Η κύστη κόκκυγος αποτελεί ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα που εμφανίζεται κυρίως σε άτομα 15-40 ετών. Επειδή ο όγκος της πληροφορίας στο διαδίκτυο είναι μεγάλος και μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, παρακάτω παρατίθενται διάφορες ερωτήσεις για την κύστη κόκκυγα, καθώς και οι απαντήσεις τους από τον Χειρουργό – Πρωκτολόγο Δρ. Ιωάννη Δοντά, εξειδικευμένο στη διάγνωση και στη θεραπεία της συγκεκριμένης πάθησης.
Έχω κύστη κόκκυγος. Γιατί να υποβληθώ σε χειρουργείο, αφού δεν έχω πόνο ή κάποια άλλη ενόχληση;
Η κύστη κόκκυγος δυστυχώς δε θεραπεύεται με κάποιο φάρμακο (αντιβίωση, κρέμες ή αλοιφές) ή από μόνη της. Πάντα απαιτείται επέμβαση για τη διόρθωση του προβλήματος. Οι επεμβάσεις οι οποίες μπορούν να γίνουν για την αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος είναι πολλές. Οι πιο συχνές από αυτές είναι οι εξής:
- Κλασική τεχνική αφαίρεσης της κύστης με νυστέρι
- Τεχνική LaPSiT – Αφαίρεση της κύστης με χειρουργικό Laser CO2
- Τεχνική FiLaC – Ενδοσκοπική μέθοδος καυτηριασμού της κύστης
Σε περίπτωση που ένας ασθενής αποφεύγει ή καθυστερεί την επέμβαση, το πρόβλημα μεγεθύνεται και υπάρχει κίνδυνος κάποια στιγμή να προκληθεί απόστημα, δηλαδή μία φλεγμονή στην περιοχή του κόκκυγα, όπου δημιουργείται μία κοιλότητα που περιέχει πύον. Η συγκεκριμένη κατάσταση είναι ουσιαστικά μία επιπλοκή της κύστης κόκκυγος και είναι ιδιαίτερα επώδυνη. Πιο συγκεκριμένα, ο ασθενής δυσκολεύεται να καθίσει, να ξαπλώσει ανάσκελα, κάποιες φορές ακόμα και να περπατήσει, ενώ δεν είναι σπάνιος ο πυρετός ή η δεκατική πυρετική κίνηση (δέκατα). Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να γίνει άμεση διάνοιξη του αποστήματος για να γίνει αποσυμφόρηση της περιοχής από το πύον, να εκτονωθεί η φλεγμονή και να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Σε δεύτερο χρόνο θα πρέπει να προγραμματιστεί η χειρουργική επέμβαση που θα οδηγήσει στην οριστική θεραπεία της πάθησης. Είναι προτιμότερο λοιπόν για τον κάθε ασθενή να προγραμματίσει την επέμβαση σε χρονική περίοδο που προτιμά πριν παρουσιαστεί το απόστημα και δημιουργήσει τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν.
Ποια είναι τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγος;
Τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγος ποικίλουν και εξαρτώνται από τη φάση στην οποία βρίσκεται:
- Στη χρόνια φάση εμφανίζεται συνήθως μία ήπια διόγκωση στην περιοχή του κόκκυγα (στην ουρά), η οποία όμως δεν είναι πάντα εμφανής. Η διόγκωση αυτή μπορεί να προκαλεί ενόχληση, αίσθημα βάρους ή ακόμα και πόνο στην ουρά κατά την καθιστική στάση. Επίσης, συχνά συνυπάρχει εκροή ορώδους υγρού, αίματος ή πυώδους υλικού από ένα ή περισσότερα δερματικά στόμια. Τα στόμια αυτά ονομάζονται συρίγγια (οι πόροι που ενώνουν την κύστη με το δέρμα). Το υγρό που παράγεται μπορεί να λερώνει το εσώρουχο και να χρειάζεται καθημερινή τοποθέτηση γαζών στην περιοχή. Σε πολλούς ανθρώπους η κύστη κόκκυγος μπορεί να παραμένει για χρόνια χωρίς να δημιουργεί ιδιαίτερα συμπτώματα.
