Επεμβάσεις Διαθλαστικής Χειρουργικής

Επεμβάσεις Διαθλαστικής Χειρουργικής

ΜΠΑΡΛΑ ΓΙΟΥΛΑ

24 Μαρτίου, 2022

Η Διαθλαστική Χειρουργική στη θεραπεία της μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού & πρεσβυωπίας.

Οι επεμβάσεις Διαθλαστικής Χειρουργικής είναι ασφαλείς και πολύ αποτελεσματικές.

Με το Laser μυωπίας επιτυγχάνεται ευκρινής όραση, χωρίς γυαλιά, χωρίς φακούς επαφής. Η επέμβαση αναφέρεται από τους ασθενείς ως το καλύτερο δώρο στον εαυτό τους!

Η Χειρουργός Οφθαλμίατρος Δρ Γιούλα Μπάρλα μας ενημερώνει για τις θεραπευτικές παρεμβάσεις των laser Διαθλαστικής Χειρουργικής.

– Η μυωπία είναι μία πολύ διαδεδομένη πάθηση, σε ποια ηλικία συστήνεται το laser μυωπίας;

Η μυωπία παρουσιάζει αυξημένη επίπτωση στην κοινότητα και είναι πολυπαραγοντικής αιτιολογίας. Μελέτες καταδεικνύουν ότι τα παιδιά που αφιερώνουν πολύ χρόνο στις κοντινές δραστηριότητες (tablet- H/Y- μελέτη) έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν μυωπία από τα παιδιά που περνούν σημαντικό χρόνο στο εξωτερικό περιβάλλον.

Ένα μυωπικό άτομο βλέπει θολά μακριά και καλύτερα κοντά. Σε πολύ μεγάλη μυωπία όμως, το άτομο είναι ανίκανο να δει δίπλα του, ακόμη και τα βασικά αντικείμενα. Το Laser μυωπίας συστήνεται αρχικά εάν έχει συμπληρωθεί το 18ο έτος της ηλικίας, με δύο χρόνια σταθερή διάθλαση. Αποτελεί μόνιμη και ασφαλής λύση, οι δε ασθενείς είναι ικανοποιημένοι σε ποσοστό άνω του 99% !

– Τι μπορούμε να διορθώσουμε με τα Laser Διαθλαστική Χειρουργικής;

  • Έως 10 βαθμούς μυωπίας.
  • Έως 5-6 βαθμούς υπερμετρωπίας ή αστιγματισμού.
  • Να βελτιώσουμε ή να θεραπεύσουμε την πρεσβυωπία.

– Ποιες είναι οι κύριες τεχνικές στα Laser Διαθλαστικής Χειρουργικής;

PRK: Φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή

Αφαιρείται το επιθήλιο του κερατοειδούς και εκτελείται η προκαθορισμένη φωτο-εκτομή τμήματος του κερατοειδούς με σταγόνες αναισθησίας. Το laser διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα, η όλη διαδικασία ελάχιστα. Στο τέλος, τοποθετείται θεραπευτικός φακός επαφής μέχρι την επούλωση του επιθηλίου. Στο trans-PRK εφαρμόζεται επέμβαση χωρίς επαφή (no touch laser).

Fempto-LASIK: Ενδοστρωματική κερατοσμίλευση με laser

Με τη βοήθεια ενός laser υπερύθρου Femtosecond laser δημιουργείται ένας κρημνός στον κερατοειδή. Μετά εφαρμόζεται το excimer laser, εξαχνώνοντας λίγο ιστό. Ο κρημνός επαναφέρεται στην αρχική θέση. Η επέμβαση είναι εντελώς ανώδυνη, με έγχυση αναισθητικών σταγόνων. Διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό σε κάθε μάτι, χωρίς ράμματα, χωρίς μετεγχειρητικό πόνο. Η όλη διαδικασία είναι περί τα 10-15 λεπτά και για τα δυο μάτια. Το Fempto-LASIK είναι ανώδυνο και έχει άμεση αποκατάσταση της όρασης. Το PRK/trans-PRK είναι μέθοδος ελάχιστα επεμβατική, εξαιρετικά ασφαλής, πιο ασφαλής από τη χρήση φακών επαφής. Στην πολύ μεγάλη μυωπία θα μπορούσε να γίνει ένθεση φακικού ενδοφακού, ενώ στην μεγάλη υπερμετρωπία επί πρεσβυωπικού ατόμου (>50 έτη), μπορεί να γίνει αφαίρεση του φυσικού φακού και ένθεση ενδοφακού (clear len extraction).  Υπάρχουν άλλες επεμβάσεις διαθλαστικής χειρουργικής στις μεγάλες αμετρωπίες;

– Ποιες επιλογές έχουμε στην πρεσβυωπία;

Για την πρεσβυωπία υπάρχει η ένθεση premium ενδοφακού, εκτεταμένης εστίασης «EDOF», πολυεστιακού ή προσαρμοστικού, τα Laser υπερμετρωπίας, πρεσβυωπίας καθώς και η επιλογή “Μonovision” όπου ο ένας οφθαλμός διορθώνεται για καλύτερη μακρινή όραση, ενώ ο άλλος για καλύτερη κοντινή.

– Υπάρχουν άτομα που δεν μπορούν να κάνουν διαθλαστικό Laser;

Ναι, άτομα με κερατόκωνο, πολύ σοβαρή ξηροφθαλμία, πολύ λεπτό κερατοειδή, ενεργή λοίμωξη, αυξανόμενη μυωπία, καταρράκτη. Σχετικές αντενδείξεις είναι το ιστορικό ερπητικής κερατίτιδας, η ουλή κερατοειδούς, ο σακχαρώδης διαβήτης, κάποιο αυτοάνοσο, τάση για γλαύκωμα, προηγούμενες οφθαλμικές επεμβάσεις, η εγκυμοσύνη και η γαλουχία.

Η Διαθλαστική Χειρουργική προσφέρει σύγχρονη ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία στη διόρθωση των διαθλαστικών παθήσεων και της πρεσβυωπίας. Η ικανοποίηση των ασθενών είναι μεγάλη.

Ενημέρωση – ενδελεχής έλεγχος – σωστή επιλογή ατόμου και τεχνικής, για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Ένα δώρο στον εαυτό μας για να βλέπουμε τον κόσμο καθαρά!

MyDoctors ajax loader

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

mparla-shutterstock_593311505-min.jpg Επέμβαση καταρράκτη και αντιμετώπιση διαθλαστικών παθήσεων με ενδοφακούς - Καταρράκτης ονομάζεται η θόλωση του φακού του οφθαλμού που προκαλεί σταδιακή ελάττωση της όρασης. Είναι μία πολύ συχνή πάθηση. Σήμερα, με τις νέες μεθόδους και υλικά, η επέμβαση για την αποκατάστασή του είναι εξαιρετικά ασφαλής και επιτυχής. Τι πρέπει να γνωρίζουμε, λοιπόν, για να μην ανησυχούμε; Η Dr Γιούλα Μπάρλα, εξειδικευθείσα σε καταρράκτη & laser […]