prostatis.jpg

Συχνές ερωτήσεις για τη ρομποτική προστατεκτομή

ΧΑΡΑΜΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

4 Φεβρουαρίου, 2015

Ο χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος Γεώργιος Χαραμής απαντά στις πιο συχνές ερωτήσεις για τη ρομποτική προστατεκτομή.

Είμαι ο κατάλληλος ασθενής για να υποβληθώ σε ρομποτική ριζική προστατεκτομή;

Οι ασθενείς που μπορούν να υποβληθούν σε ανοικτή ριζική προστατεκτομή μπορούν να χειρουργηθούν και ρομποτικά. Εξαιρούνται μόνο οι ασθενείς με ιστορικό πολλαπλών ενδοκοιλιακών επεμβάσεων, όπως επίσης και οι ασθενείς με αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση.

Πόσο καιρό μετά τη βιοψία μπορώ να υποβληθώ σε ρομποτική ριζική προστατεκτομή;

Ο ιδανικός χρόνος, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία και εμπειρία, είναι 4 με 6 εβδομάδες μετά τη βιοψία. Το διάστημα αυτό κρίνεται απαραίτητο προκειμένου να επουλωθεί ο προστάτης από τον ‘τραυματισμό’ που έχει υποστεί κατά τη βιοψία και να επιτρέψει στο χειρουργό να τον αφαιρέσει με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

Γιατί η ρομποτική ριζική προστατεκτομή είναι καλύτερη από τη συμβατική ανοικτή επέμβαση;

Είναι γενικά παραδεκτό ότι η ρομποτική ριζική προστατεκτομή έχει μικρότερο κίνδυνο περιεγχειρητικής αιμορραγίας και ταχύτερη ανάρρωση. Η μεγέθυνση του χειρουργικού πεδίου και η χειρουργική ακρίβεια που παρέχει το ρομποτικό σύστημα DaVinci επιτρέπουν στο χειρουργό να αφαιρέσει τον καρκινικό ιστό, χωρίς να τραυματίσει τις ανατομικές δομές που είναι υπεύθυνες για την εγκράτεια των ούρων και τη στυτική λειτουργία.    

Είναι δυνατόν να υποβληθώ σε ρομποτική ριζική προστατεκτομή μετά από διουρηθρική προστατεκτομή;

Ναι.

Τι πιθανότητα έχω να μεταγγιστώ;

Το ποσοστό μετάγγισης είναι μικρότερο του 1%.

Πόσο διαρκεί μια ρομποτική επέμβαση;

Συνήθως 2,5 με 3 ώρες.

Πόσες μέρες θα χρειαστεί να παραμείνω στο νοσοκομείο;

Ο ασθενής εισάγεται στην κλινική την παραμονή της επέμβασης προκειμένου να υποβληθεί στον απαραίτητο προεγχειρητικό έλεγχο (εξετάσεις αίματος, καρδιογράφημα, ακτινογραφία θώρακος, καρδιολογική και αναισθησιολογική εκτίμηση, προετοιμασία εντέρου). Μετά την επέμβαση, οι ασθενείς συνήθως νοσηλεύονται για 1 με 2 ημέρες.

Για πόσο διάστημα θα έχω τον καθετήρα; Είναι επώδυνη η αφαίρεσή του;

Ο ασθενής έχει τον καθετήρα για 7 έως 9 ημέρες. Πριν την αφαίρεσή του, διενεργείται κυστεογραφία (έγχυση σκιαγραφικής ουσίας δια μέσου του καθετήρα), όπου επιβεβαιώνεται η στεγανότητα της κυστεοουρηθρικής αναστόμωσης. Εν συνεχεία, ακολουθεί η αφαίρεση του καθετήρα η οποία είναι τελείως ανώδυνη.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου;

Μετά από 2 εβδομάδες, αν πρόκειται για δουλειά γραφείου, και μετά από 4 εβδομάδες για εργασίες που απαιτούν έντονη σωματική δραστηριότητα.

Θα χρειαστεί να φοράω πάνα μετά την επέμβαση;

Η πλειονότητα των ασθενών φορά κάποιου είδους πάνα ακράτειας, από λίγες εβδομάδες έως μερικούς μήνες μετά την επέμβαση. Το 50% των ασθενών είναι εγκρατείς στο πρώτο τρίμηνο και το 95% ένα χρόνο μετά την επέμβαση.

Θα είμαι σε θέση να έχω μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή μετά τη ρομποτική ριζική προστατεκτομή;

Η ρομποτική επέμβαση δεν επηρεάζει την αίσθηση ή τη δυνατότητα οργασμού, επηρεάζει όμως την ικανότητα επίτευξης ικανοποιητικής στύσης. Εάν είναι ογκολογικά εφικτή η διενέργεια νευροπροστατευτικής ριζικής προστατεκτομής, τότε το 75% των ασθενών ηλικίας κάτω των 65 ετών επανακτούν την ικανότητα κολπικής διείσδυσης, μετά την επέμβαση.

Θα χρειαστώ κάποια επιπλέον θεραπεία για την κακοήθεια του προστάτη;

Η πλειοψηφία των ασθενών δεν χρειάζεται καμία άλλη θεραπεία πέραν του χειρουργείου. Η διενέργεια ή όχι κάποιας συμπληρωματικής θεραπείας (ακτινοβολίες, ορμονοθεραπεία κλπ.) εξαρτάται από την παθολογοανατομική έκθεση του παρασκευάσματος, που ο ασθενής παραλαμβάνει την ημέρα που αφαιρείται ο καθετήρας.

Τι συμβαίνει σε περίπτωση βλάβης του ρομποτικού συστήματος Da Vinci; Πόσο επικίνδυνη είναι μια πιθανή εμπλοκή κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, για την υγεία του ασθενούς;

Το ρομποτικό σύστημα DaVinci είναι εξαιρετικά ασφαλές, γεγονός που αποδεικνύεται από τις δεκάδες χιλιάδες επεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως, από εξειδικευμένους ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων. Η πιθανότητα βλάβης είναι εξαιρετικά χαμηλή. Εξωτερικοί παράγοντες, όπως μια πιθανή διακοπή ρεύματος, ή μια εμπλοκή των ρομποτικών βραχιόνων, μπορεί να αναγκάσουν το χειρουργό να συνεχίσει την επέμβαση λαπαροσκοπικά ή ανοικτά. Σημειώνεται ότι κάθε ρομποτική επέμβαση υποστηρίζεται τεχνικά από εξειδικευμένο προσωπικό της εταιρίας Plusmedica, που αντιπροσωπεύει τη μητρική εταιρία Intuitive στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, η υγεία του ασθενούς δεν εκτίθεται σε κάποιον επιπλέον κίνδυνο.

 

Πηγή: http://www.haramis-roboticurology.com/

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

rompotiki-xeirourgiki.jpg Πλεονεκτήματα της Ρομποτικής ριζικής προστατεκτομής - Τρισδιάστατη όραση, μεγέθυνση έως 15 φορές περισσότερο Άρση των φυσικών περιορισμών που έχει η λαπαροσκοπική επέμβαση, όπως τρέμουλο και αστάθεια εικόνας, περιορισμένος βαθμός κίνησης καρπού, δισδιάστατη όραση Πραγματοποίηση δύσκολων χειρουργικών χειρισμών με ιδιαίτερη ευελιξία, απόλυτη ασφάλεια και ακρίβεια σε δυσπρόσιτες και δυσδιάκριτες περιοχές της ελάσσονος πυέλου Ελάχιστη κακοποίηση ιστών Μηδαμινή απώλεια αίματος Ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικού άλγους […]
561195.jpg Συχνές ερωτήσεις για τη Ρομποτική Προστατεκτομή - Είμαι ο κατάλληλος ασθενής για να υποβληθώ σε ρομποτική ριζική προστατεκτομή; Οι ασθενείς που μπορούν να υποβληθούν σε ανοικτή ριζική προστατεκτομή μπορούν να χειρουργηθούν και ρομποτικά. Εξαιρούνται μόνο οι ασθενείς με ιστορικό πολλαπλών ενδοκοιλιακών επεμβάσεων, όπως επίσης και οι ασθενείς με αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση. Πόσο καιρό μετά τη βιοψία μπορώ να υποβληθώ σε ρομποτική ριζική […]
prostatis.jpg Συχνές ερωτήσεις για τη ρομποτική προστατεκτομή - Ο χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος Γεώργιος Χαραμής απαντά στις πιο συχνές ερωτήσεις για τη ρομποτική προστατεκτομή. Είμαι ο κατάλληλος ασθενής για να υποβληθώ σε ρομποτική ριζική προστατεκτομή; Οι ασθενείς που μπορούν να υποβληθούν σε ανοικτή ριζική προστατεκτομή μπορούν να χειρουργηθούν και ρομποτικά. Εξαιρούνται μόνο οι ασθενείς με ιστορικό πολλαπλών ενδοκοιλιακών επεμβάσεων, όπως επίσης και οι […]
Λιθίαση Λιθίαση του ουροποιητικού: Διάγνωση και θεραπεία - Πολλοί ασθενείς με λιθίαση δεν έχουν κανένα απολύτως σύμπτωμα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται, όταν κάποιος λίθος βρεθεί μέσα στον ουρητήρα με αποτέλεσμα να εμποδίζει τη ροή των ούρων. Το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι ο κωλικός του νεφρού, ο οποίος είναι ένας έντονος πόνος στην περιοχή των νεφρών, που μπορεί να αντανακλά στην κοιλιά, στην κύστη ή στα […]
o-crotch-man-facebook.jpg Καρκίνος του προστάτη - Είναι η συνηθέστερη μορφή κακοήθειας στον άνδρα, η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα και αυξάνει σταθερά τα τελευταία χρόνια, σε σημείο να μιλάμε για “επιδημία” καρκίνου του προστάτη. Τι πρέπει να προσέξουμε γράφει ο χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος Γεώργιος Χαραμής. Φυσιολογικά υπάρχει μια συνεχής διαδικασία ανανέωσης των παλιών κυττάρων του […]