- Στην οξεία φάση δημιουργείται απόστημα, δηλαδή μια πολύ επώδυνη φλεγμονώδης μάζα. Αυτή η μάζα συνοδεύεται από ερυθρότητα, διόγκωση και πιθανόν εκροή πύου το οποίο έχει πολύ άσχημη οσμή. Ο πόνος είναι ισχυρός και μπορεί να συνυπάρχουν κακουχία, δέκατα ή πυρετός. Σε αυτή την περίπτωση η αντιμετώπιση όπως προαναφέρθηκε πρέπει να είναι άμεση.
Όταν υπάρχει απόστημα κόκκυγος επιτρέπεται η ριζική αφαίρεση ή απαιτείται αναμονή ώστε να δοθεί οριστική λύση στο μέλλον;
Επειδή το απόστημα κόκκυγος είναι μια πολύ επώδυνη φλεγμονώδης μάζα, η οποία μπορεί να συνοδεύεται από ερυθρότητα, διόγκωση, πιθανόν εκροή πύου (με πολύ άσχημη οσμή), ισχυρό πόνο, αίσθημα κακουχίας, δέκατα ή πυρετό, πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα. Για αυτό λοιπόν σε πρώτη φάση γίνεται διάνοιξη του αποστήματος με Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2) και αφού ηρεμήσει η περιοχή, σε δεύτερο χρόνο αντιμετωπίζεται η κύστη κόκκυγος.
Εάν γίνει προσπάθεια αφαίρεσης ή αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγος στην οξεία φάση της, ο πόνος είναι πολύ έντονος, το τραύμα που δημιουργείται πολύ μεγάλο όπως και η ταλαιπωρία του ασθενή και το βασικότερο αυξάνεται η πιθανότητα υποτροπής, γιατί με την παρουσία της φλεγμονής δεν είναι δυνατή πάντα η πλήρης αφαίρεση της κύστης κόκκυγος.
Κατά συνέπεια όταν υπάρχει απόστημα, υπάρχει η ανάγκη για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε δύο φάσεις:
- Αντιμετώπιση της φλεγμονής
- Αντιμετώπιση του ίδιου του προβλήματος
Αν κάνω αποτρίχωση, θα θεραπευτεί η κύστη κόκκυγος;
Όταν η πάθηση έχει εμφανιστεί τότε η κύστη κόκκυγος δε θεραπεύεται χωρίς επέμβαση. Η αποτρίχωση με Laser στην περιοχή του κόκκυγα συστήνεται σε άτομα με αυξημένη τριχοφυΐα πριν εμφανίσουν κάποιο σύμπτωμα για πρόληψη της εμφάνισης της πάθησης και μετεγχειρητικά, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες επανεμφάνισης (υποτροπής).
Όταν πονάει η ουρίτσα, σημαίνει ότι έχω κύστη κόκκυγα;
Το άλγος στην περιοχή του κόκκυγα, δε συνεπάγεται πάντα ότι υπάρχει κύστη κόκκυγος. Υπάρχουν και άλλες παθήσεις με παρόμοια συμπτωματολογία, όπως η κοκκυγοδυνία, το περιεδρικό συρίγγιο, η θυλακίτιδα των τριχών της περιοχής, η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα, ο καρκίνος του δέρματος, η οστεομυελίτιδα του οστού του κόκκυγα κλπ. Για τη διάγνωση απαιτείται κλινική εξέταση από εξειδικευμένο χειρουργό – πρωκτολόγο. Κάποιες φορές όταν υπάρχει διαφοροδιαγνωστικό πρόβλημα, είναι αναγκαία η διενέργεια κάποιας απεικονιστικής εξέτασης (υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία) για να καθοριστεί το είδος και το μέγεθος της βλάβης.
Μετά τη θεραπεία της κύστης κόκκυγος με την ενδοσκοπική μέθοδο (FiLaC), μπορώ να κάνω τα πάντα;
Μετά από ενδοσκοπική επέμβαση κύστης κόκκυγα με τη μέθοδο FiLaC o ασθενής μπορεί να επανέλθει στο καθημερινό του πρόγραμμα από την ίδια κιόλας μέρα λόγω του μικρού χειρουργικού τραύματος που υπάρχει. Δεν χρειάζεται συνήθως αναλγητικά, ενώ δεν χρειάζονται οι επώδυνες μετεγχειρητικές αλλαγές που γίνονται μετά την κλασική αφαίρεση της κύστης κόκκυγος με νυστέρι.
Επιτρέπεται το μπάνιο μετά την επέμβαση;
Από την επόμενη μέρα της επέμβασης (όποια μέθοδος και αν έχει ακολουθηθεί) ο ασθενής μπορεί να κάνει μπάνιο και να πλύνει καλά το τραύμα σύμφωνα με τις οδηγίες του χειρουργού του.
Πώς αυξάνεται η πιθανότητα επιτυχίας της επέμβασης κύστης κόκκυγος με Laser;
Για να επιτύχουμε τα ποσοστά επιτυχίας της κάθε μεθόδου μετεγχειρητικά πρέπει να ακολουθηθούν κάποιες οδηγίες που δίνονται από τον χειρουργό. Αυτές είναι:
- Καθημερινή περιποίηση του τραύματος – Τήρηση μέτρων υγιεινής της περιοχής
- Κάθισμα σε μαξιλάρι κόκκυγος για αποφυγή πίεσης του τραύματος
- Εβδομαδιαίο ξύρισμα και όταν κλείσει το τραύμα αποτρίχωση της περιοχής με Laser
Είμαι αθλητής και με ενδιαφέρει η γρήγορη ανάρρωση, ώστε να είμαι σύντομα ενεργός στην άθληση. Σε ποια επέμβαση να υποβληθώ;
Η μέθοδος FiLaC είναι μια απλή, σύντομη, αναίμακτη και ασφαλής μέθοδος που μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία στο ιατρείο, χωρίς να είναι απαραίτητη η παραμονή για μέρες στην κλινική. Εφαρμόζεται σε 15-20 λεπτά περίπου, δεν δημιουργεί μεγάλο τραύμα και συνήθως δεν χρειάζεται η λήψη αναλγητικών. Ο ασθενής μπορεί να κάνει μπάνιο από την επόμενη κιόλας μέρα και μπορεί να επιστρέψει άμεσα στην εργασία του. Απαιτεί ελάχιστο χρόνο ανάρρωσης με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα χωρίς μεγάλες τομές και δύσμορφες ουλές.
Συνεπώς αφού το ζητούμενο για έναν αθλητή είναι η ταχεία ανάρρωση και η άμεση επιστροφή σας στις αθλητικές του δραστηριότητες, ιδανική επέμβαση για τη λύση του προβλήματός του είναι η ενδοσκοπική μέθοδος FiLaC.
Ποιος είναι ο καλύτερος ιατρός για την κύστη κόκκυγος;
Ο κατάλληλος γιατρός για την κύστη του κόκκυγα είναι ο εξειδικευμένος χειρουργός – πρωκτολόγος (ο οποίος εξειδικεύεται στις παθήσεις του πρωκτού).
Μπορώ να χειρουργηθώ για κύστη κόκκυγος με Laser και να αποφύγω την παραμονή μου σε κλινική;
Βεβαίως και μπορεί να συμβεί αυτό διότι στην Κλινική Laser Surgery μπορούν να πραγματοποιηθούν και οι 2 μέθοδοι που χρησιμοποιείται το Laser (τεχνικές LaPSiT και FiLaC) με τοπική αναισθησία και να αποχωρήσετε από τον χώρο μας μετά από λίγη ώρα αφού σας έχουν δοθεί οι κατάλληλες μετεγχειρητικές οδηγίες.
Πόσο κοστίζει μια επέμβαση για κύστη κόκκυγα;
Το κόστος μια επέμβασης κύστης κόκκυγος με Laser δεν είναι το ίδιο σε όλους τους ασθενείς. Η τιμή διαμορφώνεται σύμφωνα με τη μέθοδο που θα εφαρμοστεί και το μέγεθος του προβλήματος του κάθε ασθενή. Σε γενικές γραμμές όμως το κόστος είναι λογικό και προσιτό.
Από τον Γενικό Χειρουργό – Πρωκτολόγο Ιωάννη Δοντά