η πιθανότητα επιτυχούς κολπικού τοκετού μετά από προηγηθείσα καισαρική τομή φθάνει έως και το 80%. Παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και να συζητηθούν στο εξατομικευμένο πλάνο τοκετού με τη γυναίκα – διότι η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή – είναι:
- εάν η γυναίκα έχει ξαναγεννήσει κολπικά στο παρελθόν
- το χρονικό μεσοδιάστημα ανάμεσα στην πιθανή ημερομηνία τοκετού της παρούσας κύησης με την ημερομηνία της προηγηθείσας καισαρικής τομής
- η ηλικία της γυναίκας
- ο δείκτης μάζας σώματος
- η αυτόματη ή μη έναρξη του τοκετού στην παρούσα κύηση κ.ά.
Ποιος είναι ο βασικός κίνδυνος σε προσπάθεια κολπικού τοκετού μετά από καισαρική τομή;
Στη διεθνή βιβλιογραφία ο κολπικός τοκετός μετά από καισαρική τομή είναι γνωστός με τον αγγλικό όρο VBAC (vaginal birth after cesarean section). Η κύρια ανησυχία στον κολπικό τοκετό μετά από καισαρική τομή είναι η πιθανότητα ρήξης της ουλής που έχει δημιουργηθεί πάνω στη μήτρα από την προηγούμενη καισαρική τομή. Εάν συμβεί αυτό, τότε μπορεί να υπάρξουν σοβαρές επιπλοκές κατά τον τοκετό κυρίως για το νεογνό αλλά και τη μητέρα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες συστάσεις των επιστημονικών φορέων και οργανισμών (Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων), η πιθανότητα ρήξης της μήτρας κυμαίνεται μεταξύ 0.2%-1.2%. Αυτό σημαίνει πως 99 στις 100 γυναίκες με προηγούμενη καισαρική τομή δεν θα υποστούν τελικά ρήξη της μήτρας.
Ο κολπικός τοκετός μετά από καισαρική τομή μπορεί να συνδυαστεί με όλες τις άλλες μεθόδους που προάγουν τη φυσιολογικότητα του κολπικού τοκετού;
Η γυναίκα που θα επιλέξει να γεννήσει κολπικά μετά από προηγούμενη καισαρική τομή μπορεί να εφαρμόσει όποια μέθοδο χαλάρωσης ή/και αναλγησίας επιθυμεί, όπως τη μέθοδο hypnobirthing, το rebozzo, την μπάλα τοκετού, την κίνηση-χορό, ακόμη και τη χρήση του νερού σε πισίνα τοκετού (waterbirthing).
Ποιος είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη διαχείριση ενός κολπικού τοκετού μετά από καισαρική τομή;
Η γυναίκα που επιθυμεί να γεννήσει κολπικά μετά από προηγούμενη καισαρική τομή θα πρέπει να λάβει την κατάλληλη συμβουλευτική από την εξειδικευμένη ομάδα επαγγελματιών υγείας δηλαδή από τον μαιευτήρα – γυναικολόγο και τη μαία της, οι οποίοι θα πρέπει να διαθέτουν τεκμηριωμένη (evidence- based) και επικαιροποιημένη (up-to-date) επιστημονική γνώση και μεγάλη κλινική εμπειρία στη διαχείριση αυτών των περιστατικών, ώστε να ενημερωθεί εξατομικευμένα για την περίπτωσή της.
Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις για ασφαλή κολπικό τοκετό, τότε στη διάρκεια του τοκετού θα υπάρχει συνεχής παρακολούθηση της μητέρας και του εμβρύου, με σκοπό να διασφαλιστεί η ασφάλεια και των δύο και να βιώσουν μία ολοκληρωμένη εμπειρία μαίευσης.
Από τον Επίκουρο Καθηγητή Μαιευτικής, Δημήτριο Παπουτσή (www.drpapoutsis.gr)