Επεμβάσεις υψηλής χειρουργικής ακρίβειας με τη βοήθεια της ρομποτικής χειρουργικής

ΨΩΜΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

30 Ιουνίου, 2024

Στην εποχή της τεχνολογικής καινοτομίας, η ρομποτική χειρουργική αναδεικνύεται ως ένας από τους πιο εξελιγμένους και ακριβείς τομείς της Σύγχρονης Ιατρικής. Η ενσωμάτωση ρομποτικών συστημάτων στη χειρουργική πρακτική έχει επιφέρει μια επανάσταση στον τρόπο που διεξάγονται οι χειρουργικές επεμβάσεις, προσφέροντας ασύγκριτη ακρίβεια και μειωμένο ρίσκο για τους ασθενείς.

Για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής μας μιλά ο Χειρουργός Δρ Στέφανος Ψωμάς.

Γιατί λένε πως το ρομπότ είναι η προέκταση των χεριών του χειρουργού μέσα στο σώμα του ασθενή;

Η ρομποτική χειρουργική, με την προηγμένη της τεχνολογία, επιτρέπει στους χειρουργούς να εκτελούν περίπλοκες επεμβάσεις μέσω μικρών τομών, μειώνοντας τον τραυματισμό των ιστών και τον χρόνο ανάρρωσης. Τα ρομποτικά συστήματα τελευταίας γενιάς, όπως το Da Vinci X/Xi παρέχουν στους χειρουργούς μια τρισδιάστατη 3D, υψηλής ευκρίνειας οπτική του χειρουργικού πεδίου, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπουν την εκτέλεση εξαιρετικά λεπτομερών και ακριβών κινήσεων που θα ήταν αδύνατες με το ανθρώπινο χέρι.

Σε ποια πεδία της ιατρικής έχουν εφαρμογή οι χειρουργικές επεμβάσεις με τη βοήθεια της ρομποτικής;

Έχουν εφαρμογή σε πολλά πεδία της ιατρικής, από την ουρολογία και τη γυναικολογία, μέχρι την καρδιοθωρακοχειρουργική και τη γενική χειρουργική. Η χρήση τους στην ογκολογία, για παράδειγμα, έχει επιτρέψει την αφαίρεση όγκων με μεγαλύτερη ακρίβεια και λιγότερη βλάβη στους γύρω ιστούς, ενώ στην καρδιοχειρουργική, οι ρομποτικές τεχνικές έχουν διευκολύνει την εκτέλεση περίπλοκων επεμβάσεων, όπως η αντικατάσταση βαλβίδων και η επιδιόρθωση καρδιακών ανωμαλιών με μικρότερες τομές και μειωμένο χρόνο νοσηλείας. Όσον αφορά στον τομέα μου, χρησιμοποιείται σε όλες τις επεμβάσεις της γενικής χειρουργικής από την ομάδα μας, όπως επεμβάσεις σε παθήσεις στομάχου, παγκρέατος, παχέος εντέρου και λεπτού εντέρου, επινεφριδίων, χολολιθίασης, τόσο σε ογκολογικές, όσο και σε καλοήθεις παθήσεις. Επίσης, σε κήλες του κοιλιακού τοιχώματος (βουβωνοκήλη, ομφαλοκήλη, μετεγχειρητική κοιλιοκήλη, διάσταση ορθού κοιλιακού, κοιλιοκήλη, κήλες του Spiegel και σύνθετες κήλες), όπου η δυνατότητα του ρομποτικού συστήματος προσφέρει τη δυνατότητα αποκατάστασης κηλών με ιδιαίτερα προχωρημένες τεχνικές και με μεγαλύτερη ευκολία και ευελιξία σε σχέση με τη λαπαροσκοπική τεχνική. Τέλος, η ρομποτική χειρουργική βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στη διαφραγματοκήλη και παραοισοφαγοκήλη με μοναδική αποτελεσματικότητα, λόγω ακριβώς της ιδιαιτερότητας του ρομποτικού συστήματος Da Vinci. Εδώ βέβαια, θα πρέπει να τονίσω πως μόνο άρτια εκπαιδευμένοι και πιστοποιημένοι στο ρομποτικό σύστημα Da Vinci επιτρέπεται από τον νόμο να χειρουργούν ρομποτικά.

