Ενδοσκοπικό Υπερηχοτομογράφημα: Ο συνδυασμός της ενδοσκόπησης και του υπερήχου στη διάγνωση και αντιμετώπιση των γαστρεντερολογικών παθήσεων

ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

30 Ιουνίου, 2024

Το ενδοσκοπικό υπερηχοτομογράφημα με το ακρωνύμιο EUS (endoscopic ultrasound), αποτελεί την επιτομή της τεχνολογικής εξέλιξης των διαγνωστικών και θεραπευτικών εργαλείων που διαθέτουμε στη Γαστρεντερολογία και είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία για την αξιολόγηση ασθενειών του πεπτικού (γαστρεντερικού) σωλήνα και άλλων οργάνων και ιστών που γειτνιάζουν με αυτό.

Περισσότερα για τα πλεονεκτήματα και τη διαδικασία, μας ενημερώνει ο Γαστρεντερολόγος Δρ Μιχαήλ Γαλανόπουλος.

Σε τι πλεονεκτεί το ΕUS σε σχέση με το δια-κοιλιακό υπερηχογράφημα;

Λειτουργεί παρόμοια με το δια-κοιλιακό υπερηχοτομογράφημα με τη χρήση ηχητικών κυμάτων υψηλής συχνότητας που ταξιδεύουν από το ηχοενδοσκόπιο, χτυπούν ιστούς διαφορετικής πυκνότητας και επιστρέφουν πίσω. Επειδή τα ηχητικά κύματα δεν χρειάζεται να περάσουν μέσα από το δέρμα και τους μυς για να φτάσουν στα εσωτερικά όργανα, το ενδοσκοπικό υπερηχοτομογράφημα προσφέρει καλύτερη εικόνα του γαστρεντερικού σωλήνα και των κοντινών οργάνων από το δια-κοιλιακό υπερηχογράφημα και εντοπίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια μικρούς όγκους και κύστεις που άλλες μέθοδοι απεικόνισης, όπως η μαγνητική τομογραφία και η CT (αξονική τομογραφία), μπορεί να χάσουν. Λόγω της πολυπλοκότητας της επέμβασης και της υποκειμενικότητας αυτής και λόγω αποτύπωσης εικόνων, το EUS πρέπει να πραγματοποιείται μόνο από εξειδικευμένους γαστρεντερολόγους.

Πώς πραγματοποιείται ένα EUS;

Το ενδοσκοπικό υπερηχοτομογράφημα είναι η διαδικασία που συνδυάζει τη χρήση ενός λεπτού και εύκαμπτου ενδοσκοπίου που εισάγεται μέσω της στοματικής κοιλότητας ή του πρωκτού στον γαστρεντερικό σωλήνα και μιας συσκευής στην άκρη του ενδοσκοπίου που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για τη δημιουργία εικόνων (υπερηχογράφημα). Επιπρόσθετα, με το ειδικό αυτό όργανο μπορεί να χρησιμοποιηθούν ειδικές βελόνες για τη λήψη ιστού / υγρού για διαγνωστικούς λόγους μετά από εξέταση στο εργαστήριο, η λεγόμενη «EUS-καθοδηγούμενη αναρρόφηση ή EUS-καθοδηγούμενη βιοψία με λεπτή βελόνα».

Για ποιο λόγο προχωράμε στη διενέργεια ενός Ενδοσκοπικού Υπερηχοτομογραφήματος;

Διαγνωστικά το EUS είναι μία εξαιρετικά χρήσιμη εξέταση για παθήσεις που αφορούν εσωτερικά όργανα ή κοντινές δομές του γαστρεντερικού συστήματος συμπεριλαμβανομένων των εξής: πνεύμονες και λεμφαδένες στο κέντρο του θώρακα (μεσοθωράκιο), ήπαρ (συκώτι), χοληδόχος κύστη, χοληφόροι πόροι, πάγκρεας, οισοφάγος, στομάχι, δωδεκαδάκτυλο, πρωκτός και ορθοσιγμοειδές. Το EUS με λεπτή βελόνα μπορεί επίσης, να φτάσει σε αυτά τα όργανα και δομές. Για παράδειγμα, μια βελόνα μπορεί να περάσει μέσα από το τοίχωμα του οισοφάγου και του στομάχου στους κοντινούς λεμφαδένες και στο πάγκρεας αντίστοιχα.

