Εξωστοματικό Τόξο & Ορθοδοντικά Προβλήματα

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

13 Ιουνίου, 2023

Τι είναι το εξωστοματικό τόξο;

Το εξωστοματικό τόξο είναι ένας τύπος ορθοδοντικής συσκευής που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων προβλημάτων ευθυγράμμισης των δοντιών και των γνάθων. Αποτελείται από ένα μεταλλικό σύρμα που συνδέεται στα δόντια, και με ιμάντες που εφαρμόζουν γύρω από το κεφάλι ή το σβέρκο στερεώνεται η συσκευή στη θέση της. Η πιο κοινή ηλικιακή ομάδα για την οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η συσκευή είναι τα παιδιά από 9 ετών και άνω. Αποτελεί σπάνιο φαινόμενο να χρησιμοποιηθεί σε ενήλικες, διότι η γνάθος τους είναι πλήρως ανεπτυγμένη.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι;

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι εξωστοματικών τόξων. Κάθε τύπος έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει συγκεκριμένα προβλήματα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλες ορθοδοντικές συσκευές, όπως σιδεράκια ή μασελάκια. Μερικοί τύποι εξωστοματικών τόξων είναι:

  • Υψηλής έλξης: προορίζεται για δολιχοπρόσωπα άτομα.
  • Αντίστροφης έλξης: χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις με προγναθισμό της κάτω γνάθου.
  • Αυχενικής έλξης: μπορεί να χρησιμοποιηθεί, είτε όταν τα πάνω δόντια προεξέχουν προς τα έξω ή σε περίπτωση προγναθισμού της άνω γνάθου.

 Ποια η χρήση του εξωστοματικού τόξου και πώς λειτουργεί;

Το εξωστοματικό τόξο χρησιμοποιείται συνήθως σε περιπτώσεις όπου υπάρχει σημαντικός προγναθισμός της άνω ή της κάτω γνάθου. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει αρκετός χώρος στο στόμα για να χωρέσουν όλα τα δόντια.

Η συσκευή αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε συνδυασμό με σιδεράκια. Λειτουργεί ασκώντας πίεση στα δόντια και τη γνάθο, μετακινώντας τα σταδιακά στην επιθυμητή θέση. Τα εξωστοματικά τόξα φοριούνται συνήθως για λίγες ώρες κάθε μέρα, συνήθως όταν ο ασθενής κοιμάται ή κάνει άλλες δραστηριότητες. Η διάρκεια της θεραπείας μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος της ευθυγράμμισης των δοντιών ή της γνάθου, αλλά συνήθως διαρκεί περίπου 6 μήνες.

Ενώ το εξωστοματικό τόξο είναι άβολο και χρειάζεται λίγη εξοικείωση, μπορεί να είναι μια αποτελεσματική επιλογή θεραπείας για πολλά ορθοδοντικά προβλήματα και ζητήματα ευθυγράμμισης της γνάθου. Στην ορθοδοντική κλινική Great Smile μπορούμε να προτείνουμε τον καλύτερο τύπο εξωστοματικού τόξου σύμφωνα με το περιστατικό και τις ιδιαίτερες ανάγκες του παιδιού σας, ώστε να αποκτήσει ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο!

Από την Δρ Αγγελική Νικολοπούλου Ειδικό Ορθοδοντικό Παίδων και Ενηλίκων (www.greatsmile.gr)

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors glossika siderakia kai pleonektimata Γλωσσικά σιδεράκια & Πλεονεκτήματα - Τι είναι τα γλωσσικά σιδεράκια;  Αν η βελτίωση του χαμόγελού σας με τα συμβατικά μεταλλικά σιδεράκια δεν σας ακούγεται ελκυστική, πλέον η ορθοδοντική μπορεί να σας προσφέρει τη λύση! Τα γλωσσικά σιδεράκια, αποτελούν μια εναλλακτική λύση που μπορεί να τελειοποιήσει το χαμόγελό σας με διακριτικό τρόπο! Τα γλωσσικά σιδεράκια, αν και μοιάζουν με τα παραδοσιακά […]
MyDoctors exostomatiko toxo Εξωστοματικό Τόξο & Ορθοδοντικά Προβλήματα - Τι είναι το εξωστοματικό τόξο; Το εξωστοματικό τόξο είναι ένας τύπος ορθοδοντικής συσκευής που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων προβλημάτων ευθυγράμμισης των δοντιών και των γνάθων. Αποτελείται από ένα μεταλλικό σύρμα που συνδέεται στα δόντια, και με ιμάντες που εφαρμόζουν γύρω από το κεφάλι ή το σβέρκο στερεώνεται η συσκευή στη θέση της. Η πιο […]
ορθοδοντικά προβλήματα Αναπνευστικές δυσλειτουργίες και ορθοδοντικά προβλήματα - Όταν ένα άτομο έχει δύσπνοια, τείνει να αναπνέει μέσω της στοματικής κοιλότητας. Αυτό το γεγονός επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξή της, ιδίως όταν παρατηρείται κατά την παιδική ηλικία. Τα πιο συνηθισμένα ορθοδοντικά προβλήματα που εντοπίζονται από την διεξαγωγή της αναπνοής μέσω του στόματος, αφορούν την διαμόρφωση των γνάθων και της θέσης των δοντιών. Πολλές φορές, κατά […]
Invisalign Αόρατη Ορθοδοντική Θεραπεία Invisalign - Πλέον, η ορθοδοντική θεραπεία ευθυγράμμισης των δοντιών έχει καταστεί πιο ανώδυνη, διακριτική και προβλέψιμη από ποτέ άλλοτε. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά μεταλλικά σιδεράκια, η αόρατη ορθοδοντική θεραπεία Invisalign διορθώνει ορθοδοντικά ζητήματα διακριτικά και με απόλυτη ακρίβεια. H Ειδικός Ορθοδοντικός Παίδων και Ενηλίκων Δρ Αγγελική Νικολοπούλου μας παρουσιάζει τη μέθοδο, στη συνέντευξη που ακολουθεί. Τι […]