MyDoctors Psomas keimenou 2

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής;

 • Η ρομποτική χειρουργική είναι μια ελάχιστα επεμβατική και ελάχιστα τραυματική μέθοδος, εξαιτίας της ακρίβειας με την οποία γίνονται οι κινήσεις του γιατρού.
 • Εξασφαλίζει ελάχιστη απώλεια αίματος.
 • Εξασφαλίζει μικρότερο πόνο.
 • Ελαχιστοποιεί την πιθανότητα διεγχειρητικών και μετεγχειρητικών επιπλοκών.
 • Μειώνει σημαντικά τον χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο.
 • Εξασφαλίζει ταχύτερη ανάρρωση.
 • Παρέχει καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα.
 • Δίνει λύση στους περιορισμούς της λαπαροσκοπικής μεθόδου (δισδιάστατη εικόνα ή ασταθή εικόνα, απώλεια βαθμών ελευθερίας και αίσθησης, εργονομικά προβλήματα για τη χειρουργική ομάδα).
 • Επιτρέπει στον χειρουργό να έχει τρισδιάσταση (3D) εικόνα του χειρουργικού πεδίου.
 • Εξασφαλίζει μεγαλύτερη ακρίβεια στις χειρουργικές κινήσεις.
 • Δίνει στον χειρουργό τη δυνατότητα να πραγματοποιεί δύσκολους χειρουργικούς χειρισμούς, διότι τα χειρουργικά εργαλεία των ρομποτικών βραχιόνων μπορούν να πραγματοποιήσουν όλες τις κινήσεις που πραγματοποιεί το ανθρώπινο χέρι.
 • Παρέχει στον χειρουργό μεγαλύτερη άνεση κατά τη διάρκεια της επέμβασης και του επιτρέπει να πραγματοποιεί τις επεμβάσεις καθισμένος, μέσα σε ένα προσεκτικά σχεδιασμένο και εργονομικά άριστο περιβάλλον.
 • Δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό να προετοιμάσει την επέμβαση στον Η/Υ, χρησιμοποιώντας τις εικόνες των εσωτερικών οργάνων των ασθενών που προκύπτουν από τις εξετάσεις τους. Ο χειρουργός μπορεί και κατά τη διάρκεια της επέμβασης να ανακαλέσει στην οθόνη του και να συμβουλευτεί χρήσιμες εικόνες.

Ποιες είναι οι μελλοντικές προκλήσεις της ρομποτικής χειρουργικής;

Παρά τα πολλά πλεονεκτήματά της, η ρομποτική χειρουργική έχει να αντιμετωπίζει την υψηλή κοστολόγηση των ρομποτικών συστημάτων και την ανάγκη για εξειδικευμένη εκπαίδευση και πιστοποίηση των χειρουργών. Ωστόσο, καθώς η τεχνολογία προχωρά και οι τιμές μειώνονται, η προσβασιμότητα στη ρομποτική χειρουργική αναμένεται να αυξηθεί, καθιστώντας την μια πιο διαδεδομένη επιλογή για πολλούς ασθενείς.

Από τον Χειρουργό Δρ. Στέφανο Ψωμά (www.stefanospsomas.gr)

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors 20240320 101604 Επεμβάσεις υψηλής χειρουργικής ακρίβειας με τη βοήθεια της ρομποτικής χειρουργικής - Στην εποχή της τεχνολογικής καινοτομίας, η ρομποτική χειρουργική αναδεικνύεται ως ένας από τους πιο εξελιγμένους και ακριβείς τομείς της Σύγχρονης Ιατρικής. Η ενσωμάτωση ρομποτικών συστημάτων στη χειρουργική πρακτική έχει επιφέρει μια επανάσταση στον τρόπο που διεξάγονται οι χειρουργικές επεμβάσεις, προσφέροντας ασύγκριτη ακρίβεια και μειωμένο ρίσκο για τους ασθενείς. Για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής […]