Είναι γεγονός ότι η επιστήμη ασχολήθηκε αλλά και ασχολείται πολύ περισσότερο με την ανδρική σεξουαλικότητα, δημιουργώντας φαρμακευτικές παρεμβάσεις. Το ντεμπούτο έγινε το 1998 με το γνωστό σε όλους μας Viagra, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν αλλά δύο φάρμακα καθώς και ένα τέταρτο ακόμα που κυκλοφόρησε τελευταία και που βοηθούν στην στυτική δυσλειτουργία.
πιτέλους, μετά από τόσες φορές που έχουμε ερωτηθεί από τις γυναίκες αν υπάρχει και για εκείνες κάποιο χάπι που θα τις βοηθήσει στη σεξουαλική τους λειτουργία και τα παράπονα που έκαναν, φαίνεται πως εισακούστηκαν και οι γυναικείες ευχές για κάτι ανάλογο! Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι έγιναν κάποιες προσπάθειες στο παρελθόν για το γυναικείο “Viagra” που όμως δεν απέδωσαν καθώς η γυναικεία σεξουαλική λειτουργία είναι πολυπαραγοντική και όχι τόσο απλή όπως η ανδρική.
Σύμφωνα λοιπόν με δημοσίευμα στους “Times” της Νέας Υόρκης, το New Scientist και το πρακτορείο Reuters, η Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στην Αμερική αναμένεται να εγκρίνει το πρώτο γυναικείο Viagra που θα ανεβάσει την γυναικεία ερωτική επιθυμία, όπως ισχυρίζεται η φαρμακευτική εταιρεία Sprout Pharmaceuticals. Το χάπι ροζ χρώματος (αντίστοιχα με το γαλάζιο ανδρικό), με την εμπορική ονομασία Addyi, θα λαμβάνεται μια φορά την ημέρα άσχετα από το αν η γυναίκα θέλει να κάνει σεξ.
Όπως αναφέρει η εταιρεία στις κλινικές δοκιμές της σε γυναίκες όπου ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 36 έτη, μετά από 5 μήνες χρήσης του χαπιού, η σεξουαλική επιθυμία αυξήθηκε, ενώ παρατηρήθηκε και μεγαλύτερη ευχαρίστηση από τη σεξουαλική επαφή.
Η «ιστορική αναδρομή» του φαρμάκου μας δίνει τις παρακάτω πληροφορίες:
Αρχικά αναπτύχθηκε ως αντικαταθλιπτικό από την εταιρεία Boehringer Ingelheim, η οποία όμως πούλησε τα δικαιώματα στη Sprout μετά την αρχική ομόφωνη απόρριψη του φαρμάκου το 2010, λόγω ανεπιθύμητων παρενεργειών που περιλάμβαναν ζάλη, ναυτία, λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, υπνηλία και κόπωση. Στην πορεία η ειδική εισηγητική επιτροπή της FDA ζήτησε με πλειοψηφία (18-6) την έγκριση του φαρμάκου, εφόσον προέκυψαν κάποια θετικά στοιχεία από τρεις νέες κλινικές δοκιμές. Η τελική απόφαση όμως θα παρθεί μέχρι τα μέσα Αυγούστου, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι θα είναι και θετική!
Αξίζει να αναφέρουμε πως η Pfizer, η φαρμακευτική εταιρεία που δημιούργησε το γαλάζιο ανδρικό βιάγκρα, πειραματίστηκε με τη χρήση του και στο γυναικείο πληθυσμό, που όμως δεν απέδωσε, καθώς αύξανε την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή των γυναικείων γεννητικών οργάνων, αλλά δεν είχε καμία επίδραση στην σεξουαλική επιθυμία της.
Δράση του φαρμάκου
Η δραστική ουσία του φαρμάκου είναι η φλιμπανσερίνη, που επηρεάζει τη σεροτονίνη, τη νορεπινεφρίνη και τη ντοπαμίνη, επηρεάζει δηλαδή το επίπεδο ορισμένων ζωτικών χημικών νευροδιαβιαστών στον εγκέφαλο, πιο απλά φαίνεται δρα στον εγκέφαλο, σε αντίθεση με τα «ανδρικά χάπια» κατά της στυτικής δυσλειτουργίας, τα οποία αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος στο ανδρικό μόριο, ενώ δεν έχουν καμία απολύτως επίδραση στην σεξουαλική επιθυμία.
Παρόλα αυτά, η επίδραση του Addyi στην γυναικεία ερωτική επιθυμία όμως, δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα θετική, αλλά ούτε και να έχει τα ίδια αποτελέσματα σε όλες, καθώς απευθύνεται κυρίως στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που λόγω ορμονών πέφτει η ερωτική τους διάθεση. Επίσης είναι σημαντικό το να μην πάσχει η γυναίκα από κάποιο οργανικό νόσημα ή να μην οφείλεται η μειωμένη ερωτική επιθυμία στη κακή σχέση με τον σύντροφό της. Με άλλα λόγια ο γιατρός που θα το χορηγήσει θα πρέπει να λάβει υπόψη τους παράγοντες και την κατάσταση που βρίσκεται η συγκεκριμένη γυναίκα που του το ζητάει. Επιπλέον, χρειάζεται να την ενημερώσει για τις πιθανές παρενέργειες που προαναφέραμε, οι οποίες μάλιστα αυξάνονται με τη χρήση αλκοόλ.
Οι γνώμες διίστανται καθώς υπάρχουν οργανώσεις που θεωρούν ότι για χάρη του κέρδους των φαρμακοβιομηχανιών αλλά και της επιρροής τους στον ιατρικό κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, η οργάνωση Pharmed Out δήλωσε: «η έγκριση του φαρμάκου θα αποτελέσει το χειρότερο προηγούμενο, καθώς εταιρείες που δαπανούν αρκετά χρήματα, μπορούν να υποχρεώσουν την FDA να εγκρίνει άχρηστα ή επικίνδυνα φάρμακα».
Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται όσοι υποστηρίζουν την κυκλοφορία του «ροζ χαπιού», λέγοντας ότι αν και πάλι δεν υπάρξει κάτι ανάλογο με τις ανδρικές φαρμακευτικές παρεμβάσεις, τότε οι γυναίκες που με το δίκιο τους ζητούν από τους ειδικούς να ασχοληθούν και με τη δική τους σεξουαλικότητα, θα καταφεύγουν όλο και περισσότερο σε επικίνδυνα σκευάσματα που όχι μόνο κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ανεξέλεγκτα, αλλά αυτό-θεωρούνται ως η καλύτερη λύση για την αύξηση της ερωτικής επιθυμίας που θα ενισχύσει την σεξουαλική ζωή της γυναίκας και κατ΄ επέκταση και του ζευγαριού.
Aπο την Μαρίνα Μόσχα του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Dr Ασκητής