Επιληψία

Επιληψία: Τι νέο υπάρχει;

ΠΕΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

25 Νοεμβρίου, 2021

Η Επιληψία αποτελεί ένα χρόνιο νευρολογικό νόσημα, κατά το οποίο η ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου διαταράσσεται και επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία με τις λεγόμενες επιληπτικές κρίσεις. Απασχολεί πάνω από 100.000 άτομα στην Ελλάδα και πάνω από 50 εκατομμύρια παγκοσμίως. Ο Νευροχειρουργός, Δρ Δημήτρης Πέϊος, μας μιλά για τις σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους της επιληψίας.

– Γιατρέ, υπάρχει συντηρητική θεραπεία;

Όταν γίνει η διάγνωση των επιληπτικών κρίσεων ή όπως λέμε εν συντομία της Επιληψίας, η πρώτη μας επιλογή είναι η φαρμακευτική αντιμετώπιση. Στόχος του γιατρού είναι να αποτρέψει την εμφάνιση περαιτέρω επιληπτικών κρίσεων και ταυτόχρονα να αποφευχθούν τυχόν παρενέργειες, έτσι ώστε ο επιληπτικός ασθενής να ζήσει μία φυσιολογική, ενεργή και παραγωγική ζωή. Σήμερα όμως για 1 στους 3 ασθενείς η θεραπευτική λύση είναι η χειρουργική επέμβαση. Πλέον βέβαια μιλάμε για τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές.

– Ποιες είναι οι σύγχρονες επεμβατικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της επιληψίας;

Οι θεραπείες που εφαρμόζουμε σήμερα είναι:

Το Σύστημα Visualase, στερεοτακτικό laser για ελάχιστα επεμβατική νευροχειρουργική μέθοδο. Η μέθοδος περιλαμβάνει αρχικά την τοποθέτηση ενός καθετήρα με βάση την προεγχειρητική μαγνητική τομογραφία και το σχεδιασμό της πορείας του. Η επέμβαση διενεργείται κυρίως στον χώρο του μαγνητικού τομογράφου. Με την βοήθεια ειδικού λογισμικού ελέγχουμε συνεχώς τον καθετήρα, που έχουμε ήδη τοποθετήσει και τον καθοδηγούμε στις εγκεφαλικές δομές (επιληπτική εστία ή εστίες) που είναι ο στόχος μας. Αυτό εξασφαλίζει τόσο την ακρίβεια, όσο και
την απόδοση της τεχνικής. Μεταξύ των άλλων πλεονεκτημάτων της τεχνικής είναι η γρήγορη και άμεση κινητοποίηση του ασθενή και η έξοδος από την κλινική συνήθως μετά από δύο ημέρες.

Η εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση (DBS). Πρόκειται για μια γνωστή μέθοδο, η οποία πλέον χρησιμοποιείται και στην αντιμετώπιση της επιληψίας.
Στην εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση εμφυτεύονται ηλεκτρόδια σε συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, τα οποία συνδέονται με έναν νευροδιεγέρτη στην υποκλείδιο χώρα. Μετά την επέμβαση και την ενεργοποίηση του νευροδιεγέρτη, προγραμματίζονται και ρυθμίζονται οι παράμετροι του διεγέρτη μέσω μιας ασύρματης συσκευής. Οι παράμετροι αυτές έχουν τη δυνατότητα αλλαγής ώστε να παρακολουθούν τις ανάγκες του ασθενούς.

Η Διέγερση Πνευμονογαστρικού νεύρου (VNS). Το πνευμονογαστρικό νεύρο αποτελεί πολύ σημαντική οδό μεταφοράς πληροφοριών από το σώμα στον εγκέφαλο, καθώς δια μέσου αυτού, διέρχεται σχεδόν το 80% των νευρικών του ινών.
Σε αυστηρά επιλεγμένα περιστατικά εφαρμόζεται η μέθοδος της διέγερσης του Πνευμονογαστρικού Νεύρου (Vagus Nerve Stimulation). Ο διεγέρτης εφαρμόζει ηλεκτρικούς παλμούς στο πνευμονογαστρικό νεύρο με στόχο να ελέγξει τις επιληπτικές κρίσεις. Από το πνευμονογαστρικό νεύρο που βρίσκεται στον τράχηλο, οι ηλεκτρικοί παλμοί φτάνουν στην περιοχή του εγκεφάλου στην οποία δημιουργούνται οι επιληπτικές κρίσεις και τη «βραχυκυκλώνουν», προκειμένου να αμβλύνουν τη συχνότητά και την έντασή τους. Στον ασθενή, υπό γενική αναισθησία με μια μικρή τομή στον τράχηλο τοποθετείται ειδικό ηλεκτρόδιο που περιβρογχίζει το νεύρο. Το ηλεκτρόδιο μετά συνδέεται με νευροδιεγέρτη στην υποκλείδια χώρα. Ο ασθενής εξέρχεται ακόμη και την ίδια μέρα, αφού οι ρυθμίσεις πραγματοποιούνται στα εξωτερικά ιατρεία. Ενδείκνυται για ασθενείς άνω των 12 ετών, με εστιασμένη επιληψία και σε ασθενείς που οι κρίσεις τους δεν ελέγχονται ικανοποιητικά με φάρμακα.

 

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

Νόσος του Πάρκινσον Νόσος του Πάρκινσον - Η ιδιοπαθής Νόσος του Πάρκινσον  είναι μια προοδευτική και εκφυλιστική νευρολογική διαταραχή, η οποία προκαλεί απώλεια ελέγχου των σωματικών κινήσεων. Καθώς τα εγκεφαλικά κύτταρα της μέλαινας ουσίας πεθαίνουν, ο εγκέφαλος στερείται χημικών νευροδιαβιβαστών ντοπαμίνης. Η ντοπαμίνη, είναι μία ουσία που βρίσκεται μέσα στον εγκέφαλο και λειτουργεί ως διαβιβαστής μηνυμάτων ανάμεσα στα εγκεφαλικά κύτταρα που ελέγχουν […]
Επιληψία Επιληψία: Τι νέο υπάρχει; - Η Επιληψία αποτελεί ένα χρόνιο νευρολογικό νόσημα, κατά το οποίο η ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου διαταράσσεται και επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία με τις λεγόμενες επιληπτικές κρίσεις. Απασχολεί πάνω από 100.000 άτομα στην Ελλάδα και πάνω από 50 εκατομμύρια παγκοσμίως. Ο Νευροχειρουργός, Δρ Δημήτρης Πέϊος, μας μιλά για τις σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους της επιληψίας. – Γιατρέ, […]