Σε ποιες περιπτώσεις ο θεράπων ιατρός μας μπορεί να συστήσει EUS;

 • Εντοπισμό όγκων ή κύστεων στο πάγκρεας.
 • Διάγνωση της χρόνιας παγκρεατίτιδας.
 • Ανίχνευση λίθων στους χοληφόρους πόρους (χοληδοχολιθίαση).
 • Αξιολόγηση μίας βλάβης αν οφείλεται σε φλεγμονή ή κακοήθεια.
 • Προσδιορισμός αν ο καρκίνος είναι εντοπισμένος σε ένα σημείο ή έχει εξαπλωθεί στους πέριξ λεμφαδένες ή και σε πιο απομακρυσμένα σημεία.
 • Αξιολόγηση πόσο ένας καρκινικός (κακοήθης) όγκος εισβάλλει στους γύρω ιστούς με την παροχή λεπτομερέστερων πληροφοριών σχετικά με το μέγεθος, τη διήθηση και την αγγείωσή του, σε σχέση με άλλες απεικονίσεις, όπως η αξονική ή μαγνητική τομογραφία.
 • Λήψη υγρού ή και ιστού για διαγνωστικές εξετάσεις.
 • Αποστράγγιση υγρών από κύστεις, παγκρεατικές ψευδοκύστεις ή άλλες μη φυσιολογικές συλλογές υγρών στην κοιλιά.
 • Παροχή θεραπειών σε μια στοχευμένη περιοχή, όπως ένας κακοήθης όγκος.
 • Ανακουφιστική θεραπεία σε χρόνιους, ανθεκτικούς πόνους κοιλίας.
 • Τοποθέτηση stent.

Τι συμβαίνει πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μια ενδοσκοπική διαδικασία υπερήχων (EUS);

Ο εξειδικευμένος γιατρός σας θα σας πει τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια εξέταση EUS. Μπορεί να χρειαστεί να τροποποιήσετε τη δοσολογία των φαρμάκων σας, όπως αντιπηκτικά. Θα χρειαστεί να μην τρώτε ή πίνετε για μια καθορισμένη χρονική περίοδο πριν από την εξέταση. Η εξέταση διαρκεί συνήθως λιγότερο από ώρα και ο ασθενής είναι μετά από λίγη ώρα ικανός να αποχωρήσει από το νοσηλευτικό ίδρυμα για την οικία του. Σπάνια μπορεί να χρειαστεί να παραμείνει για νοσηλεία και αυτό αν πραγματοποιηθεί μία εξειδικευμένη επέμβαση ή για παρακολούθηση. Λόγω της καταστολής που λαμβάνει ο ασθενής δεν επιτρέπεται η οδήγηση μετά, η υπογραφή νομικών εγγράφων ή η διενέργεια απαιτητικών εργασιών. Γενικά θεωρείται μία ασφαλής εξέταση/επέμβαση, όταν πραγματοποιείται από έμπειρα και εξειδικευμένα άτομα.

Από τον Γαστρεντερολόγο Δρ. Μιχαήλ Γαλανόπουλο (www.galanopoulosgastro.gr)

Loading

Άρθρα απο τον ίδιο συγγραφέα

MyDoctors Galanopoulos M. keimenou Ενδοσκοπικό Υπερηχοτομογράφημα: Ο συνδυασμός της ενδοσκόπησης και του υπερήχου στη διάγνωση και αντιμετώπιση των γαστρεντερολογικών παθήσεων - Το ενδοσκοπικό υπερηχοτομογράφημα με το ακρωνύμιο EUS (endoscopic ultrasound), αποτελεί την επιτομή της τεχνολογικής εξέλιξης των διαγνωστικών και θεραπευτικών εργαλείων που διαθέτουμε στη Γαστρεντερολογία και είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία για την αξιολόγηση ασθενειών του πεπτικού (γαστρεντερικού) σωλήνα και άλλων οργάνων και ιστών που γειτνιάζουν με αυτό. Περισσότερα για τα πλεονεκτήματα και τη διαδικασία, μας […]
MyDoctors Galanopoulos shutterstock 2146620097 ERCP (Ενδοσκοπική Παλίνδρομη Χολαγγειοπαγκρεατογραφία): Η εξέταση που σώζει ζωές - Η Ενδοσκοπική Παλίνδρομη Χολαγγειοπαγκρεατογραφία, γνωστή και με το ακρωνύμιο ERCP, είναι μία εξειδικευμένη επεμβατική πράξη που χρησιμοποιείται για την αναγνώριση και την αντιμετώπιση παθήσεων που σχετίζονται με τις πέτρες στο χοληφόρο δένδρο, με όγκους ήπατος, χοληφόρων και παγκρέατος ή με στενώσεις των χοληφόρων και παγκρεατικών πόρων. Διενεργείται με ένα λεπτό και εύκαμπτο ενδοσκόπιο με είσοδο […]
MyDoctors Galanopoulos shutterstock 1054047983 Κολονοσκόπηση: Η εξέταση που σώζει ζωές - Ο καρκίνος του παχέος εντέρου (ΚΠΕ) εμφανίζεται με όλο και πιο αυξημένη συχνότητα στις μέρες μας και αφορά ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. To καλό νέο όμως είναι ότι μπορεί να προληφθεί και να μειωθεί ο κίνδυνος του ΚΠΕ με το καλύτερο εργαλείο την κολονοσκόπηση! Η εξέταση αυτή πραγματοποιείται καθημερινά και εξετάζει ενδελεχώς το παχύ […]