Επαυξημένη πραγματικότητα (Augmented Reality) στη χειρουργική του ώμου;

ΜΠΟΥΤΣΙΑΔΗΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

3 Ιουλίου, 2024

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα το μέλλον είναι εδώ, πέρα από κάθε φαντασία!

Η Επαυξημένη και η Εικονική Πραγματικότητα χρησιμοποιούνται εδώ και αρκετά χρόνια στη βιομηχανία των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, τοποθετώντας τον χρήστη σε ένα εικονικό περιβάλλον. Οι νεότερες γενιές έχουν πρόσβαση στις τεχνολογίες αυτές καθημερινά, κυρίως για λόγους διασκέδασης, φέρνοντας στο μυαλό μας σκηνές από ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Ωστόσο, οι συγκεκριμένες λέξεις αναφέρονται όλο και περισσότερο στην καθημερινότητά μας. Πρόσφατα ο CEO του Facebook κος Zuckerberg παρουσίασε τον δικό του εικονικό κόσμο, το Metaverse, ενώ η Apple εισήλθε δυναμικά στον χώρο παρουσιάζοντας το Apple Vision Pro. Τι αντιπροσωπεύουν ακριβώς οι έννοιες αυτές; Πώς χρησιμοποιούνται πλέον στον τομέα της ιατρικής και κυρίως της χειρουργικής;

O Oρθοπαιδικός Χειρουργός Αχιλλέας Μπουτσιάδης μας εισάγει σε ένα εικονικό ιατρικό περιβάλλον.

Εικονική Πραγματικότητα και Χειρουργική

Κατά την Εικονική Πραγματικότητα-Virtual Reality ο χρήστης τοποθετεί μια «κάσκα» στο πρόσωπό του [Εικόνα 1] που τον μεταφέρει εξ ολοκλήρου σε ένα άλλο εικονικό περιβάλλον. To περιβάλλον αυτό έχει δημιουργηθεί από προγραμματιστές υπολογιστών και στη χειρουργική χρησιμοποιείται κυρίως για την εκπαίδευση – προσομοίωση των χειρουργείων. Ο τρόπος λειτουργίας του μοιάζει με αυτή των προσομοιωτών πτήσεων. Νέοι γιατροί και ειδικευόμενοι έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδεύονται σε εικονικό περιβάλλον, αυξάνοντας την ασφάλεια απέναντι στον ασθενή και επαναλαμβάνοντας τις εικονικές επεμβάσεις όσες φορές θέλουν. Αυτό σημαίνει πως ακόμη και έμπειροι χειρουργοί θα μπορούσαν να προετοιμαστούν και να «προπονηθούν» σε περιπτώσεις δύσκολων και σπανιότερων περιπτώσεων.

MyDoctors Boutsiadis Εικόνα 1

Εικόνα 1. Χρήση Virtual Reality Headset από τον κο Μπουτσιάδη και προσομοίωση χειρουργείου αρθροπλαστικής ώμου.

Κατά την Επαυξημένη Πραγματικότητα-Augmented Reality ο χρήστης τοποθετεί και πάλι μια «κάσκα» στο πρόσωπό του, ωστόσο έχει παράλληλη πρόσβαση τόσο στο εικονικό όσο και στο πραγματικό περιβάλλον.

Επαυξημένη Πραγματικότητα και Ορθοπαιδική

Μεγάλο εύρος, πλέον, ορθοπαιδικών επεμβάσεων και κυρίως οι αρθροπλαστικές ώμου μπορούν να γίνουν εικονικά, χρησιμοποιώντας την αξονική τομογραφία του ασθενή πριν την κανονική χειρουργική επέμβαση. Το σύνολο της εικονικής επέμβασης μετατρέπεται σε ολογράμματα, τα οποία προβάλλονται κατά τη διάρκεια του πραγματικού χειρουργείου μέσα από «γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας» (Augmented Reality) [Εικόνα 2]. Ο χειρουργός έχει μπροστά του σε πραγματικό χρόνο (real time) την επέμβαση που πραγματοποίησε «εχθές» στον υπολογιστή του, ενώ παράλληλα πραγματοποιεί την αληθή επέμβαση. Καταλαβαίνει κανείς με τις τεχνολογίες αυτές, πόσο σημαντικά μειώνεται ο χειρουργικός χρόνος, οι επιπλοκές και κυρίως πόσο αυξάνεται η ακρίβεια του χειρουργείου. Μάλιστα, χρησιμοποιώντας τα «γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας» και την τεχνολογία 5G μπορούν να «συνεργάζονται» παράλληλα στο ίδιο χειρουργείο εικονικά, πολλαπλοί ιατροί από διάφορα σημεία του πλανήτη.

MyDoctors Boutsiadis Εικόνα 2

Εικόνα 2. Χρήση Επαυξημένης Πραγματικότητας-Augmented Reality από τον κο Μπουτσιάδη για την πραγματοποίηση ανάστροφης αρθροπλαστικής ώμου.

Ο κος Μπουτσιάδης μας αναφέρει πως στο Bioclinic Advanced Shoulder Service γίνεται χρήση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, της επαυξημένης πραγματικότητας για την πραγματοποίηση των αρθροπλαστικών του ώμου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατανόηση της παθολογίας του ώμου γίνεται λεπτομερέστερη και η τοποθέτηση των υλικών της αρθροπλαστικής ακριβέστερη. Ο χρόνος διάρκειας του χειρουργείου μπορεί να μειωθεί μέχρι και 50%, το αποτέλεσμα του χειρουργείου μπορεί να προβλεφθεί σε μεγάλο βαθμό και ορισμένοι ασθενείς μπορούν να πάρουν εξιτήριο μέσα σε 24 ώρες.

Δύο νέοι «κόσμοι», η εικονική και η επαυξημένη πραγματικότητα ανοίγονται μπροστά μας και είναι ώρα να τους «εκμεταλλευτούμε» προς όφελος του ασθενή. 

Από τον Oρθοπαιδικό Χειρουργό Αχιλλέα Μπουτσιάδη (www.shoulderandknee.gr)

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors Boutsiadis Εικόνα 2 1 Επαυξημένη πραγματικότητα (Augmented Reality) στη χειρουργική του ώμου; - Για πρώτη φορά στην Ελλάδα το μέλλον είναι εδώ, πέρα από κάθε φαντασία! Η Επαυξημένη και η Εικονική Πραγματικότητα χρησιμοποιούνται εδώ και αρκετά χρόνια στη βιομηχανία των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, τοποθετώντας τον χρήστη σε ένα εικονικό περιβάλλον. Οι νεότερες γενιές έχουν πρόσβαση στις τεχνολογίες αυτές καθημερινά, κυρίως για λόγους διασκέδασης, φέρνοντας στο μυαλό μας σκηνές από […]